Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας

Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας

Δημοσιεύτηκε: 7:03 πμ Μάρτιος 20th, 2013  


apth

Εγκαταλείφθηκε η ομοσπονδιοποίηση, ενισχύονται οι κοινοπραξίες μεταξύ ιδρυμάτων – Ενσωματώθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές από ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ – Όλο το νέο μηχανογραφικό – Προωθούνται τα Προεδρικά Διατάγματα.

Με σημαντικές αλλαγές, που αφορούν εν πολλοίς την ενσωμάτωση των κυριοτέρων προτάσεων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας το τελικό σχέδιο «Αθηνά» και το πολυαναμενόμενο μηχανογραφικό δελτίο  (
 για το νέο μηχανογραφικό δελτίο) για τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Βασικότερη αλλαγή είναι ότι το υπουργείο εγκαταλείπει την ιδέα της ομοσπονδιοποίησης μεταξύ Ιδρυμάτων και αποδέχεται την πρόταση της Δημαρ για μεγάλες κοινοπραξίες μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργείται Κοινοπραξία μεταξύ του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων (Ιδρύματα που είδαν πολλές διαφορετικές αλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες). Την πρόταση αυτή έκανε το ΠαΣοΚ.

Με την λύση της Κοινοπραξίας θα συνεργασθούν όμως και οι διοικήσεις των πέντε Πανεπιστημίων της Αθήνας (Πάντειο, Πειραιώς, Οικονομικό, Χαροκόπειο και Γεωπονικό) που τελικά δεν ομοσπονδοποιούνται με την δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Το όνομα της Κοινοπραξίας παραμένει «Αδαμάντιος Κοραής» αλλά στην Κοινοπραξία αυτή θα μπουν τα πέντε μέλη της εάν το επιθυμούν και με ακαδημαϊκές συμφωνίες που θα επιλέξουν. Η λύση αυτή ρίχνει ακαριαία τους τόνους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων τους τις αποδέχονται πλήρως. Η πρόταση αυτή ήταν επίσης του ΠαΣοΚ.

Συνολικά καταργούνται 5 ιδρύματα και 129 τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Μένουν 258 τμήματα στα πανεπιστήμια από 289 που ήταν και 147 στα ΤΕΙ από 245 που ήταν. Παράλληλα όπως ήδη έχει γράψει «Το Βήμα»:
– Τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν συγχωνεύονται σε ένα τμήμα (πρόταση του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ). Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, το Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας με πέντε κατευθύνσεις.
– Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε αυτόνομο τμήμα και δεν απορροφάται από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
– Το ΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) δεν συγχωνεύεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ.
– Τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν αυτόνομα και δεν συγχωνεύονται.
«Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, που ανακοινώνουμε σήμερα» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
«Με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία» συνέχισε ο υπουργός.
«Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα  (
 για να δείτε τα τμήματα αυτά).

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...