Home / Featured / «Υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία», όπως καταγγέλλουν καθηγητές Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

«Υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία», όπως καταγγέλλουν καθηγητές Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 3:05 μμ Μάρτιος 4th, 2013  


Sxolio2003

Κενά εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα σχολεία, τρεις μήνες πριν από τη λήξη του διδακτικού έτους, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.

«Ως άμεσο πρώτο μέτρο για τη θεραπεία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, προτείνουμε να διοριστούν ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2013-14 οι 104 εκπαιδευτικοί Γαλλικής και οι 101 εκπαιδευτικοί Γερμανικής Γλώσσας, οι οποίοι παραμένουν αδιόριστοι, ως «εκκρεμότητα» από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2008», επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής.

Παράλληλη διδασκαλία

Στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, προτείνουν επίσης την υποχρεωτική παράλληλη διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών, τις οποίες θα επιλέγουν οι μαθητές και μαθήτριες, από την πρωτοβάθμια έως και το τέλος της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο στόχος, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι στο τέλος της 12χρονης εκπαίδευσης, οι μαθητές να έχουν αποκτήσει γνώσεις σε δύο ξένες γλώσσες επιπέδου τουλάχιστον «Β2 -Καλή Γνώση».

Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση εισηγούνται, μεταξύ άλλων, την έναρξη της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας στην Δ’ τάξη του δημοτικού σχολείου, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, καθώς και τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού με καινοτόμα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία. Για το γυμνάσιο προτείνουν την επαναφορά της τρίωρης παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας, αλλά και τη σύνδεση της διδασκαλίας με πιστοποίηση επιπέδου Α2 / Β1, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρόταση των Συλλόγων Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής προβλέπει, επίσης, την υποχρεωτική διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών και στην μετα-υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλες τις τάξεις. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητούν τη διατήρηση της αυτοτελούς λειτουργίας των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών σημειώνοντας πως η προτεινόμενη συγχώνευσή τους σε ένα «ενιαίο υβριδικό τμήμα δεν οδηγεί σε ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, δεν επιφέρει ορατά οφέλη οικονομικής ή άλλης φύσεως και δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...