Home / Featured / Goethe – Πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης

Goethe – Πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε: 5:44 πμ Απρίλιος 10th, 2013  


goethe

Ευκαιρίες για γερμανοελληνική συνεργασία στο τομέα της τριτοβάθμιας

Παρουσίαση προγράμματος
12/04/2013, 18:30–21:30
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14–16, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη
+30 210 3608171
daad@athen.goethe.org
Στον απόηχο της κρίσης, η ζήτηση για σπουδές στη Γερμανία έχει αυξηθεί, κάτι που διαφαίνεται και από τον αριθμό των υποψηφίων για τις υποτροφίες της DAAD. Η DAAD ανταποκρίνεται σε αυτή την κατάσταση με ένα ειδικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος, το οποίο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) έχει σαν στόχο την επί τόπου ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών υποδομών και την αποφυγή μετανάστευσης νέων ελλήνων επιστημόνων.

Το νέο πρόγραμμα της DAAD για την Ελλάδα θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Goethe-Institut Athen, ώρα 6.30 μ.μ. Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημίων, του ελληνικού τύπου, DAAD Alumni και φοιτητές που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην εκδήλωση θα παραστεί η κυρία Lemmens, υπεύθυνη Διεθνοποίησης και Επικοινωνίας της DAAD όπως επίσης θα παραστούν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφι-ών (ΙΚΥ). Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

Με τους πρόσθετους πόρους που παρέχονται από το νεοϊδρυθέν πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης οφείλουν να ενδυναμωθούν οι ήδη υπάρχουσες ακαδημαϊκές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων και να δημιουργηθούν νέες. Η στενότερη αυτή συνεργασία θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της κινητικότητας και της ανταλλαγής καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανερχόμενων επιστημόνων και φοιτητών και από τις δύο χώρες. Επίσης οφείλεται στο τομέα της διαχείρισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι διοικητικοί υπάλληλοι να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες με τους συναδέλφους τους από τα γερμανικά πανεπιστήμια. Η ανταλλαγή των καθηγητών και των φοιτητών θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων και να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των χωρών-εταίρων.

Θα ενισχυθούν συμπληρωματικά οι μέχρι τώρα υποτροφίες μικρής και μεσαίας διάρκειας παραμονής φοιτητών, ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (π.χ. με υποτροφίες ανά εξάμηνο, υποτροφίες έρευνας μικρής διάρκειας, υποτροφίες για εντατικά μαθήματα γλώσσας και πανεπιστημιακά μαθήματα το καλοκαίρι, βοηθήματα κινητικότητας για ταξίδια). Επιπλέον, θα δοθούν κονδύλια για διμερείς εκδηλώσεις (όπως συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, θερινά σχολεία, κ.λπ.)

Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος Rise οι φοιτητές των φυσικών και πολυτεχνικών επιστημών θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο ή σε ένα ερευνητικό ίδρυμα. Οι επιλεχθέντες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης με υποψήφιους διδάκτορες από την Γερμανία. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι μεταξύ 6 και 12 εβδομάδες. Συμπληρωματικά με τις 75 θέσεις πρακτικής άσκησης θα υπάρξουν και 30 θέσεις για τμήματα γερμανικής γλώσσας διάρκειας δύο εβδομάδων. Για την πρακτική άσκηση έξι εβδομάδων ο ασκούμενος θα λάβει αμοιβή 975 €, για οκτώ εβδομάδες 1300 €, για δέκα εβδομάδες 1625 € και για δώδεκα εβδομάδες 1950 €. Για κάθε ασκούμενο θα υπάρξει και μία πάγια αποζημίωση για έξοδα ταξιδιού ύψους 225 €.

Όποιος ενδιαφέρεται για αυτό το πρόγραμμα μπορεί να κάνει αίτηση μεταξύ 8 και 24 Απριλίου.

Πληροφορίες και απαιτούμενα δικαιολογητικά:
www.daad.de/rise

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...