Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Μερικές «πρόχειρες» προτάσεις για τους τελειόφοιτους λυκείου

Μερικές «πρόχειρες» προτάσεις για τους τελειόφοιτους λυκείου

Δημοσιεύτηκε: 8:53 πμ Μάρτιος 28th, 2013  


mathitislykio

«Μαμά, αύριο έχουμε εκδρομή, σχολική. Δε θα πάω…»

«Γιατί;»

«Έχω διάβασμα.»

«Η εκδρομή χρειάζεται για να χαλαρώσεις, να ξεχαστείς.»

«Τόσες ώρες; Δε λέει… Θα ζητήσω να μείνω στο σχολείο, να διαβάζω.»

«Μα, γίνεται αυτό;»

«Ε! ναι, το σχολείο δεν κλείνει.»

Διάλογος με το γιο μου. Τελειώνει το λύκειο και προετοιμάζεται. Μητέρα ενός από τα δεκάδες παιδιά του λυκείου του. Μητέρα ενός από τα χιλιάδες παιδιά της φετινής χρονιάς. Κάνει τον αγώνα του. Ονειρεύεται, πλάθει εικόνες, κάνει σχέδια και βάζει ψηλά τον πήχη. Καλά κάνει! Μακάρι να πετύχει, να το ευχαριστηθεί για τον ίδιο πρώτα απ’ όλα! Και αν δεν… δεν πειράζει, μου φθάνει να είναι γερός και καλό παιδί, άψογος χαρακτήρας όπως μου λένε, χωρίς επικίνδυνο εγωισμό.

Όμως… όμως… κύριοι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Παιδείας, χρειάζεστε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ να σας παιδεύσουν. Χρειάζεστε επιστήμονες ψυχικής υγείας να σας μάθουν πως… ένα πέλαγος η προετοιμασία των πανελληνίων εξετάσεων, που οδηγεί σε ωκεανό εκεί στα μέσα Μαΐου κάθε χρόνο. Δύσκολος αγώνας, οδυνηρός ψυχικά και εγκεφαλικά. Η πιο δύσκολη ως τώρα δοκιμασία στη ζωή των 18χρονων, αλλά και συγχρόνως η πιο εύκολη σε σχέση με ό,τι τους περιμένει έξω στην κοινωνία!

Μήπως θα έπρεπε να…

α) η Γ΄ λυκείου να περιορίζεται σε ένα τρίωρο μάθημα καθημερινά, ασχολούμενη μόνο με τα μαθήματα που θα εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο; Στην τελευταία τάξη οι μαθητές να ασχολούνται πραγματικά και μόνο με ό,τι τους ενδιαφέρει. Δουλειά συστηματική, συνεπής και ουσιαστική από τους σχολικούς καθηγητές προς περιορισμό των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Υπάρχουν αληθινά άξιοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας, σε όλες τις βαθμίδες, που μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Αλήθεια, τι προσφέρουν οι επιπλέον σχολικές ώρες με μαθήματα εκτός της επιλεγόμενης κατεύθυνσης για κάθε μαθητή; Για να γίνω πιο σαφής: ο μαθητής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που «πνίγεται» μέσα σε χιλιάδες ασκήσεις, γιατί πρέπει και στη Γ΄ λυκείου να διδάσκεται Φιλολογικά; Θα μου πείτε… γνώσεις, ίσως! Ακαδημαϊκή παιδεία, μπορεί! Ναι, αλλά τις απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Πήραν τα εφόδια. Δεν αλλάζουν οι γνώσεις.

Ξέρω, βέβαια, απασχολούνται συνάδελφοι εκπαιδευτικοί. Αυτοί θα χάσουν ώρες από το σχολικό πρόγραμμα; Κάποια φόρμουλα θα βρεθεί για να μη χάσει κανένας εκπαιδευτικός ώρες. Γιατί, διαφορετικά, το όλο σκηνικό μού θυμίζει μια αλυσίδα υποκρισίας που οι κρίκοι της είναι τόσο διάφανοι, έτοιμοι να διαλυθούν!

Οι τελειόφοιτοι μαθητές την ώρα των υπόλοιπων μαθημάτων – εκτός της κατεύθυνσής τους – κάνουν φασαρία, χαλαρώνουν, ξεδίνουν, ασχολούνται με τις φροντιστηριακές ασκήσεις. Κακώς… δε συμφωνώ με τους μαθητές, αλλά το σύστημα… Και οι καθηγητές αβίαστα υπομένουν τη φασαρία, δέχονται τη χαλαρότητα μέσα στη σχολική αίθουσα. Επιπλέον οι καθηγητές, για ψυχολογική υποστήριξη, την ώρα της βαθμολογίας «φουσκώνουν» τους βαθμούς. Έτσι συνηθίζεται όλα τα χρόνια, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά. Μια πρόταση όμως καταθέτω.

β) Δεύτερη πρόταση… Μήπως αντί μια τρίωρη σχολική εκδρομή, θα βοηθούσε καλύτερα: «Σήμερα η Γ΄ λυκείου να πάει για καφέ σε café της επιλογής τους, συνοδευόμενη από καθηγητές. Για μια ωρίτσα, όλοι μαζί σαν παρέα τελειοφοίτων. Για μια κουβέντα, βρε αδερφέ, πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας που “καίνε” τα νέα παιδιά.»

Πολύ πρόχειρα για προτάσεις τα παραπάνω γραφόμενα. Αν όμως φαίνονται άξιες λόγου, στο χέρι σας είναι, κύριοι καθηγητές, να τις προτείνετε «ψηλά» στο Υπουργείο. Εσείς ζείτε τα παιδιά μας, εσείς τα στηρίζετε. Οι κύριοι των υπουργείων που νομοθετούν, ίσως να μην είναι καν εκπαιδευτικοί. Ή, γιατί όχι; Ίσως ούτε καν γονείς!

Ευχαριστώ Αφροδίτη Γιαννέλλη – Κυριάκη

ΥΓ. Ιδιαίτερα καρδιακά «ευχαριστώ»  προς τους καθηγητές του σχολείου  για την υπομονή, την αντοχή και την κάθε είδους στήριξη των παιδιών μας.

https://www.emprosnet.gr

kathigitis.org

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...