Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Αγωνιούν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στην Κύπρο

Αγωνιούν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε: 7:15 μμ Απρίλιος 22nd, 2013  


cyprus

Στο ίδιο δράμα θεατές…

Εφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο, μακριά από την κρίση, την τρόικα και τις παρενέργειές της. Τώρα βλέπουν με τρόμο το ελληνικό δράμα να επαναλαμβάνεται στη Μεγαλόνησο.

Στο ίδιο δράμα θεατές...

Οι Ελλαδίτες της Κύπρου ζουν για δεύτερη φορά το ίδιο θλιβερό έργο…

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, που υπέβαλαν μαζικά αιτήσεις για διορισμό μετά την ένταξη της Μεγαλονήσου στην ΕΕ το 2004. Οταν ενέσκυψε η κρίση το κύμα αυξήθηκε, με αποτέλεσμα το 23,4% των διοριστέων στους καταλόγους της κυπριακής επετηρίδας να είναι δάσκαλοι και καθηγητές από την Ελλάδα (10.201 άτομα). «Θραύση» κάνουν οι Ελληνες υποψήφιοι σε ειδικότητες όπως Φιλολογία, Θρησκευτικά, Φυσική, Γερμανικά, Γεωγραφία, Ιταλικά, Ισπανικά.

Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του νησιού λένε πως στον τομέα της εκπαίδευσης -δημόσια και ιδιωτικά σχολεία- εργάζονται 571 Ελλαδίτες. Κάποιοι έφτασαν στο νησί λίγο πριν ξεσπάσει το ελληνικό δράμα και αποφάσισαν να μείνουν μόνιμα μετά τις δυσμενείς για την Ελλάδα εξελίξεις. Αλλοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη δίνη του Μνημονίου.

assets_LARGE_t_420_54191015_type12128

Ολοι, πάντως, βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Μπορεί οι σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ -που έκανε λόγο για απομάκρυνση 2.000 εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων κ.ά.- να μη συμπεριελήφθησαν τελικά στο κυπριακό Μνημόνιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα επιστρέψουν με άλλο… μανδύα στο μέλλον. Η ελληνική εμπειρία τρομάζει τους Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς.

«Επειδή έζησα την κρίση της Ελλάδας, έστω από μακριά, πανικοβλήθηκα όταν έμαθα για την τρόικα και το Μνημόνιο. Για δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα», λέει η 35χρονη φιλόλογος Κωνσταντίνα Ανδρέου από την Ελευσίνα. Πήγε στην Κύπρο το φθινόπωρο του 2009 για να ολοκληρώσει την προϋπηρεσιακή κατάρτιση. Οταν ξέσπασε η ελληνική κρίση έμεινε στην Κύπρο.

«Εβλεπα αυτά που περνούν στην Ελλάδα και δεν ήθελα να περάσω τα ίδια». Είναι αντικαταστάτρια καθηγήτρια, μία από τους 500 έκτακτους και συμβασιούχους που επρόκειτο να βρεθούν εκτός συστήματος βάσει της αρχικής συμφωνίας με την τρόικα. Στο Μνημόνιο τελικά συμπεριελήφθη ρήτρα για κλιμακωτή μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 0,8% – 2% και διασώθηκαν αυτοί οι εκπαιδευτικοί όπως και άλλοι ωρομίσθιοι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά η επιστροφή δεν περνάει ακόμη από το μυαλό μας», λέει ο 45χρονος Βασίλης Μπόφος, συμβασιούχος καθηγητής Φυσικής στην Κύπρο. Τον Σεπτέμβριο του 2009 πήγε με τη σύζυγό του στο νησί και το 2010 έφεραν και τα παιδιά τους. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει φως στο τούνελ ακόμη και τώρα. Στην Κύπρο υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες. Η εξόρυξή τους είναι ορατή. Αυτό με κάνει να είμαι περισσότερο αισιόδοξος για την Κύπρο από ό,τι για την Ελλάδα». Για τις απολύσεις του ΔΝΤ λέει πως αισθάνεται πιο ήσυχος μετά τις δεσμεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί του αντιθέτου. Ωστόσο «η ελληνική εμπειρία με κάνει να μην πιστεύω απόλυτα τις δηλώσεις. Στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις». Γι’ αυτό και έχει ακόμη στο πίσω μέρος του μυαλού του το «plan B» που δείχνει προς την Αυστραλία…

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής

Τον δρόμο της επιστροφής επιλέγουν ήδη ορισμένοι από τους χιλιάδες Eλληνες που είχαν αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στην Κύπρο. «Τις τελευταίες 2-3 βδομάδες έχουν αυξηθεί οι μετακομίσεις Ελλαδιτών από Κύπρο προς Ελλάδα. Φεύγουνε οικογένειες ή άτομα που είχαν έρθει εδώ λόγω της ελληνικής κρίσης», τονίζει ο Χρίστος Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου. Πρόκειται κυρίως, λέει ο ίδιος, για ανθρώπους χωρίς πτυχίο, όπως οδηγούς, πωλητές. Μετά την ελληνική κρίση, άλλωστε, οι Ελλαδίτες υπερδιπλασιάστηκαν. «Από 32.000 που ήμασταν, έχουμε φτάσει γύρω στους 75.000», λέει ο κ. Γιαννούλης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, άδεια παραμονής Ευρωπαίου πολίτη έχουν ζητήσει 51.016 Ελληνες. Ωστόσο υπάρχει κι ένα ποσοστό που έρχεται στα τυφλά. «Αυτοί μπορεί να μείνουν εδώ μερικούς μήνες και να ζητήσουν άδεια παραμονής όταν βρουν δουλειά», εξηγεί ο κ. Γιαννούλης. Πρόκειται για μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αναζήτησαν μια νέα αρχή στο νησί. «Τα εστιατόρια γέμισαν με γκαρσόνια από την Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν πτυχία», σημειώνει ο κ. Γιαννούλης.

Σύμφωνα με στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο αριθμός των Ελλαδιτών που απασχολείται νόμιμα στο νησί ανέρχεται σε 13.626, χωρίς να προσμετρώνται όσοι δουλεύουν «μαύρα». Στον τομέα της μεταποίησης απασχολούνται 1.219 Ελληνες, στον τομέα των κατασκευών 1.654, στο εμπόριο 2.762, σε ξενοδοχεία 1.467, στην εστίαση 1.482, στον χρηματοπιστωτικό τομέα 268, στην εκπαίδευση 571, στη δημόσια διοίκηση 1.194 κ.α.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύπρος – Αίτηση για  εισαγωγή στους πίνακες διοριστέων 2014 (όλη η πληροφόρηση)

Πίνακες Διοριστέων στην Κύπρο, όλα τα ονόματα και η κατάταξη  τους

Πάνω  από 10000 Ελλαδίτες πτυχιούχοι υπέβαλαν αίτηση για διορισμό στα δημόσια σχολεία  της Κύπρου (Δείτε ανά ειδικότητα)

Το εκπαιδευτικό προφίλ της Κύπρου

Αλλάζει το σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών στην Κύπρο

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...