Home / Ισπανικά / Άλλα άρθρα / Ο Αριστείδης που συγκίνησε την υφήλιο με το βίντεο «Ευχαριστώ Ελλάδα»

Ο Αριστείδης που συγκίνησε την υφήλιο με το βίντεο «Ευχαριστώ Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: 5:05 μμ Απρίλιος 11th, 2013  


aristides350

Ο Ισπανός καθηγητής και εμπνευστής του βίντεο «Ευχαριστώ Ελλάδα» μιλάει στην «Καθημερινή της Κυριακής» Tης Λινας Γιανναρου

Ο εύσωμος άνδρας με την κόκκινη μπλούζα κατηφόριζε με την ησυχία του την  οδό Αδριανού. Στο πρόσωπό του ήταν χαραγμένο ένα πλατύ χαμόγελο, που  μεγάλωνε κι άλλο όταν γύριζε το βλέμμα στον αρχαιολογικό χώρο. Βρισκόταν  πολύ μακριά από την πατρίδα του, αλλά δεν είχε νιώσει ποτέ περισσότερο  «σπίτι» του.

Ο Αριστείδης Μίνγεθ, καθηγητής Λατινικών και  Ελληνικών από τη Μούρθια της Ισπανίας, είναι ο εμπνευστής του περίφημου βίντεο «Ευχαριστώ Ελλάδα» που τον  τελευταίο καιρό προκαλεί ρίγη συγκίνησης και στις δύο άκρες της  Μεσογείου ― και όχι μόνο. Στο επτάλεπτο βίντεο, Ισπανοί δάσκαλοι και  μαθητές «ευχαριστούν» την Ελλάδα για την κληρονομιά που έχει αφήσει και  στη χώρα τους. Αναφέρονται στη μουσική, την ιστορία, τα μαθηματικά, τους  φιλοσόφους, την αρμονία, την πολιτική, την ιατρική, την ανατομία, την  αστρονομία, την τεχνολογία, την ποίηση, το θέατρο, το κρασί, τους  μύθους, καταλήγοντας: «Ευχαριστούμε πολύ, Μητέρα».

«Ευρώπη,  Εσπερία (σ.σ.: το αρχαίο όνομα της Ισπανίας)… Πώς αλλιώς, αν όχι  μητέρα, ονομάζεται κάποιος που σου έχει χαρίσει μέχρι και το όνομά  σου;», λέει ο ίδιος στην «Κ» κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης επίσκεψής  του στην Αθήνα μαζί με τον σκηνοθέτη του περίφημου βίντεο Πέδρο  Προυνέδα. «Και δεν θέλουμε να αφήσουμε “ορφανούς” τους μαθητές μας».

Η  απειλή εμφανίστηκε ξαφνικά πριν από λίγους μήνες, όταν το ισπανικό  υπουργείο Παιδείας εκδήλωσε την πρόθεσή του να αφαιρέσει από τη μέση  εκπαίδευση τη διδασκαλία της ελληνικής κλασικής παιδείας, της φιλοσοφίας  και των άλλων ανθρωπιστικών σπουδών. «Ηθελα κάπως να αντιδράσω», λέει ο  κ. Μίνγεθ. «Η Ελλάδα μάς έδειξε πώς να ζούμε. Οι Ισπανοί αγαπάμε και  μισούμε σαν τους Ελληνες. Μου φαινόταν τόσο άδικο ότι ιδίως σε καιρό  κρίσης ήθελαν να γυρίσουν την πλάτη σε όλα όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα  στην ανθρωπότητα. Δεν θα ήμασταν ό,τι είμαστε χωρίς τους στίχους του  Καβάφη και του Ελύτη, χωρίς τη φωνή της Κάλλας, χωρίς τη μουσική του  Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, χωρίς το φως του Αιγαίου και το  ηλιοβασίλεμα του Ιονίου».

Την ιδέα του για δημιουργία ενός βίντεο  με τις «κληρονομιές» της χώρας μας αγκάλιασαν το Ινστιτούτο  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ενωση Καθηγητών Λατινικών και Ελληνικών  της περιοχής. «Θελήσαμε μια ομάδα ανθρώπων από ένα μικρό σχολείο μιας  ταπεινής περιοχής να τα βάλουμε με έναν Κύκλωπα, το υπουργείο Παιδείας.  Ηταν μια πράξη εξέγερσης, ένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας», λέει  χρησιμοποιώντας και κάποιες ελληνικές λέξεις.

Στο δημιουργία του  βίντεο ενεπλάκησαν πάνω από εκατό άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί  μαθητές. Η επιτυχία ήταν άμεση και βέβαια ξεκίνησε από την… Ελλάδα.  «Ανέβασα το βίντεο στο youtube και μέσα σε ελάχιστο χρόνο έφτασε τα  50.000 views (σ.σ.: σήμερα έχουν φτάσει τα 450.000)», λέει από την  πλευρά του στην «Κ» ο κ. Προυνέδα. «Την ίδια στιγμή, από κάτω  συσσωρεύονταν δεκάδες, εκατοντάδες σχόλια, το ένα πιο συγκινητικό από το  άλλο. Τα διαβάζαμε στην Ισπανία και δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τα  δάκρυά μας. Κάπως έτσι, έφτασαν να το αναπαράγουν και τα ισπανικά μέσα».

Μολονότι  για τον σκηνοθέτη αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα («την είχα  απλώς σπουδάσει ως Ιστορία στο πανεπιστήμιο»), για τον κ. Μίνγεθ ήταν  σχεδόν πεπρωμένο. «Οι γονείς του πατέρα μου ήταν ερωτευμένοι με την  Ελλάδα, γι’ αυτό και με βάφτισαν με το όνομα του Αριστείδη του Δικαίου»,  σημειώνει. «Και πολύ φοβάμαι ότι στην πατρίδα μου θα με εξορίσουν όπως  αυτόν!», προσθέτει χαριτολογώντας. Πολλοί είναι αυτοί που τον έχουν  συμβουλεύσει να χαμηλώσει τους τόνους στην Ισπανία. «Ομως, όπως μας  έχετε μάθει εσείς, πρέπει να παλεύουμε πάντα όρθιοι». Μα έχουμε σχέση  άραγε με την Ελλάδα της αρχαίας ιστορίας; «Η ψυχή είναι εδώ», απαντά.  «Ομως οι Βόρειοι, αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις μας, θέλουν να μας  κάνουν να νιώσουμε ντροπή που είμαστε Μεσόγειοι. Εμείς όμως είμαστε  “υπερήφανοι” (στα ελληνικά)».

Η εκστρατεία συνεχίζεται.  «Περιμένουμε να φυτρώσει άλλο ένα μάτι στον Κύκλωπα για να δει πιο  καθαρά και να μην αφήσει την Ισπανία ορφανή από Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr

www.ispania.gr

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο Υπουργείο πολιτισμού τιμήθηκαν οι εμπνευστές του βίντεο “Gracias Grecia Nuestra herencia” (Ευχαριστούμε Ελλάδα, Κληρονομιά δική μας), ένα βίντεο συμπαράστασης από τους Ισπανούς στους Έλληνες, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο περίπου από τις αρχές του χρόνου.

Τον κύριο εμπνευστή του βίντεο, τον καθηγητή Λατινικών Αριστείδη Μίνγεθ Μπάνιος (Aristides Minguez Banos), υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να τους ευχαριστήσει και να τους τιμήσει για την χειρονομία τους, σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Αγίας Παρασκευής και Ιλισίων.

Η πρωτοβουλία καθηγητών και μαθητών από τεχνικό λύκειο της Μούρθια, της νοτιοανατολικής Ισπανίας, είχε σαν αποτέλεσμα το επτάλεπτο βίντεο “Gracias Grecia”, που μόλις αναρτήθηκε να δεχθεί τις πρώτες κιόλας ημέρες, 500.000 επισκέψεις.

Μαζί του στην εκδήλωση βραβεύτηκαν και οι συνάδελφοί του Πέδρο Προυνέρα Κονεχέρο (Pedro Prunera Conejero), Χοσέ Μιγέλ Μαρτίνεθ Βάκερ (Jose Miguel Martinez Vaquer), Αλφρέδο Λόπεθ (Alfredo Lopez), Πάτι Λόπεθ Νταβάλος (Paty Lopez Davalos) και Μάριεν Πέρεθ Θαραούθ (Marien Perez Zarauz).

Ο κ. Τζαβάρας μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε τις δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν και οι δυο μεσογειακοί λαοί αλλά και όλα όσα τους ενώνουν. “Καιροί δύσκολοι τα έφεραν έτσι ώστε οι ισχυροί να κατατάξουν στην ίδια κατηγορία θυμάτων της οικονομικής κρίσης τους Ισπανούς και τους Έλληνες. Να μας ονομάσουν “χώρες του Νότου” απαξιωτικά. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν είναι ότι οι Έλληνες και οι Ισπανοί είναι αδέλφια. Είναι παιδιά του ίδιου πολιτισμού. Είναι αδέλφια γιατί υπερασπίζονται τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πολιτισμικά βάθρα στα οποία οικοδομήθηκε αυτό που όλοι σήμερα απολαμβάνουν” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

(πηγή: ana-mpa)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gracias Ελλάδα: Περισσότερα πράγματα από όσα νομίζετε είναι ελληνικά

Πάνω από 450.000 «χτυπήματα» για το βίντεο που ενώνει Ελλάδα – Ισπανία

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τον γνωστό ελληνιστή Pedro Olalla

pedro

και το βίντεο – διάλεξη «Γιατί η Ελλάδα και γιατί τα Ελληνικά»

Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...