Home / Featured / «Επιτάχυνση» στην «κατανάλωση» κονδυλίων του ΕΣΠΑ Εκπαίδευσης

«Επιτάχυνση» στην «κατανάλωση» κονδυλίων του ΕΣΠΑ Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 12:11 μμ Απρίλιος 13th, 2013  


kotsifakis
του Θέμη Κοτσιφάκη*
Ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε σε αυτή τη χώρα συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την εκπαίδευση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Τα σχολεία αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα λειτουργίας. Το σχολικό έτος τελειώνει με πάνω από 1.500 κενά εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεκάδες χιλιάδες ώρες χαμένες.Με τις οικογένειες να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και με μαθητές που πεινούν. Με τα σχολεία να αδυνατούν να έχουν ούτε τα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία τους. Με τους εκπαιδευτικούς να εξαθλιώνονται οικονομικά και εργασιακά.
Σε αυτές τις συνθήκες, μιας μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί τη χώρα σε ανθρωπιστικής κρίση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σπαταλά εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ σε δράσεις που τίποτε το ουσιαστικό δεν έχουν να προσφέρουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων.
Πρόσφατα(27-3-13) δημοσιεύτηκε μια προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για υπηρεσίες ιδιωτικού τεχνικού συμβούλου, που έχει σκοπό την «παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης για την επιτάχυνση (!!) των έργων»,με συνολικό προϋπολογισμό 1.476.000 € !! Είναι γεγονός πως θα μας πέσει λίγο ακριβή η «επιτάχυνση», αλλά τι να κάνουμε, τα κονδύλια πρέπει πάση θυσία να «απορροφηθούν»…….
Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15-5-13 (https://www.edulll.gr/?p=21076). Στο διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της «ημεδαπής ή της αλλοδαπής».
Και αυτή η προκήρυξη έρχεται να προστεθεί σε άλλη, πρόσφατη επίσης, προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, που τέθηκε σε διαβούλευση στις 9/1/13 με σκοπό την πρόσληψη συμβούλου δημοσιότητας για την προβολή των ενεργειών του ΕΣΠΑ στο λαό, για να γνωρίσουμε πόσα καλά μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση…..
Ο σύμβουλος αυτός θα λάβει, μέχρι 31-12-14, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.900.000€, για να δημιουργήσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ και διαφημίσεις σε έντυπα και διακτυακά μέσα, αναπτύσσοντας γενικότερα μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πεισθούν οι ιθαγενείς ότι ζουν σε μια άλλη, εικονική πραγματικότητα, και όχι σε αυτή που βιώνουν στο δημόσιο σχολείο. Και για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα της εκστρατείας, θα αξιολογηθούν με τρία πανελλαδικά γκάλοπ για την «αναγνωρισιμότητα» των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ εκπαίδευσης. Σε αυτά τα γκάλοπ προβλέπεται να ληφθεί υπόψη ακόμα και η γνώμη των ανέργων (τέτοια κοινωνική ευαισθησία)!! Ας ελπίσουμε τουλάχιστον οι άνεργοι να τους κράξουν.
Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν κατασπαταληθεί σε «δράσεις δημοσιότητας» και διάφορα άλλα προγράμματα που έχουμε ήδη επανειλημμένα καταγγείλει.
Σε εποχές σκληρής λιτότητας για το λαό μας και περικοπών ακόμα και των πιο στοιχειωδών δαπανών για τα σχολεία, είναι σκάνδαλο πρώτης γραμμής να συνεχίζεται η προκλητική διασπάθιση χρημάτων. Αυτό που απαιτείται άμεσα να γίνει είναι ο συνολικός ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ σε όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης. Ούτε ένα ευρώ σε διαφημιστές, συμβούλους,παρασυμβούλους και ιδιωτικές εταιρείες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.
Αθήνα, 9/4/13
*Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι Γ. Γραμματέας του ΔΣ της ΟΛΜΕ,
εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ εκπαίδευσης (ΕΠΕΔΒΜ),

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...