Home / Γαλλικά / Γαλλικό Ινστιτούτο / Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Μεγάλες Διακρίσεις μαθητών Γαλλικής Γλώσσας

Μουσικό Σχολείο Τρικάλων – Μεγάλες Διακρίσεις μαθητών Γαλλικής Γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 6:32 μμ Απρίλιος 11th, 2013  


francophonie2013

Μετά την πανελλήνια πρωτιά στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2012, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων με το ταλέντο τους, την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κριτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013 και να διακριθούν για δύο εργασίες τους: Το «Bouquet d’Amour» («Mπουκέτο Αγάπης»), προϊόν 3 μαθητριών της Γ΄ Γυμνασίου στο οποίο απονεμήθηκε ένα από τα βραβεία της κατηγορίας Γυμνασίων και το «Le Bouquet Noir» («Το Μαύρο Μπουκέτο») προϊόν συλλογικής δουλειάς των μαθητών του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας της Α΄ Λυκείου του Σχολείου μας, το οποίο απέσπασε ένα από τα Grand Prix (Mεγάλα Βραβεία) του φετινού διαγωνισμού με έπαθλο ένα ταξίδι – πολιτιστική και αθλητική διαμονή – στο Βiarritz της Γαλλίας.

1

Το «Le Bouquet Noir» είναι μια ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους την οποία οι μαθητές εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν εξ’ ολοκλήρου μόνοι τους: έγραψαν το σενάριο και τα κείμενα, έκαναν τη σκηνοθεσία, έπαιξαν τους ρόλους, συνέθεσαν τη μουσική, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, έκαναν τη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ, φιλοτέχνησαν το εξώφυλλο του DVD. Ο Διαγωνισμός, που απευθύνεται σε όλα τα σχολικά Ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) και τους Έλληνες φοιτητές, διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) και την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 500 εκπαιδευτικοί φορείς, μεταξύ άλλων πανεπιστημιακά τμήματα, ακόμη και Γαλλικής Φιλολογίας, καθώς και πολυάριθμα ιδιωτικά ελληνογαλλικά σχολεία όπως το Saint Paul του Πειραιά, η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, το Λεόντειο Λύκειο, τα Αρσάκεια Σχολεία, το Calamari και το Αpôtre Paul της Θεσσαλονίκης κ.α. .

2

Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα με πλήρη επισημότητα το Σάββατο 23 Μαρτίου, στην Αθήνα, στο Αuditorium (Αμφιθέατρο) Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών στα πλαίσια της Εβδομάδας για τη Γαλλική Γλώσσα και τη Γαλλοφωνία, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρο τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας. Όπως κάθε χρόνο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώθηκε μια ημερίδα με ποικίλες δραστηριότητες για τους βραβευθέντες, όπως δημιουργία γκράφιτι, γλυπτική, χορός, θεατρικό εργαστήρι, κ.α., οι οποίες κορυφώθηκαν με την απονομή των βραβείων στους υποψήφιους που διακρίθηκαν και κυρίως με την απονομή των Grand Prix (Mεγάλα Βραβεία) που έγινε με την πρέπουσα επισημότητα.

4

Στις τρείς μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, το βραβείο για την εργασία τους «Bouquet d’Amour» απένειμαν η κ. Odile COBACHO (Οντίλ Κομπασό) και η κ. Emmanuelle BOILLON (Εμμανουέλ Μπουαγιόν), Ακόλουθοι Εκπαιδευτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας για τα Γαλλικά, αντίστοιχα, ως εκπρόσωποι της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου είχαν την τιμή να παραλάβουν το Grand Prix (Μεγάλο Βραβείο) για την ταινία τους «Le Bouquet Noir» από τον Πρέσβη της Ελβετίας, κ. Lorenzo Amberg, (Λορέντζο Άμπεργκ), ο οποίος, εντυπωσιασμένος και ιδιαίτερα συγκινημένος από το πόνημα των μαθητών μας, εξέφρασε το θαυμασμό του για τις ικανότητες και τα ταλέντα τους και εγκωμίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς τους απευθύνοντάς τους πλείστα επαινετικά σχόλια, πράγμα που μας έκανε όλους ιδιαίτερα υπερήφανους!

5

Ο διαγωνισμός Γαλλοφωνίας θεωρείται ένας από τους πλέον έγκυρους διεθνείς διαγωνισμούς στον οποίο οι μαθητές καλούνται να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό θέμα που σκοπό έχει να προωθήσει δημιουργικά τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους πάνω στη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό.

Το θέμα του φετινού Διαγωνισμού ήταν «Λοιπόν, διηγήσου!…» και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εμπνευστούν από ιστορίες, παραμύθια και θρύλους των πέντε ηπείρων, μιας και οι ιστορίες ταξιδεύουν, αγνοούν τα σύνορα και όσο περισσότερο τις διηγούμαστε τόσο λιγότερο ξένες είναι, και να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία χρησιμοποιώντας τις «10 λέξεις της Γαλλοφωνίας» οι οποίες δόθηκαν από τη Γενική Αντιπροσωπεία τού Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας και ήταν κοινές για το Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας σε όλες τις χώρες του Πλανήτη.

Για φέτος, οι 10 λέξεις ήταν οι εξής: – Atelier: εργαστήριο – Bouquet: μπουκέτο, άρωμα – Cachet: σφραγίδα, αμοιβή, χάπι, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα – Coup de foudre: κεραυνοβόλος έρωτας – Équipe: ομάδα – Protéger: προστατεύω – Savoir-faire: τεχνογνωσία – Unique: μοναδικός – Vis-à-vis: απέναντι – Voilà : ορίστε, να

Με έναυσμα αυτές τις λέξεις οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευσθούν και να δημιουργήσουν, έχοντας την επιλογή παραγωγής λόγου μεταξύ διήγησης, ποίησης, τραγουδιού ή video.

Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία και ευαισθητοποίηση των μαθητών στην τάξη με την επεξεργασία του παιδαγωγικού υλικού που διατέθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της καθηγήτριας Γαλλικών του Σχολείου μας, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμά της, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τις παραγωγές τους οι οποίες υποβλήθηκαν στο Διαγωνισμό.

Οι τρείς μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου έγραψαν το «Bouquet d’Amour» μια ωραία, συγκινητική ιστορία αγάπης βασισμένη στον ιρλανδικό μύθο «Η χώρα των νέων», ενώ οι μαθητές της Α’ τάξης του Μουσικού Λυκείου εμπνεύστηκαν από μια αληθινή ιστορία και προσπάθησαν να τη μετατρέψουν σε θρύλο με την ταινία μικρού μήκους «Le Bouquet Noir» που αφηγείται μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα.

6

Οι τρείς μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου που βραβεύτηκαν για το «Βouquet d’Amour» είναι οι : Καραλή Ειρήνη, Κωστοπούλου Μαργαρίτα και Μπαλά Χριστίνα.

Την 21μελή ομάδα των μαθητών που κατέκτησαν ένα από τα Grand Prix του Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2013 με την ταινία τους «Le Bouquet Noir» απαρτίζουν οι :

1) Αποστόλου Κωνσταντίνα, Α’ Λυκείου : Φωνητικά 2) Αργυρίου Νίκος, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου 3) Γάλλου Ναταλία, Α’ Λυκείου: Φλάουτο, Φωνητικά 4) Γκουλίτου Νάσια, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 5) Καραθανάσης Δημήτρης, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου 6) Καρά Ξένια, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 7) Κορομπλή Μαρία, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 8) Κουβέλα Εύα, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 9) Μόκκα Κατερίνα, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 10) Μπαμπάνης Θανάσης, Γ’ Λυκείου: Εικονοληψία, Μοντάζ, Ερμηνεία ρόλου 11) Νάκα Μαρίνη, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 12) Οικονόμου Ανδριάνα, Α’ Γυμνασίου: Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 13) Παπακώστα Μαρία, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Επιμέλεια κειμένου στα γαλλικά, Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 14) Παπαχρήστος Βαγγέλης, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου 15) Πίσσας Άγγελος, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου 16) Ράρρα Βιρτζίνια, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Σκηνοθεσία, Ενδυματολογική επιμέλεια, Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 17) Ρουσιαμάνης Φίλιππος, Α’ Λυκείου: Μουσική σύνθεση, Πιάνο, Ερμηνεία ρόλου 18) Σιώχου Μυρτώ, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Ερμηνεία ρόλου, Φωνητικά 19) Τσιγαρίδα Χαρά, Γ’ Γυμνασίου: Εικονοληψία, Μοντάζ 20) Τσιούλης Κωνσταντίνος, Α’ Λυκείου: Ερμηνεία ρόλου 21) Τύμπα Στέλλα, Α’ Λυκείου: Συγγραφή σεναρίου και κειμένου, Πιάνο, Εικονοληψία

Αφιερωμένος, λοιπόν, στους Αφηγητές των πέντε ηπείρων ο φετινός Διαγωνισμός , ανέδειξε τους καλύτερους Αφηγητές, και κατέταξε τους μαθητές μας μεταξύ των νικητών του Διαγωνισµού Γαλλοφωνίας. Μια διάκριση που μας δικαιώνει όλους καθώς παρά τις δυσκολίες, σε μια περίοδο επαναλήψεων και διαγωνισμάτων, με κατάλληλη καθοδήγηση και πολύ μεράκι, οι μαθητές μας εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αποκομίζοντας οφέλη πολλαπλά από την εμπειρία δημιουργίας των εργασιών τους και όχι μόνο από το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησής των, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη λήψη πρωτοβουλιών και στην αντιμετώπιση δυσκολιών επιδεικνύοντας ομαδικό-συνεργατικό πνεύμα, ενώ παράλληλα τους δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουν με δημιουργικό τρόπο τα ιδιαίτερα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της κοπιαστικής εργασίας τους !!! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή κ. Βασίλειο Παπακώστα και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου που διευκόλυναν την υλοποίηση της εργασίας μας, ιδιαίτερα δε την κ. Όλγα Ευσταθιάδη και τον κ. Χρήστο Κωστάκη οι οποίοι μας διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους όταν τους ζητήθηκε να συνδράμουν το έργο μας, καθώς και τον κ. Αγαθοκλή Αζέλη ο οποίος δέχτηκε να συνοδέψει τους μαθητές μας στην τελετή βράβευσης στην Αθήνα και να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά και την μοναδική εμπειρία που βιώσαμε.

Τέλος, οφείλουμε να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στο Στούντιο Ηχογράφησης «Ηχογέννηση» της κ. Μεταξίας Καλαμπάκα, που μας παραχώρησε δωρεάν τις εγκαταστάσεις του, και κυρίως στον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα (πρώην Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων) ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά συνέβαλε στη συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας αφιερώνοντας, με περισσή προθυμία, πολλές ώρες εργασίας για να γίνει η ηχοληψία του μουσικού μέρους της ταινίας μικρού μήκους «Le Bouquet Noir».

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές μας !!!

Η Εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων Ευαγγελία Σύρρου (Καθηγήτρια Γαλλικών)

https://www.kalabakacity.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση του Συλλόγου A.P.L.F. – D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διαδικασία σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία

Ανακοίνωση  του Συλλόγου A.P.L.F. –  D.U. σχετικά με τις νέες οδηγίες  του ...