Home / Featured / Οι νέοι αντιστέκονται … εμείς;

Οι νέοι αντιστέκονται … εμείς;

Δημοσιεύτηκε: 12:41 μμ Μάρτιος 3rd, 2013  


athina3

“Καλημέρα!Είμαι από το Αγγλικό Τμήμα του ΑΠΘ και θέλουμε να προωθήσουμε το πρόβλημα μας στα ΜΜΕ και φυσικά στο Internet!

Παρακολουθώ την σελίδα σου και θέλω να σε ρωτήσω αν μπορούμε σαν σύλλογος να σου στείλουμε κι εμείς το κείμενο μας (δεν είμαστε παράταξη αλλά απλοί φοιτητές που έχουμε καταλάβει την σχολή μας και κάνουμε πολλές δράσεις για να το σβήσουμε αυτό το τέρας που θέλουν να μας φορτώσουν) ώστε να το δημοσιεύσεις!”

Ανοίγοντας τα μηνύματα μου και διαβάζοντας αυτό το μήνυμα , σκέφτηκα το πόσο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι τα νέα παιδιά έχουν αρχίσει να βγαίνουν απ τον λήθαργο της γκλαμουράτης και ανέμελης ζωής που δήθεν τους είχαμε ετοιμάσει για να ζήσουν και αγωνίζονται δυναμικά πέρα από κόμματα και προκαταλήψεις.

Είναι το λιγότερο υποχρέωση μας να βοηθήσουμε τον αγώνα τους και να σταθούμε δίπλα τους στην μάχη για μια επόμενη καλύτερη μέρα , απαλλαγμένη από μνημόνια , φτώχεια , ανεργία και απόγνωση.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η εκπαίδευση είναι ζωτικός κόμβος για την μετεξέλιξη αυτών των παιδιών σε χρήσιμους και ικανούς ανθρώπους για την κοινωνία και όχι σε φτηνό ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για τις ξένες πολυεθνικές που άρχισαν να έρχονται τάχα για να επενδύσουν.

Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι για το χάλι που βιώνουμε και την μαυρίλα που ακολουθεί , είμαστε οι κύρια υπεύθυνοι που με την ανοχή μας ή την στήριξη μας , επιτρέψαμε όλα αυτά τα χρόνια στα ανδρείκελα της πολιτικής να καταστρέψουν την Πατρίδα μας.

Ας βάλουμε ένα τέλος στην αδιαφορία και τους φόβους μας , κι ας σταθούμε στην πρώτη γραμμή με αυτά τα παιδιά , που είναι τα δικά μας παιδιά και το μοναδικό μέλλον στο οποίο μπορούμε και πρέπει να ελπίζουμε.

Παραθέτω το υλικό που μου έστειλαν τα παιδιά και σας παρακαλώ όλους να προωθήσετε όσο μπορείτε περισσότερο τον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους.

athina2

Σχέδιο Αθηνά Ή αλλιώς: Πώς να χάσετε το πτυχίο σας σε λίγα απλά βήματα

Το σχέδιο Αθηνά που ανακοινώθηκε από τον κ.Αρβανιτόπουλο στις αρχές Φεβρουαρίου αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι επικίνδυνα άσχετη με το αντικείμενο που ασχολείται.

Η μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών ΤΕΙ από την πόλη επιλογής τους σε άλλη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στις σπουδές τους και στη ζωή τους μπορεί να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας αυτού του σχεδίου, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό.

Η μοίρα που επιφυλάσσει το «Αθηνά»  για τα ξενόγλωσσα τμήματα των ΑΕΙ αποτελεί μια τυπική απόφαση ενός ατόμου που δεν γνωρίζει τη φύση και τις ιδιομορφίες των τμημάτων που συγχωνεύει.

Ή μήπως μίας ομάδας συμβούλων που θέλουν να στείλουν τα ξενόγλωσσα τμήματα σε καταστάσεις προ 30ετίας όταν π.χ. Το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ήταν απλά ινστιτούτο ξένων γλωσσών που έβγαζε απλά κατόχους επάρκειας?

Οι διατάξεις που σκοτώνουν τα Ξενόγλωσσα στο σχέδιο Αθηνά και μας αφορούν άμεσα είναι οι παρακάτω.

–          Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το νέο τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» δεν μπορεί να δίνει διακριτά πτυχία.

–          Η συγχώνευση 4 τμημάτων με διακριτούς επιστημονικούς τομείς είναι – όπως η πλειοψηφία των καθηγητών αποφάνθηκε στην συνέλευση των Ξενόγλωσσων τμημάτων που πραγματοποιήθηκε στις 26/2 στην 107- αδύνατη με την παρούσα πίεση χρόνου που υπάρχει από το υπουργείο

–         Η μη διάκριση στο πτυχίο των ειδικεύσεων των τμημάτων μειώνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, καθώς δεν θα κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε ένα ευρύτερο διακριτό κλάδο της επιστήμης αλλά θα διαθέτουν μόνο ανεπαρκή γλωσσική κατάρτιση.

–         Αναστολή και πιθανή κατάργηση των περίπου 2000 διεθνών συμφωνιών και εκπαιδευτικών δράσεων των ξενόγλωσσων τμημάτωνΚαι ενώ όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα του να απορριφθεί το σχέδιο «Αθηνά» θα ήταν λάθος να αντιμετωπιστεί ως μια μεμονωμένη και άστοχη κίνηση του υπουργείου.

Με ανεργία στους νέους  60 % και κατώτατο μισθό 510 € μεικτά η κατάσταση που περιμένει τους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ προβλέπεται δυσοίωνη.

Τα κριτήρια(παράλογα κατά την γενική παραδοχή των φροντιστηριούχων και οποιουδήποτε διαβάζει το νομοσχέδιο) για παροχές αδειών φροντιστηρίων που ισχύουν από φέτος καθώς και οι εξοντωτικές ποινές για παραβίαση αυτών προωθούν ουσιαστικά τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων φροντιστηρίων σε βάρος των υπολοίπων.

Επιπλέον η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου μας όσον αφορά τους καθηγητές στα φροντιστήρια προβλέπει ωρομίσθιο 2,9 € , με μισθούς δηλαδή πρακτικά αδύνατον να καλύπτουν πάγιες ανάγκες, μισθούς πείνας.

athina3

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

Το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ήταν το πρώτο ξενόγλωσσο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1951, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του 1931 για τη λειτουργία Ινστιτούτου Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής. Με τον μεταρρυθμιστικό νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία (Νόμος 1268/1982) το καθεστώς αυτό καταργήθηκε και το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, μαζί με τα άλλα τρία ξενόγλωσσα τμήματα – Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Φιλολογίας – απέκτησε ανεξάρτητη και ισότιμη θέση μεταξύ των άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Η θεσμική αυτή αλλαγή σηματοδότησε την αρχή μιας νέας ακαδημαϊκής και διοικητικής διάρθρωσης που οδήγησε στον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών και τη σημερινή κατάτμηση του αρχικά ενιαίου Τμήματος σε τέσσερις τομείς: τον Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, τους Τομείς Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού και τον Τομέα Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών.

Στόχοι αυτών των τομέων, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι οι εξής:

ο Τομέας Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας προσφέρει στέρεη υποδομή στη θεωρητική και εμπειρική γλωσσολογική έρευνα, γνώση και δεξιότητες αναγκαίες για την ολοκλήρωση των φοιτητών σε επαγγελματίες γλωσσολόγους και αρχική εκπαίδευση για καθηγήτριες και καθηγητές της αγγλικής γλώσσας.

οι Τομείς της Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού παρέχουν την ευρεία γνώση της ιστορίας της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, με έμφαση στην εκάστοτε κουλτούρα, την ικανότητα της κριτικής ανάγνωσης μιας μεγάλης γκάμας λογοτεχνικών κειμένων και συνάμα τον συσχετισμό τους με τις πολιτιστικές και ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά δημιουργήθηκαν. Επίσης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτόνομης σκέψης και κριτικής αντίληψης, στην αποτελεσματική και δεοντολογική χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας στην έρευνα και την ικανότητα σύγκρισης διαφορετικών πολιτισμών μέσα από μια εμπλουτισμένη οπτική που μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην κουλτούρα των φοιτητών.

ο Τομέας Μετάφρασης και Διαπολιτισμικών Σπουδών στοχεύει στη διεύρυνση των ερευνητικών και διδακτικών αντικειμένων του Τμήματος αλλά και στη διευκόλυνση της διαδικασίας σύνδεσης του Τμήματος Αγγλικής με την αγορά εργασίας, οργανώνοντας συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις με την πρόσκληση διεθνούς κύρους επιστημόνων και ειδικών, υποστηρίζοντας την εξοικείωση και χρήση νέων τεχνολογιών στην έρευνα και διδασκαλία και συμμετέχοντας ή διευθύνοντας μεταφραστικά προγράμματα με στόχο τον εμπλουτισμό της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας και ορολογίας.

Η ανεξαρτησία του τμήματός μας, το οποίο πάντα αποτελούνταν από πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, συνοδεύεται από υψηλούς στόχους, όπως τους παρακάτω:

Τη δημιουργία νέων επιστημόνων με άριστη και σε βάθος γνώση των βασικών αντικειμένων του Τμήματος (γλώσσας, γλωσσολογίας, λογοτεχνίας, μετάφρασης και πολιτισμού και διδακτικής) με τα απαραίτητα προσόντα για να απορροφηθούν επαγγελματικά στην εκπαίδευση και σε άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη δημιουργία αποφοίτων με ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, κριτική ικανότητα και τα κατάλληλα μεθοδολογικά εργαλεία για έρευνα σε ανώτερα επίπεδα σπουδών.

Την ανάπτυξη και προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγών σε επίπεδο διδασκόντων και διδασκομένων.

Την λειτουργία εργαστηρίων για τη συστηματικότερη έρευνα και μελέτη συγκεκριμένων αντικειμένων.

Τη συμμετοχή σε διατμηματικά και διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών με τριτοβάθμια ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.

Την ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο, την εξωστρέφεια και προσφορά προς την κοινωνία, την διαδραστικότητα με φορείς και ιδρύματα πολιτισμού Tην διοργάνωση συνεδρίων και την έκδοση επιστημονικών περιοδικών.

Την μετάκληση διεθνούς κύρους επιστημόνων για διαλέξεις και σεμινάρια στους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος.

Την ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και συγγραφικής εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού και γενικά την προώθηση της έρευνας και της βελτίωσης των μεθόδων διδασκαλίας.

Τη συνεχή υποστήριξη και ανανέωση της ερευνητικής και υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ τάσσεται ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά, καθώς:

1. Η συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε ένα τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» το κατατάσσει σε ένα τμήμα με ασαφές γνωστικό περιεχόμενο και ανύπαρκτη επιστημονική ταυτότητα.

2. Ο όρος της «Φιλολογίας» είναι ατυχής καθώς η επιστήμη της φιλολογίας διδάσκεται πάντα σε συνδυασμό με τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και την κουλτούρα της εκάστοτε γλωσσικής κοινότητας. Επομένως, είναι αδύνατο να υπάρχει μια κοινή Φιλολογία για τέσσερις ή περισσότερες ξένες γλώσσες, εφόσον η κάθε γλώσσα είναι ξεχωριστή.

3. Όσον αφορά την απορρόφηση των υπόλοιπων ξενόγλωσσων τμημάτων από το τμήμα της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αυτή μειώνει το κύρος και τη διαφορετικότητα των υπόλοιπων ξένων γλωσσών σε σύγκριση με την Αγγλική. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και είναι ισοδύναμα σε επιστημονικό επίπεδο.

4. Οι απόφοιτοι των τμημάτων προετοιμάζονται θεωρητικά και πρακτικά ώστε να διδάξουν μία συγκεκριμένη ξένη γλώσσα και όχι ένα συνδυασμό πολλών ξένων γλωσσών, πράγμα που τους εξασφαλίζει σιγουριά στα εργασιακά τους δικαιώματα ως εξειδικευμένοι επιστήμονες. Πόσο σίγουροι μπορεί να είναι οι απόφοιτοι όταν κατέχουν ένα πτυχίο τόσο γενικό όσο αυτό των «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας»; Ποιος εγγυάται στους απόφοιτους ότι δεν θα θεωρούνται ημιειδικευόμενοι, βιώνοντας έτσι την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων;

5. Σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου Αθηνά, το πτυχίο του τμήματος «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» δεν είναι επαρκές για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό, καθώς δεν κατοχυρώνεται απόλυτα η εξειδίκευση των αποφοίτων στη γλώσσα και τον πολιτισμό μιας συγκεκριμένης γλωσσικής κοινότητας.

Με το σχέδιο Αθηνά καλούμαστε να αποδεχτούμε την κατάργηση της αυτονομίας του τμήματός μας, η οποία έχει κατοχυρωθεί από το 1951, και την υποβάθμισή του σε κάτι τόσο γενικό και αδιευκρίνιστο όσο τη συγχώνευση σε μια σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας. Καταδικάζουμε το σχέδιο Αθηνά διότι δεν ενισχύει, αλλά ακυρώνει τη μακρόχρονη αξιοπιστία και την εξειδίκευση των φοιτητών και καθηγητών του τμήματός μας!

Link : https://xenesglosses.eu/2013/02/eisigisi-tou-foititikou-syllogou-tou/#ixzz2MKHc17bv

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

 Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΑΓΦ,

 Θα έχετε ήδη ενημερωθεί ότι το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός «Τμήματος Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με 5 Κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ισπανικής Γλώσσας και 5. Ιταλικής Γλώσσας». Η Γενική Συνέλευση του ΤΑΓΦ στην έκτακτη συνεδρίαση της 5/2/2013 προχώρησε στη σύνταξη ομόφωνου ψηφίσματος αντιδρώντας στην απαράδεκτη συγχώνευση Τμημάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Στο Ψήφισμα, που ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ και σε αρμόδιους φορείς, ζητάμε να μην προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των εν λόγω Τμημάτων. Θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε για τους λόγους της διαφωνίας μας με την επιχειρούμενη συγχώνευση.

Το ΑΘΗΝΑ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε αυτή να εκπληρώνει κριτήρια «αριστείας», αλλά και να προσφέρει στους αποφοίτους «επαγγελματικό ορίζοντα και κινητικότητα, κοινωνική ένταξη και καταξίωση». Στην περίπτωση μας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τα σημερινά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής υπηρετούν διακριτούς και αυτόνομους κλάδους της επιστήμης και παράγουν επιστήμονες με αναγνωρισμένες διεθνώς, αλλά και από το ελληνικό κράτος, ειδικεύσεις με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μαρασμό τα σημερινά Τμήματα που θα είναι πλέον «Κατευθύνσεις», δεδομένου ότι τόσο τα επιστημονικά όσο και τα ερευνητικά τους πεδία θα περιορίζονται σε μια στείρα εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Οι φιλολογικές σπουδές όμως δεν είναι διαδικασία εκμάθησης γλώσσας. Ο φιλόλογος εξ ορισμού κατέχει τη γλώσσα. Για αυτό άλλωστε οι φοιτητές εισάγονται στα εν λόγω Τμήματα μετά από πανελλαδικές εξετάσεις γλωσσομάθειας. Με βάση την ονομασία του νέου αυτού «Τμήματος», οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα διδάσκονται μια κοινή φιλολογία. Οι ξένες γλώσσες όμως δεν έχουν μια κοινή φιλολογία. Η κάθε γλώσσα χωριστά είναι το «εργαλείο» εκείνο μέσω του οποίου εκφέρεται ο λογοτεχνικός, πολιτικός και φιλοσοφικός λόγος κάθε γλωσσικής κοινότητας.

Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, τίθεται το ερώτημα πού θα προσληφθούν οι απόφοιτοι του υπό διαβούλευση Τμήματος. Ποιος ενδιαφέρεται να προσλάβει εργαζόμενους που είναι απόφοιτοι γενικώς «ξένων γλωσσών»; Ποιος θα εμπιστευτεί τα παιδιά του σε δάσκαλο που κατέχει μια γλώσσα σε επίπεδο «Κατεύθυνσης» πτυχίου ξένων γλωσσών, και όχι ως αντικείμενο επιστημονικής και σε βάθος κατάρτισης και εξειδίκευσης διάρκειας τεσσάρων ετών; Οι απόφοιτοι ενός Τμήματος με το ασαφές και ξεπερασμένο γνωστικό αντικείμενο των «Ξένων Γλωσσών και της Φιλολογίας» δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε κανένα επάγγελμα, σε μια αγορά εργασίας που απαιτεί την εις βάθους κατοχή ενός επιστημονικού πεδίου. Όσον αφορά στην υποτιθέμενη κοινωνική ένταξη, οι απόφοιτοί μας θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, εξαιτίας του απαξιωμένου τους πτυχίου.

Επίσης, γνωρίζετε ότι, ως αποτέλεσμα του υψηλού επιπέδου σπουδών που παρέχεται στο ΤΑΓΦ, οι απόφοιτοι μας γίνονται δεκτοί σε διεθνούς κύρους μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διαπρέπουν επαγγελματικώς. Σε ποιο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής θα γίνουν δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές οι απόφοιτοι του υπό διαβούλευση Τμήματος, όταν δεν θα έχει την εξειδικευμένη κατάρτιση που προσφέρει το ομόλογο Τμήμα Γλώσσας και Φιλολογίας του εξωτερικού;

Τέλος, η δημιουργία ενός υδροκέφαλου, υβριδικού Τμήματος όπως προτείνεται, σημαίνει:

  1. τη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και της έρευνας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα σπουδών θα συρρικνωθεί, διότι πόσα μαθήματα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προσφέρει η «Κατεύθυνση» των Αγγλικών στα τέσσερα αυτά χρόνια παράλληλα και με τις άλλες «Κατευθύνσεις»;
  2. ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί δραματικά, καθώς αντί για πέντε Τμήματα θα υπάρχει μόνοένα (στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια)
  3. με την κατάργηση του ονόματος «Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» οι απόφοιτοί μας θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων και ΙΕΚ, που θα εξακολουθούν να έχουν αυτόν τον τίτλο στα πτυχία τους, και ως εκ τούτου θα έχουν περισσότερα εργασιακά δικαιώματα
  4. οι απόφοιτοι του Αγγλικού Τμήματος της Αθήνας θα χάσουν το πλεονέκτημα να παίρνουν πτυχίο «Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας» που τους επιτρέπει να διδάσκουν μαθήματα ως δεύτερη ανάθεση, όπως π.χ. «Ιστορία Γενικής Παιδείας» στη Β/βάθμια εκπαίδευση.

Για τους παραπάνω λόγους, και με κύριο γνώμονα ότι το προτεινόμενο Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας θα συρρικνώσει την παρεχόμενη παιδεία και θα υποβαθμίσει το επίπεδο σπουδών σας και την επαγγελματική σας κατάρτιση, ζητάμε την αμέριστη συμπαράστασή σας στον αγώνα μας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και αυτοδυναμίας των Τμημάτων μας.

 Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

https://www.akalyptos.gr/

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ – 5/3/2013, στις 12.00, διαμαρτυρία για το Σχέδιο Αθηνά στα Προπύλαια

Την Τετάρτη η συζήτηση για το Σχέδιο Αθηνά

Συντονισμός Ξενόγλωσσων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά – Kάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο υπουργείο παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήμα Γαλλικής ΑΠΘ – Επιστολή Συντονιστικής Επιτροπής προς Υπ. Παιδείας και άλλους φορείς

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Αθηνά» τα τμήματα Ξένων Φιλολογιών

Εισήγηση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

Απόφαση που αφορά τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΑΠΘ σε σχέση με το προτεινόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

ΟΧΙ στη συγχώνευση των Ξενόγλωσσων Τμημάτων (Video)

Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης για το σχέδιο “Αθηνά” του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ

Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά»

Υπόμνημα του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ επί των προτάσεων του Σχεδίου “Αθηνά”

Παρέμβαση της Προέδρου του Τμήματος Γαλλικής ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Προς τις 10.000 υπογραφές ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Ανοιχτή επιστολή μελών ΔΕΠ Τ.Γ.Γ.Φ. ΕΚΠΑ. Όλες οι εξελίξεις.

Σχέδιο Αθηνά : 34 ερωτήσεις και 34 απαντήσεις

Σχέδιο Αθηνά – Ψήφισμα Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...