Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 27/10/2021, 21:59


Αγώνες επιχειρηματολογίας

Δημοσιεύτηκε: 1:30 μμ Απρίλιος 15th, 2013  


epixeirimatologia

Πριν μια εβδομάδα επέστρεψα από την Θεσσαλονίκη. Στην όμορφη αυτή πόλη συμμετείχα μαζί με δεκάδες φοιτητές, από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, στο 8ο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιχειρηματολογίας  που διοργανώθηκε από τον ρητορικό όμιλο Θεσσαλονίκης.

Πολλοί θα αναρωτηθούν: «υπάρχουν τέτοια πρωταθλήματα στην Ελλάδα;»

Η αλήθεια είναι πως τέτοιοι διαγωνισμοί περνάνε συνήθως απαρατήρητοι. Αφήνοντας στην άκρη εθνικιστικές κορώνες περί εμφάνισης της τέχνης της ρητορικής στον άγιο τούτο τόπο, οφείλω να παρατηρήσω πως σε αντίθεση με την Β. Ευρώπη και τις Η.Π.Α., στην Ελλάδα τέτοιου είδους πρωταθλήματα είναι στην καλύτερη… περίεργα.

Στόχος μου, στο παρόν άρθρο, δεν είναι να απαντήσω στο γιατί οι διαγωνισμοί επιχειρηματολογίας είναι άγνωστοι στην χώρα μας.  Απεναντίας θα προσπαθήσω να απαντήσω στο γιατί πρέπει οι διαγωνισμοί αυτοί να γίνουν γνωστοί. Προτού όμως το κάνω, καλό θα ήταν να πούμε δύο λόγια αναφορικά με το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα.

Ουσιαστικά οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε ομάδες του «υπέρ» και του «κατά» και καλούνται να υπερασπιστούν την θέση τους σε ένα θέμα που τους ανακοινώνεται.  Τον αγώνα τον παρακολουθούν έμπειροι κριτές οι οποίοι και αποφασίζουν στο τέλος πια ομάδα δόμησε, ανέπτυξε και παρουσίασε πιο ολοκληρωμένα τις θέσεις της,  σε αυστηρά καθορισμένο χρόνο. Ρόλο στην ανάδειξη της νικήτριας ομάδας έχει όχι μόνο ο αριθμός των επιχειρημάτων που παρουσίασε για να υποστηρίξει την θέση της αλλά και η εσωτερική συνοχή τους, η ποιότητα  και ο τρόπος παρουσίασής τους. Η λογική βάση και η επαρκής ανάπτυξη ενός επιχειρήματος αποτελούν αναγκαία συστατικά για να θεωρηθεί αυτό ισχυρό και ικανό να δώσει την νίκη στην εκάστοτε ομάδα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ελεύθερες μετεγγραφές, στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές πληγέντων περιοχών

Γιατί όμως τα πρωταθλήματα αυτά είναι τόσο σημαντικά; Για δύο συγκεκριμένους λόγους.

Κατά πρώτον, σε μαθαίνουν τον τρόπο επιλογής και ανάπτυξης ενός επιχειρήματος. Και γιατί αυτό να είναι χρήσιμο;

Αν κάτι λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι το στοιχείο της σωστά εννοούμενης επιχειρηματομαχίας . Δηλαδή της συζήτησης καθώς και της αντιπαράθεσης στην βάση λογικών επιχειρημάτων και όχι επικλήσεων στο συναίσθημα. Στην βάση υπεράσπισης μιας θέσης με την βοήθεια στοιχείων και δεδομένων και όχι ατακαδόρικων αφορισμών.

Η παθογένεια αυτή έχει λάβει τεράστια έκταση. Μπορείς να την διακρίνεις από το επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής μέχρι το επίπεδο του συνοικιακού καφενείου.  Ζούμε σε μια κοινωνία που ο διάλογος αντί να στηρίζεται σε επιχειρήματα, στηρίζεται πάνω σε συνθήματα τοίχων. Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και για αλλαγές παραγωγικών μοντέλων όταν δεν μπορούμε σε πρώτη φάση να συζητήσουμε σωστά; Όταν έχουμε μάθει να χλευάζουμε και να ειρωνευόμαστε οι μεν τους δε αντί να προσπαθούμε να αντικρούσουμε τις θέσεις τους;

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη «η άσκηση πάνω στο επιχείρημα». Γι’ αυτό και είναι απαραίτητοι τέτοιοι διαγωνισμοί. Γιατί σε βοηθούν να μάθεις να μιλάς με επιχειρήματα.  Να μάθεις επίσης να ακούς τα επιχειρήματα των άλλων. Να μάθεις τέλος να ξεχωρίζεις την ωραία ιδέα και την τσιτάτη ατάκα από τον σωστά δομημένο λόγο.

Οι αγώνες όμως αυτοί είναι σημαντικοί και για έναν δεύτερο λόγο.

Απομακρύνουν το άτομο από ακραίες απόψεις και τοποθετήσεις. Τι εννοούμε με αυτό; Ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις στην πράξη, μέσα από την συμμετοχή σου σε έναν αγώνα επιχειρηματολογίας, είναι ότι καμία άποψη ή ιδέα δεν «έχει ανοσία» σε αντεπιχειρήματα. Δηλαδή για κάθε άποψη, για κάθε πρόταση μπορεί και πρέπει να υπάρχει αντίλογος. Ένας από τους κανόνες στους αγώνες επιχειρηματολογίας είναι ότι ο διαγωνιζόμενος δεν έχει την επιλογή αλλά την υποχρέωση να φέρει αντίκρουση δηλαδή να προσπαθήσει να συγκροτήσει δομημένο αντίλογο στα επιχειρήματα της αντίπαλης ομάδας.  Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνιζόμενος ανακαλύπτει σταδιακά και βιωματικά μια μεγάλη αλήθεια.  Την αλήθεια ότι… δεν υπάρχουν απόλυτες αλήθειες! Δεν υπάρχουν «αλεξίσφαιρες» απόψεις, ούτε αλάνθαστες ιδεολογίες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Μετεγγραφές 2021: Από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων

Κάτι που φαίνεται να έχει λησμονηθεί σε μεγάλο βαθμό από την σημερινή κοινωνία.  Μια κοινωνία μέσα στην οποία ακούγονται όλο και πιο συχνά ολοκληρωτικές απόψεις. Μια κοινωνία στην οποία η ιδεολογία του μαύρου – άσπρου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Σε μια ελληνική λοιπόν πραγματικότητα που διολισθαίνει ταχέως προς τα άκρα, οι αγώνες επιχειρηματολογίας δρουν ως αντίβαρο. Δρουν ως αντίβαρο γιατί πρώτον  μαθαίνουν στον πολίτη να σκέφτεται και να δομεί τον λόγο και κατ’ επέκταση την σκέψη του, πάνω σε λογικά επιχειρήματα και όχι πάνω σε συναισθηματικούς συνειρμούς. Δρουν επίσης ως αντίβαρο γιατί του δείχνουν ότι κανείς μας δεν φέρει απόλυτες αλήθειες, ούτε αλάνθαστες, «καθαρές» και χωρίς προβλήματα ιδέες και ιδεολογίες. Και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, το στηρίζει εκ των πραγμάτων σε παραδοχές και αξιώματα σαθρά που μπορούν εύκολα να καταρριφθούν.

* Ο Αλέξανδρος  Μωρέλας είναι φοιτητής του τμήματος φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Πατρών

TO BHMA


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μετεγγραφές 2021: Από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων

Από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ...