Home / Ιταλικά / Άλλα άρθρα / Γιατί το λέμε έτσι; ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ (PONTIFEX).

Γιατί το λέμε έτσι; ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ (PONTIFEX).

Δημοσιεύτηκε: 12:51 μμ Μάρτιος 16th, 2013  


pontifex

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ

ΠΟΝΤΙΦΙΚΑΣ (PONTIFEX)

Μερικά χρόνια μετά τη θρυλική ίδρυση της Ρώμης από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο (753 π.Χ.), όταν οι μονάρχες της νέας ακόμη πόλης ασχολούνταν με τις θρησκευτικές τελετές, ο δεύτερος βασιλιάς της Ρώμης, Νουμάς Πομπίλιος, θεώρησε ότι οι διάδοχοί του καθώς θα έπρεπε να ασχολούνται με τον πόλεμο και με την διακυβέρνηση του κράτους που γινόταν όλο και πιο περίπλοκη, δεν θα ήταν σε θέση να σκέφτονται τα της θρησκευτικής λειτουργίας. Με αυτή την ιδέα, ο Νουμάς Πομπίλιος  αποφάσισε να αναθέσει τη φροντίδα σε έναν λειτουργό θρησκευτικών τελετών που θα ασκούσε αποκλειστικά θρησκευτικό λειτούργημα. Μετά από πολλή σκέψη, ανέθεσε το αξίωμα αυτό στους pontifices, οι οποίοι ήταν οι επιστάτες της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Τίβερη, καθήκον  το οποίο την εποχή εκείνη είχε τεράστια πολιτική και στρατιωτική αλλά και θρησκευτική σημασία. Η λέξη pontifex είναι σύνθετη από τις λεξεις pons-pontis (γέφυρα) και facere (κάνω), έχει σε σχέση με τη δραστηριότητά τους: τη φροντίδα της γέφυρας.

Μερικούς αιώνες αργότερα, ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε να αναλάβει το αξίωμα του «αρχιερέα» Pontifex Maximus, «του ύψιστου Ποντίφικα» για να δείξει ότι ήταν  επικεφαλής όχι μόνο από πολιτική και στρατιωτική άποψη, αλλά και από θρησκευτική άποψη. Από την εποχή του Αυγούστου και μετά, ο τίτλος αυτός συνδέθηκε με εκείνον του αυτοκράτορα για αρκετούς αιώνες μέχρι τον ερχομό στην εξουσία του Κωνσταντίνου (306 μ.Χ.), ο οποίος καθιέρωσε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Πιστός στην παράδοση των προκατόχων του, ο Κωνσταντίνος συνέχισε για αρκετό καιρό να φέρει τον τίτλο του Ύψιστου Ποντίφικα, πλέον όμως ως εκπρόσωπος του Χριστού. Ωστόσο, οι Επίσκοποι της Ρώμης δεν άργησαν να διεκδικήσουν  για τον εαυτό τους την ιδιότητα του αποκλειστικού αντιπροσώπου του Χριστού επί της γης και τελικά να ενσωματώσουν  τον τίτλο του Pontifex Maximus, τίτλο που οι Πάπες κατέχουν μέχρι σήμερα.

περισσότερα…

Κωνσταντῖνος Φαρίδης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ἰταλικῆς & Ἱσπανικῆς Γλῶσσας
Λ. Πορφύρα, 3 T.K. 546 46 Θεσσαλονίκη
τηλ, 2310 416 968
κιν. 6977 826 467 (Cosmote) & κιν. 6940 815986 (Vodafone) 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο νέος Πάπας, τα πρώτα του λόγια και πώς επιλέγει το όνομά του ο κάθε Πάπας..

«Ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου»

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ.

Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας», τόνισε

Από το μπαλκόνι του Βατικανού, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος I εμφανίστηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί την πλατεία του Αγίου Πέτρου και – αφού προσευχήθηκε για τον προκάτοχό του, ομότιμο Πάπα Βενέδικτο- δήλωσε ότι θα εργαστεί για να φέρει “καλές ειδήσεις” στην εκκλησία.

Με την κλασική λατινική φράση που χρησιμοποιείται για την ανακοίνωση της εκλογής του νέου Πάπα, συνοδευόμενη από το όνομα το οποίο επέλεξε για το χρόνο άσκησης του ανώτατου αξιώματος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο νέος Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την εκλογή του.

«HABEMUS PAPAM FRANCISCUM» ήταν το πρώτο tweet του νέου ποντίφικα.

Πώς επιλέγει ο Πάπας το όνομά του

Ο μελλοντικός πάπας μπορεί να επιλέξει το όνομα που θα φέρει στη διάρκεια της θητείας του ακολουθώντας όμως την παράδοση. Οι επιλογές που θα έχει ο 266ος ηγέτης των καθολικών είναι τρεις: η λατινική εκδοχή του βαφτιστικού του ονόματος, το όνομα ενός από τους προκατόχους του ή το όνομα ενός αγίου. Ο κανόνας ορίζει πως ο νέος πάπας θα πρέπει να επιλέξει το όνομά του αμέσως μετά την εκλογή του από το Κονκλάβιο.

Το όνομα του νέου πάπα θα ανακοινώσει ο καρδινάλιος διάκονος στους χιλιάδες πιστούς από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου αμέσως μετά την φράση «Habemus Papam».

Ο Ιωάννης Παύλος Ι, που εξελέγη το 1978 και παρέμεινε στη θέση του για 33 ημέρες, διάλεξε δύο ονόματα, κάτι πρωτόγνωρο για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και την προσήλωσή του στην κληρονομιά που άφησαν οι ποντίφικες Ιωάννης ΧΧΙΙΙ και Παύλος VI, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ που τον διαδέχτηκε εξήγησε την επιλογή του λέγοντας ότι θέλησε να ακολουθήσει συμβολικά τη γραμμή των δύο προκατόχων του. «Η θητεία του Ιωάννη Παύλου Ι διήρκεσε μόνο 33 ημέρες. Σε εμένα πέφτει το βάρος όχι μόνο να την συνεχίσω, αλλά και να ξεκινήσω από το ίδιο σημείο», είχε τονίσει τότε ο ίδιος.

Ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ επέλεξε το Βενέδικτος XVI, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Βενέδικτο XV, τον πάπα της ειρήνης στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο διάδοχός του πέρα από τις τρεις πιο συνηθισμένες επιλογές, μπορεί να επιλέξει και ένα όνομα για τη σημασία του, όπως για παράδειγμα Πίος (Ευσεβής) και Ιννοκέντιος (Αθώος). Ακόμα μπορεί να ακολουθήσει κάποια άλλη προσωπική του επιλογή, όπως ο πάπας Ιωάννης XXII που διάλεξε το όνομα του πατέρα του.

Αρχικά και μέχρι το τέλος της πρώτης χιλιετίας οι πάπες διατηρούσαν το βαφτιστικό τους όνομα. Το έθιμο άλλαξε το 996 όταν ο Γρηγόριος V εγκατέλειψε το κανονικό του όνομα που ήταν Μπρούνο. Εκατόν τριάντα ένας από τους 133 διαδόχους του έκαναν το ίδιο.

Πριν από τον 10ο αιώνα μόνο έξι πάπες είχαν αλλάξει το όνομά τους. Ο πρώτος ήταν ο Ιωάννης ΙΙ το 533. Το όνομα του ήταν Μερκούριος (Ερμής) και φυσικά δεν ήθελε να φέρει το όνομα ενός παγανιστικού θεού.

Από τον μαρτυρικό θάνατο το 64 μ.Χ του Σίμωνα Πέτρου κανείς πάπας δεν έχει τολμήσει να πάρει το όνομα Πέτρος. Ο Ιωάννης XIV (983), του οποίου το όνομα ήταν Πέτρος δεν παραβίασε την παράδοση-ταμπού. Το ίδιο έκανε και ο Σέργιος IV (1009).

Τα ονόματα που έχουν επιλεγεί με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι Σίξτος, Ιωάννης, Γρηγόριος, Κλήμης, Βενέδικτος, Ιννοκέντιος, Λέων και Πίος.

ΠΗΓΗ: nadinanews.wordpress.com – www.newsbeast.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΥΠΑΙΘ – Προκήρυξη της 19ης Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου MEDITERRANEA 19 «School of Waters»

ΥΠΑΙΘ – Προκήρυξη της 19ης Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου MEDITERRANEA ...