Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Σε νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με το ωράριο των καθηγητών προχωρά η κυβέρνηση

Σε νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με το ωράριο των καθηγητών προχωρά η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: 12:40 μμ Απρίλιος 28th, 2013  


vouli
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: alfavita.gr
Να χρυσώσουν το χάπι της αύξησης του ωραρίου επιχειρεί  η τρικομματική Κυβέρνηση με μια «νομοτεχνική βελτίωση» η οποία προβλέπει αύξηση  2 διδακτικών ωρών σε όλους τους εκπαιιδευτικούς (και όχι 4 όπως προβλέπεται στη  ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς με 20 και πλέον χρόνια  υπηρεσίας).
Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σκηνοθεσία η οποία είχε  αποφασιστεί μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα την ίδια ώρα που ανακοινώθηκε η  αύξηση του ωραρίου συνδικαλιστικοί κύκλοι και των τριών παραπάνω κομμάτων  διέρρεαν ότι κάνουν αγώνα έτσι ώστε όλοι οι καθηγητές να έχουν την ίδια αύξηση  ωραρίου, έτσι ώστε να το «πουλήσουν» ως εκδούλευση στον  κλάδο.
Όπως πολύ σωστά έχει σημειωθεί η αύξηση του ωραρίου των  καθηγητών συνδέεται άμεσα με τη διόγκωση των υπεραριθμιών, τις υποχρεωτικές  μετακινήσεις εκτός νομού και τελικά με τις απολύσεις. Παράλληλα κανείς δεν  πρέπει να ξεχνάει και το γεγονός ότι πάνω από 10.000 αναπληρωτές που κάλυπταν  χρόνια τώρα με προσωπικές θυσίες και έξοδα τα κενά από την Κρήτη μέχριτον Έβρο  και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα, ουσιαστικά και τυπικά πετάγονται στα  σκουπίδια.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:
Σε νομοτεχνική βελτίωση  σχετικά με το ωράριο των καθηγητών προχωρά η κυβέρνηση.
Όπως είναι γνωστό, το  πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχει ενταχθεί ρύθμιση που προβλέπει την  αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κατά δύο ώρες, από το  νέο σχολικό έτος.
Όπως ανακοίνωσε ο Τομέας  Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την προωθούμενη νομοθετική διατύπωση, οι  εκπαιδευτικοί με εικοσαετή υπηρεσία θα είχαν αύξηση 4 ωρών, και όχι 2 όπως οι  υπόλοιποι συνάδελφοί τους.
Για τον λόγο αυτό, όπως  επισημαίνει, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλία και έπειτα από συνεννόηση με την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα καλυφθεί το  συγκεκριμένο κενό και θα αποσαφηνιστεί νομοθετικά ότι όλοι ανεξαιρέτως οι  εκπαιδευτικοί θα έχουν ίση αύξηση ωραρίου.
Για το σκοπό αυτό  προστίθεται στην επίμαχη ρύθμιση εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Η διάταξη της  παραγράφου 3 του άρθρου 48 ν. 2413/1996 [σ.σ. που καθιερώνει μείωση δύο ωρών για  όσους συμπληρώνουν εικοσαετή υπηρεσία] διατηρείται σε ισχύ».
Από τη Παρασκευή, το  υπουργείο Παιδείας είχε διευκρινίσει πως η αύξηση του ωραρίου θα ήταν για όλους  καθηγητές δύο ώρες, ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους.
…………………………………………………………………………………………….
Επικοινωνιακή κάλυψη της Μ. Ρεπούση στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
Τα παρακάτω είπε, ανάμεσα σε άλλα, το Σάββατο 27/4/2013  στη Βουλή η Βουλευτής Μαρία Ρεπούση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του  υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την αύξηση  του ωραρίου των καθηγητών ΔΕ.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Θα ήθελα να αναφερθώ στην παράγραφο θ΄  που αφορά ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας. Θέλω να πιστεύω ότι η παράγραφος θ΄  αποσκοπεί στη εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των κενών που  υπάρχουν κυρίως στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τη Δημοκρατική  Αριστερά αν ήταν να διαλέξει ανάμεσα στα κενά των σχολείων και στην αύξηση του  ωραρίου των εκπαιδευτικών, αναμφισβήτητα θα επέλεγε την αύξηση του ωραρίου των  εκπαιδευτικών. Υπήρχαν πράγματι κενά στα σχολεία αυτή τη χρονιά; Ναι, υπήρχαν  πολλά κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης….
Το δίλημμα που βάζει η Μαρία Ρεπούση μας συγκινεί  βεβαίως. Η «αριστερά της ευθύνης» προσφέρει πάλι επικοινωνιακή κάλυψη στο  αντιεκπαιδευτικό μέτρο του Υπουργείο Παιδείας. Φυσικά δεν περιμέναμε τίποτε  περισσότερο.
alfavita.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...