Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Ουρές για τα πειραματικά σχολεία. Ανοίγει νέα αγορά για τα φροντιστήρια

Ουρές για τα πειραματικά σχολεία. Ανοίγει νέα αγορά για τα φροντιστήρια

Δημοσιεύτηκε: 10:34 μμ Απρίλιος 1st, 2013  


thesispiramatika

Οι αριθμοί που καταγράφηκαν την περασμένη Παρασκευή, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, ήταν αποκαλυπτικοί. Στις εξετάσεις για την εισαγωγή από τα δημοτικά στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια, τα οποία συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κατατέθηκαν 3.014 αιτήσεις για τις συνολικά 846 θέσεις. Αντίστοιχα για την εισαγωγή μέσω εξετάσεων από τα γυμνάσια στα πρότυπα πειραματικά λύκεια που διαθέτουν 1.068 θέσεις κατατέθηκαν 1.641 αιτήσεις.

Πρώτη επιλογή τα Ανάβρυτα
Πρώτο στην επιλογή των υποψηφίων είναι το Πειραματικό Σχολείο Αναβρύτων, στο οποίο ωστόσο διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής: σοβάδες έπεφταν από τους τοίχους σε αίθουσες που στο παρελθόν είχαν πλημμυρίσει και τα σημάδια της φθοράς ήταν πλέον εμφανή…
Για το γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων κατατέθηκαν 508 αιτήσεις για 81 θέσεις, ενώ για το λύκειό του 236 αιτήσεις για 108 θέσεις. Δεύτερη προτίμηση των υποψηφίων είναι η Ιωνίδειος Σχολή του Πειραιά, από την οποία είχε αποφοιτήσει και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στην Ιωνίδειο κατατέθηκαν στο γυμνάσιο 438 αιτήσεις για 108 θέσεις και στο λύκειο 200 αιτήσεις για 108 θέσεις. Τρίτο κατατάσσεται το Βαρβάκειο Πειραματικό Σχολείο, από το οποίο και αποφοίτησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής. Το γυμνάσιο συγκέντρωσε 389 αιτήσεις για 108 θέσεις και το λύκειο 207 αιτήσεις για 122 θέσεις.
«Η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών και η πολυάριθμη υποβολή αιτήσεων για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και γνώσεων στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της διαδικασίας αναβάθμισης των σχολείων αυτών» δηλώνει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έχει και την ευθύνη της διαδικασίας. «Η επιλογή αυτή συνδυάζεται με την πολιτική επιλογή που κάναμε από την πρώτη στιγμή να ενισχύσουμε τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, να προχωρήσουμε άμεσα στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της δοκιμασίας δεξιοτήτων και γνώσεων» συνεχίζει ο κ. Παπαθεοδώρου.
Προσθέτει ότι η μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των μαθητών και των οικογενειών τους «είναι το πραγματικό αναζωογονητικό στοιχείο που σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία».
«Αναζωογονητική η ανταπόκριση»
Ο κ. Παπαθεοδώρου καταλήγει λέγοντας ότι «όπως υπήρξε ανταπόκριση από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για συμμετοχή στην αξιολόγηση, έτσι θεωρούμε ως κρίσιμη αντανάκλαση το υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος από την πλευρά των μαθητών για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και γνώσεων. Ωστόσο βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά ώστε οι επιλογές αυτές να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα για τα δημόσια σχολεία της αριστείας και της καινοτομίας, που δεν θα αφορά μόνο τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αλλά και τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία».
Μεγάλος ανταγωνισμός
Ανοιξε η αγορά των φροντιστηρίων με πακέτα €400
«Οι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους ένα καλύτερο σχολείο και αυτό σαφώς εισάγει το στοιχείο του ανταγωνισμού στη δημόσια εκπαίδευση» λέει στο «Βήμα» καθηγητής πειραματικού σχολείου στην πρωτεύουσα. «Είναι λογικό στην περίοδο που διανύουμε να καταγράφεται μεγάλη ζήτηση. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία θα την υποστηρίξει και σε επίπεδο παροχών και υλικοτεχνικών υποδομών» συμπλήρωσε.
Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι γονείς υποψηφίων για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αυτό το θέμα;
«Λίγη ώρα νωρίτερα μίλησα με κυρία που έκανε αίτηση για να δώσει το παιδί της εξετάσεις για την Α’ Γυμνασίου. Πήρε αριθμό προτεραιότητας 354 και πίσω απ’ αυτή υπήρχε σειρά με περισσότερα από 20 άτομα» λέει μητέρα υποψήφιας για πειραματικό λύκειο στα βόρεια προάστια, η οποία μίλησε στο «Βήμα» την περασμένη εβδομάδα.
«Ως τώρα δηλαδή σε ένα σχολείο είχαν κάνει αίτηση πάνω από 370 άτομα και αναφέρομαι μόνο για το γυμνάσιο» συνέχισε. «Οπως καταλαβαίνετε αυτό μας δημιουργεί μεγάλο άγχος, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη εξέταση, χωρίς συγκεκριμένη ύλη και με μεγάλο ανταγωνισμό. Ηδη λειτουργούν πολλά φροντιστήρια σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν κοντά τους πειραματικά σχολεία» αναφέρει.
«Εγώ προσωπικά έλαβα διαφημιστικό φροντιστηρίων που το μοίραζαν έξω από τα σχολεία. Μέσα στον φάκελο υπήρχαν δείγματα από διαγωνίσματα για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά…» σημειώνει με νόημα. Τα δείγματα αυτά βέβαια δεν αποτελούν ύλη των εξετάσεων, αλλά μάλλον αυτό που κρίθηκε ως πιθανόν να εξεταστεί.
Πολλά φροντιστήρια πάντως, οι εκπρόσωποι των οποίων είδαν πεδίον δόξης λαμπρό, ξεκινούν μαθήματα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τρίωρα ή τετράωρα μαθήματα, ενώ υπόσχονται «προσομοίωση» των διαγωνισμών. Η έρευνα που έκανε «Το Βήμα» σε κεντρικά φροντιστήρια της χώρας απέδειξε ότι τα τρίωρα ή τετράωρα μαθήματα χρεώνονται γύρω στα 100 με 150 ευρώ, ενώ ένα πακέτο περίπου 70 ωρών χρεώνεται στα 400 ευρώ.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι δουλειές έχουν πέσει, αλλά τα πειραματικά σχολεία δεν είναι η νέα αγορά» έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που επαναλάμβανε ότι θα εξεταστούν οι γενικές γνώσεις των μαθητών. Οι εξετάσεις θα γίνουν στις 20 Ιουνίου για την εισαγωγή στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και στις 25 Ιουνίου για τα πρότυπα πειραματικά λύκεια.
Από τη διαδικασία δεν έλειψαν και οι αιτήσεις για… εξαιρέσεις, καθώς οι νυν φοιτούντες στα πειραματικά σχολεία αντιδρούν και σε σχολεία όπως η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης τα παιδιά έκαναν κατάληψη που έληξε την Παρασκευή, ζητώντας οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να μην εξεταστούν για την εισαγωγή τους στο πειραματικό λύκειο με το επιχείρημα ότι δεν είναι δίκαιο «να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον».
ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...