Home / Γερμανικά / Άλλα άρθρα / Αλλαγές στη γερμανική εκπαίδευση

Αλλαγές στη γερμανική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 4:09 μμ Απρίλιος 28th, 2013  


germanflag

Τη μείωση της φοίτησης στο γερμανικό γυμνάσιο από 9 σε 8 χρόνια προωθεί το υπ. Παιδείας σε όλα τα κρατίδια. Στόχος η εξομοίωση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και η γρηγορότερη πρόσβαση στην εργασία.

Η μείωση του σχολικού χρόνου φοίτησης στο γερμανικό γυμνάσιο με στόχο την απόκτηση του απολυτηρίου (Abitur) αναμένεται να μειωθεί από τα 9 στα 8 χρόνια σε ολόκληρη την Γερμανία έως το 2016. Πλέον οι γερμανοί μαθητές θα τελειώνουν το σχολείο σε 12 αντί για 13 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό οι απόφοιτοι του γερμανικού γυμνασίου δεν θα υστερούν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους από άλλες χώρες της ΕΕ και θα μπορούν να αναζητούν γρηγορότερα εργασία είτε στη Γερμανία είτε στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία πρόκληση για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια αλλά και τους ίδιους τους μαθητές.
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε εξέλιξη
Σε περιοχές της ανατολικής Γερμανίας, όπως στη Σαξονία, ο θεσμός του οκταετούς γυμνασίου δεν είναι πρωτόγνωρος. Αντίθετα στη δυτική Γερμανία η οκταετής φοίτηση στο γυμνάσιο είναι κάτι νέο. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ισχύει από φέτος. Στο κρατίδιο της Έσσης και στο μικρό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν οι απόφοιτοι του γυμνασίου έχουν ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να πάρουν το απολυτήριο τους σε οκτώ ή σε εννέα χρόνια.
Η Γιαχάνα Κλέσατελ από την Κολωνία θέλει να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο εξωτερικό. Έχει ήδη στείλει την αίτηση της σε πανεπιστήμιο της Σκωτίας. Μαζί με την 19χρονη Γιοχάνα θα αποφοιτήσει φέτος και η μικρότερη κατά ένα χρόνο αδελφή της, Σοφία. Η Σοφία ανήκει στην πρώτη γενιά των μαθητών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που θα αποφοιτήσουν με το σύστημα της οκταετούς φοίτησης. «Στα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι ότι τελειώνει κανείς ένα χρόνο νωρίτερα και μπορεί να ενταχθεί γρηγορότερα στην αγορά εργασίας» αναφέρει η Σοφία.
Προβληματισμός από γονείς και μαθητές
Καθηγητές και γονείς είναι προβληματισμένοι, καθώς με την οκταετή φοίτηση στο γυμνάσιο, οι μαθητές θα έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο. «Με το νέο σύστημα της οκταετούς φοίτησης θα έχω λιγότερο ελεύθερο χρόνο για χορό που μου αρέσει πολύ» επισημαίνει η 18χρονη Σοφία από την Κολωνία. Αντίθετα η αδελφή της είχε ένα χρόνο περισσότερο για μπαλέτο. «Ο άνθρωπος μαθαίνει πολλά πράγματα και εκτός σχολείου, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά» τονίζει η Ίγκριντ Σούλτεν-Βίλιους, διευθύντρια σχολείου στην Κολωνία.
Αν η 19χρονη Γιοχάνα είχε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην οκταετή ή την εννεαετή φοίτηση στο γυμνάσιο θα επέλεγε την εννεαετή φοίτηση ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Την ίδια γνώμη έχει και η αδελφή της, η Σοφία. Όπως εξηγεί: «Είμαι περίεργη να δω αν ο μειωμένος χρόνος φοίτησης στο σχολείο θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας» τονίζει η 18χρονη μαθήτρια από την Κολωνία. Ήδη στη Γερμανία η ζήτηση εργασίας από νέους αυξάνεται συνεχώς και με το νέο μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την προσφορά.
Πηγή: Deutsche Welle

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια Το ελληνικό ...