Βία στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 8:43 μμ Απρίλιος 14th, 2013  


bullying
Ο Βασίλης, o Δημήτρης, ο Σταύρος και ο Φίλλιπος είναι μερικά από τα δεκάδες άτομα που έχουν πέσει θύματα. Κάποια στιγμή στα σχολικά μας χρόνια αν όχι όλοι σίγουρα η περισσότεροι ήμασταν θύτες, θύματα, ή αυτόπτες μάρτυρες ενός περιστατικού βίας στο σχολείο. Ένα φαινόμενο οπού τείνει να πάρει αρνητικές διαστάσεις στην χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε τα ποσοστά ενδοσχολικής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Για την ακρίβεια η έρευνα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου έγινε σε Δημοτικά Σχολεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.Πιο συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια σε2.628 μαθητές. Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι μαθητές προκύπτει, ότι όσον αφορά τα παιδιά της τετάρτης δημοτικού το 18.6% έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας. Για την πέμπτη τάξη στο 15.5% και σε παιδιά της έκτης στο 11.9%. Τα ποσοστά εκφοβισμού μπορεί να είναι σε μονοψήφια ποσοστά αλλά δεν παύει αυτό να μην είναι μείζον θέμα. 6% για παιδιά τετάρτης, 5,3% για πέμπτης και 4.7% για έκτης τάξης. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα ποσοστά βίας μειώνονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς οι αριθμοί είναι σε πτώση.Μερικά από τα αίτια του school bullying είναι άρνηση του «θύματος» να πάει σχολείο εξαιτίας φόβου μην τον παρενοχλήσουν ή τον κακοποιήσουν, ανησυχία, απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων, αλλά ακόμα σωματική και ψυχική κακοποίηση. Υπήρχαν όμως και ακραία περιστατικά βίας όπως η υπόθεση Άλεξ που κατέληξε σε δολοφονία και πιθανώς σε εξαφάνιση του πτώματος του άτυχου αγοριού.Δυστυχώς υπάρχουν πολλά συμβάντα σχολικής κακοποίησης και παραβατικών πράξεων. Έτσι έχει δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Anti-Bullying Campaign». Σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Μάλτα, Ρουμανία, Εσθονία, Λετονία όπου το 62% αυτού του προγράμματος συντονίζεται από το Χαμόγελο του Παιδιού.Γνωστό Ι.Ι.Ε.Κ (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης) πραγματοποίησε χθες Πέμπτη ειδικό σεμινάριο με θέμα: «Ενδοσχολική βία, μίλα τώρα» από τον Ψυχολόγο του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Στέφανο Αλεβίζο. Ο κ. Αλεβίζος ανέφερε σε σπουδαστές ψυχολογίας και παιδαγωγικών μερικά από τα περιστατικά που έχει συναντήσει όλα αυτά τα 8 χρόνια που ανήκει στην ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει το προφίλ του θύτη είναι το εξής:

• Βιώνει κατάστασης βίας μέσα στο σπίτι του
• Επαναλαμβάνει αυτά που είδε ο ίδιος σε άλλα άτομα
• Έχει ασυνήθιστα χαμηλό άγχος
• Έλλειψη αίσθησης μέτρου
• Χαμηλή Δημοτικότητα
• Έλλειψη αντίληψης συναισθήματος των άλλων

Προφίλ Θύματος που εισπράττει την βία

• Η διαφορετικότητα του από τους άλλους γύρω του
• Άτομα κυρίως παχύσαρκα
• Σωματικά αδύναμα παιδιά
• Παιδιά που η καταγωγή τους είναι από άλλη χώρα
• Είναι ο μικρότερος σε ηλικία στην τάξη ή στην οικογένεια
• Έχει συνέχεια συναίσθημα φόβου και πανικού
• Πιστεύουν ότι αυτοί φταίνε για αυτό που τους συμβαίνει
• Θέλουν να γίνουν φίλοι με το άτομο που ασκεί την βία

Ο κ. Αλεβίζος τόνισε ότι και να συμβεί στο άτομο που δέχεται βία πρέπει να είναι περήφανος για τον εαυτό του. Να μην «εγκλωβίζεται» μέσα του με συναισθήματα λύπης και ντροπής ως προς το άτομο του.

Ποτέ δεν πρέπει να λυπάται το παιδί, το θύμα ακόμη και αν είναι αυτόπτης μάρτυρας ενός περιστατικού στο σχολείο. Γιατί έτσι τον «διαλύεις» ψυχικά. Τέλος δήλωσε ότι ΠΑΝΤΑ ενημερώνουμε τον δάσκαλο μας η τους γονείς μας για περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζωρτζίνης
dictyo.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...