Home / Γερμανικά / Συνδικαλιστικά / ΠΕΚΑΓΕΠΕ – Τ.Ε. Ιωαννίνων – Διδασκαλία της Γερμανικής ως Β΄ Ξένης Γλώσσας στα δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων

ΠΕΚΑΓΕΠΕ – Τ.Ε. Ιωαννίνων – Διδασκαλία της Γερμανικής ως Β΄ Ξένης Γλώσσας στα δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων

Δημοσιεύτηκε: 7:31 μμ Απρίλιος 19th, 2013  


germdeutsch
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ E-mail: ioanninadeutsch@yahoo.gr


                                       Ιωάννινα, 12-04-2013                                                
Αρ. Πρωτ.: 6/12-04-2013
   ΠΡΟΣ: Περιφερειακή Διευθύντρια  Πρωτοβάθμιας           
και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου           
κα Χουλιάρα Θεοδώρα
ΚΟΙΝ. : Όπως πίνακας αποδεκτών

ΘΕΜΑ: «Διδασκαλία της Γερμανικής ως Β΄Ξενης Γλώσσας στα δημοτικά σχολεία του Ν. Ιωαννίνων»


Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε ως Τοπική Επιτροπή Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. Ν. Ιωαννίνων να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και ανησυχία μας για την αντιμετώπιση των Γερμανικών ως   Β΄Ξενης Γλώσσας στα ΔΣ του Νομού κατά το τρέχον σχολικό έτος.

       Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2012-2013 με βάση τα επίσημα στοιχεία που είχαν δηλώσει τα ΔΣ του νομού στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης, οι ώρες διδασκαλίας της Γερμανικής Γλώσσας ανέρχονταν στις 170. Από τις ώρες αυτές καλύφθηκαν με τη διαδικασία των αποσπάσεων και της διάθεσης από τη Β/θμια Εκπ/ση μόλις οι 90 ώρες κατά τις αρχές Οκτωβρίου. Οι εναπομείναντες 80 ώρες θα έπρεπε να καλυφθούν άμεσα με την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων, κάτι το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε, παρά μόνο ελλιπώς και προσχηματικά κατά τις αρχές Ιανουαρίου με την πρόσληψη 4 ωρομισθίων για την κάλυψη μόλις 16ωρών.      

Το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης – που δυστυχώς σημειώθηκε σε όλες σχεδόν τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες της χώρας – ήταν αφενός να παραμείνουν  πολλοί μαθητές αδίδακτοι στο μάθημα της Β΄Ξένης Γλώσσας, στερούμενοι ουσιαστικά του δικαιώματός τους σε ισότιμη και δωρεάν εκπαίδευση και ειδικότερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και στην πολυγλωσσία, την οποία υποτίθεται ότι συγκαταλέγει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α στους πρωτεύοντες εκπαιδευτικούς στόχους.     

Αφετέρου το μεγαλύτερο ποσοστό των ωρών αυτών διατέθηκαν αυθαίρετα από τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας στη διδασκαλία των Γαλλικών ήδη κατά τις αρχές Νοεμβρίου. Μαθητές που δεν είχαν δηλώσει Γαλλικά ή που είχαν μάλιστα ήδη διδαχθεί Γερμανικά κατά τη φοίτηση στην Ε΄Τάξη του ΔΣ και επιθυμούσαν να συνεχίσουν την εκμάθησή της, αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν γλώσσα άλλη από αυτή της επιλογής τους. Παραθέτουμε παραδείγματα ΔΣ στα οποία αυτό συνέβη: 3ο ΔΣ Μαρμάρων, 20ο ΔΣ Ιωαννίνων, 26ο ΔΣ Ιωαννίνων, 18ο ΔΣ Ιωαννίνων, ΔΣ Μεταμόρφωσης και πλείστα άλλα. Η διάθεση όμως αυτή αποτέλεσε άμεση καταστρατήγηση της ΥΑ Φ. 12/52/63/12873/Γ1/06-02-2012 (ΦΕΚ. 253, τ.Β΄)  με θέμα «Διδασκαλία της Β΄Ξένης Γλώσσας στα ΔΣ», η οποία ουδέποτε ανακλήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει απαρέγκλιτα. Ουσιαστικά παραβιάστηκε απροκάλυπτα το ισχύον νομικό καθεστώς και έγινε τοποθέτηση των μαθητών στο μάθημα των Γαλλικών με βάση κριτήρια καθαρά λογιστικά (διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών) και «πρόχειρης – ανέξοδης» διευθέτησης του προβλήματος  υπό την ανοχή και κάλυψη του Υπουργείου. Είναι ενδεικτικό ότι η πολιτική της κάλυψης εκπαιδευτικών ωρών με βάση την οργανικότητα και την υπεραριθμία εκπαιδευτικών και όχι τις πραγματικές και δηλωμένες ανάγκες των σχολείων επηρέασε καταλυτικά δυστυχώς και τη διαδικασία των μετατάξεων εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής στην Α/θμια Εκπ/ση, όπου δόθηκαν μόλις 2 οργανικές θέσεις Γερμανικών στο νομό σε αντίθεση με τις 3 πλασματικές των Γαλλικών.       

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο η τακτική αυτή, που έχει ήδη επηρεάσει την κατανομή των μαθητών και έχει οδηγήσει σε ζητήματα εκπαιδευτικής και διοικητικής συνέχειας και συνέπειας, να προσλάβει από τις  επόμενες  σχολικές  χρονιές  χαρακτήρα κοινής πρακτικής και δεδικασμένου με όλες τις από το γεγονός αυτό απορρέουσες συνέπειες. Θα οδηγούσε σε de facto καταστρατήγηση του δικαιώματος επιλογής των μαθητών και των οικογενειών τους, σε αναίρεση ουσιωδών εκπαιδευτικών στόχων (πολυγλωσσία, πιστοποίηση ξένων γλωσσών στα πλαίσια και με ευθύνη του δημόσιου σχολείου). Σε κατάργηση ουσιαστικά του μαθήματος των Γερμανικών και εξοστρακισμό ενός ολόκληρου εκπαιδευτικού κλάδου, αποτελούμενο από μόνιμους και μη μόνιμους (αναπληρωτές, ωρομίσθιους) καθηγητές ΠΕ.07 εν καιρώ μάλιστα κρίσεως και επαγγελματικής ανασφάλειας.       Παρακαλούμε να εισακουστούν τα παράπονά μας και να ακολουθήσει άμεσα μια δίκαιη και ανταποκρινόμενη στις επιταγές του νόμου και της σύνεσης αντιμετώπιση του θέματος της διδασκαλίας των Γερμανικών στα σχολεία του νομού μας προς όφελος των μαθητών και του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

                                                                                                                                     Με εκτίμηση                                                                                                               Τοπική Επιτροπή Ιωαννίνων της ΠΕΚΑΓΕΠΕ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας σε 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία σε 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις

Διδασκαλία Β Ξένης Γλώσσας στα 4/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία όλης της ...