Home / Άλλες Γλώσσες / Άλλες / Μία γλώσσα πεθαίνει στα στόματα των δύο τελευταίων ομιλητών της

Μία γλώσσα πεθαίνει στα στόματα των δύο τελευταίων ομιλητών της

Δημοσιεύτηκε: 10:06 μμ Απρίλιος 24th, 2013  


F2A94B762049266BCC26C57D41D288D0

Αρνούνται να μιλήσουν μεταξύ τους φέρνοντας τη διάλεκτο στη λήθη!

Κι όμως, η μοίρα θέλει την επιβίωση μιας γλώσσας να επαφίεται σε δύο μόνο ανθρώπους και αυτοί το μόνο που θέλουν είναι το να αγνοεί ο ένας τον άλλον επιδεικτικά!
Ο Manuel Segovia και ο Isidro Velazquez, οι δύο τελευταίοι άνθρωποι που μιλούν ακόμα τη γλώσσα Ayapaneco, ζουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων μεταξύ τους, στην Ayapa του Μεξικού. Όσο σπουδαίο όμως κι αν φαίνεται το γεγονός να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτισμική τους κληρονομιά, μέσω της επιβίωσης της διαλέκτου τους, αυτοί αρνούνται να συνομιλήσουν.
Ο Guardian σημειώνει για τον λόγο της αμοιβαίας αυτής αποφυγής ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν βασίζεται σε κάποια παλιότερη διαμάχη, ενώ οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν εκτιμούν ότι απλώς δεν απολαμβάνει ο ένας την παρέα του άλλου.Η Ayapaneco περιλαμβάνεται στις δεκάδες γλώσσες των αυτοχθόνων του Μεξικού που κατάφεραν να επιβιώσουν ως τις μέρες μας, γλιτώνοντας ακόμα και από την ισπανική επέλαση στα εδάφη της χώρας: 68 ντοπιολαλιές παραμένουν ακόμα σε χρήση, με πολλές από αυτές να απειλούνται πλέον ανοιχτά με εξαφάνιση.Οι γλωσσολόγοι τρέχουν πλέον να διασώσουν τη γλώσσα που πεθαίνει παρά την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες που την έχουν μητρική. Ο 75χρονος Segovia και ο 65χρονος Velazquez δεν έχουν κανέναν άλλο να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές δυνατότητες της μητρικής τους, ενώ πεθαίνοντας θα την πάρουν μαζί τους στον άλλο κόσμο…

Παρόλα αυτά, ο γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος Daniel Suslak, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία και με τους δύο, συμπυκνώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σχέση των δύο αντρών: «Δεν έχουν και πολλά κοινά».
Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πέρα και πάνω απ’ όλα…

newsbeast.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Το ΤΕΙ Αθήνας Πανευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Αραβικής Γλώσσας στην Ευρώπη

Το ΤΕΙ Αθήνας είναι επίσημα το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποίησης της Γλωσσομάθειας ...