Home / Featured / Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Δίκτυο Πανεπιστημιακών: Όχι στο σχέδιο Αθηνά!

Δημοσιεύτηκε: 9:26 μμ Μάρτιος 2nd, 2013  


ptyxio

Ύστερα από την απόπειρα μετατροπής των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε αυταρχικά, αγοραία εκπαιδευτήρια με τους νόμους 4009/11, 4076/12, 4115/13 και ενώ επιδεινώνεται η συνθήκη χρηματοδοτικής ασφυξίας και καταστροφικής υποστελέχωσης (περικοπές προϋπολογισμών, «διαθεσιμότητες», αδιοριστία), η κυβέρνηση προχωρά με το «Σχέδιο Αθηνά» σε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Η απόφαση για το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και η προοπτική σημαντικής μείωσης των εισακτέων δεν αποσκοπούν στο «νοικοκύρεμα» του ακαδημαϊκού χάρτη, αλλά στον περιορισμό της πρόσβασης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, την κατάργησή της ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας διαδικασίες εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Εντάσσεται στη συνολικότερη νεοφιλελεύθερη λογική για την αναδιάρθρωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης σε αγοραίες και επιχειρηματικές κατευθύνσεις, όπως έχουν δείξει ανάλογα παραδείγματα σε άλλες χώρες (π.χ. Μ. Βρετανία). Ενσωματώνει τη λογική των Μνημονίων και συμμορφώνεται στις απαιτήσεις της Τρόικας ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ για περικοπές στα δημόσια αγαθά και για εμπορευματοποίηση κρίσιμων δημόσιων λειτουργιών, αποτελεί άλλωστε συμβατική υποχρέωση του «μνημονίου».

Οι ιδιώτες σχολάρχες των κολεγίων ήδη σπεύδουν να καλύψουν το κενό. Με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» η κυβέρνηση, σε πλήρη σύγκρουση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα όχι μόνο στα πτυχία αλλά και στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά των κολεγίων και των «παραρτημάτων». Έφτασε μάλιστα πρώην Υπουργός Παιδείας (Ε. Στυλιανίδης), με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση στο Σύνταγμα, να προτείνει τη μετοχοποίηση και εκποίηση του 49%κάθε ιδρύματος, αντιμετωπίζοντάς το σαν «υπερχρεωμένη κρατική επιχείρηση»!

Ήδη ένα μήνα μετά τις πρώτες εξαγγελίες, αλλά και τις μαζικές αντιδράσεις φοιτητριών/τών, διδασκουσών/όντων και τοπικών κοινωνιών, έχει φανεί ότι με το Σχέδιο Αθηνά προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα:

  • στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που θα πάρουν άλλο πτυχίο από αυτό για το οποίο ξεκίνησαν να σπουδάζουν και υποχρεώνονται σε μετακίνηση σε άλλη πόλη,
  • στους αποφοίτους με πτυχίο που θα έχει καταργηθεί,
  • στις διδάσκουσες, τους διδάσκοντες, τις εργαζόμενες και τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν την προοπτική της κατάργησης θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια της απόλυσης,
  • στην ελληνική περιφέρεια που θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Ολόκληρα ερευνητικά και ακαδημαϊκά αντικείμενα υποβαθμίζονται ή εξαφανίζονται στο νέο «ακαδημαϊκό χάρτη». Ισχυρά Ιδρύματα υποβαθμίζονται καθώς χάνουν σημαντικό αριθμό τμημάτων. Αυτές οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά και στα κεντρικά, τόσο με την πρόταση που έχει γίνει για τα «ομοσπονδιακά» πανεπιστήμιο και ΤΕΙ στην Αττική, όσο και με τις προτάσεις για την κατάργηση των τμημάτων ξένων γλωσσών και φιλολογιών.

Δεν πρόκειται για «ήπιες αλλαγές» αλλά για μεγάλη επίθεση, σε αντίθεση με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Το Υπουργείο επιδιώκει να κατοχυρώσει την μονομερή εκ μέρους του απόφαση (η όποια «διαβούλευση» είναι προσχηματική, άλλωστε το Υπουργείο με πρόσφατη τροπολογία επιδιώκει να την περιορίσει σε. 30 μέρες) να καταργεί/συγχωνεύει τμήματα και ιδρύματα και να μεθοδεύει τη συρρίκνωση/διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φετινές προτάσεις είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να περιμένουμε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών και συγχωνεύσεων/καταργήσεων με βάση τα κριτήρια της «οικονομικής βιωσιμότητας» που κυνικά προτάσσονται στους σχετικούς νόμους.

Σήμερα πρέπει να υπάρξει συνολική απόρριψη του Σχεδίου Αθηνά. Η θέση αυτή δεν παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα από τη διασπορά τμημάτων με ασαφή προσανατολισμό, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ούτε υποτιμά τα μικροκομματικά και τοπικιστικά κριτήρια που κυριάρχησαν και επανέρχονται και στην τρέχουσα «διαπραγμάτευση». Αυτοί που σήμερα μιλούν για ανάγκη «χωροταξικής αναδιάρθρωσης» είχαν πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση των «Τμημάτων ΕΠΑΕΚ»! Όμως, η λύση δεν είναι το κλείσιμο τμημάτων, η απώλεια θέσεων εργασίας και η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η λύση είναι η άμεση γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, η κάλυψη όλων των αναγκών τους σε προσωπικό ξεκινώντας από τον άμεσο διορισμό όλων των αδιόριστων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, η πλήρης δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Αυτά θα επιτρέψουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να ενισχυθεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας και να αποσαφηνιστεί το γνωστικό αντικείμενο και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.

Τα ολιγαρχικά «Συμβούλια Ιδρύματος», τα οποία αποτελούν για το Υπουργείο πλέον τους «επίσημους συνομιλητές», δεν αποτελούν τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά τους Δούρειους Ίππους για την επιβολή μιας αγοραίας, επιχειρηματικής κατεύθυνσης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι αποσπασματικοί αγώνες για να μειωθεί το πλήγμα όσων θίγονται αλλά η συμβολή σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζομένους στην ανώτατη εκπαίδευση και σε κοινό μέτωπο αγώνα με την κοινωνία για να μην περάσει το Σχέδιο Αθηνά, να μην κλείσει κανένα τμήμα, να μη χαθεί καμιά θέση εισακτέου, να μην υπάρξει καμιά απώλεια θέσης εργασίας, παράλληλα με τη μάχη για να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11, 4076/12, 4115/13.

Οι πανεπιστημιακές κοινότητες σε συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικά δίκτυα άμυνας απέναντι στα κύματα διάλυσης κάθε έννοιας πανεπιστημιακής μόρφωσης και κατάργησης θεμελιωδών δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων.

Απαιτείται συσπείρωση γύρω από τους Συλλόγους για να οργανωθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις, να ενισχυθεί ο συντονισμός με φοιτητές και εργαζομένους, να στηριχτούν οι κινητοποιήσεις. Κομμάτι μιας τέτοιας προσπάθεια πρέπει να είναι και ο αγωνιστικός συντονισμός των Συλλόγων ΔΕΠ με βάση τη σημαντική παρακαταθήκη που έχει αφήσει η πανελλαδική συνάντηση των Συλλόγων ΔΕΠ και η μεγάλη μάχη ενάντια στα Συμβούλια Ιδρύματος. Απέναντι στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ που επιμένει στη φιλοκυβερνητική πολιτική και ασχολείται με τις εσωτερικές της έριδες, η δύναμή μας είναι στους Συλλόγους, στις αποφάσεις τους και τον πανελλαδικό συντονισμό τους. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύεται το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, αυτή την κατεύθυνση θέλει να υπηρετήσει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, η ελπιδοφόρα ενωτική πρωτοβουλία που διαμορφώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.

Η επιχείρηση συρρίκνωσης, διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα περάσει!

antapocrisis.gr

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ – 5/3/2013, στις 12.00, διαμαρτυρία για το Σχέδιο Αθηνά στα Προπύλαια

Την Τετάρτη η συζήτηση για το Σχέδιο Αθηνά

Συντονισμός Ξενόγλωσσων ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά – Kάλεσμα για πανελλαδική διαδήλωση στις 14/3 στο υπουργείο παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τμήμα Γαλλικής ΑΠΘ – Επιστολή Συντονιστικής Επιτροπής προς Υπ. Παιδείας και άλλους φορείς

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο «Αθηνά» τα τμήματα Ξένων Φιλολογιών

Εισήγηση του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

Απόφαση που αφορά τον εσωτερικό εξορθολογισμό του ΑΠΘ σε σχέση με το προτεινόμενο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» … για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης”

Σχέδιο Αθηνά – Σε κατάληψη και το τμήμα Γερμανικής Α.Π.Θ., τι αποφάσισε το συντονιστικό.

ΟΧΙ στη συγχώνευση των Ξενόγλωσσων Τμημάτων (Video)

Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης για το σχέδιο “Αθηνά” του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ

Ωδινεν υπουργός και έτεκεν «Αθηνά»

Υπόμνημα του Συμβουλίου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ επί των προτάσεων του Σχεδίου “Αθηνά”

Παρέμβαση της Προέδρου του Τμήματος Γαλλικής ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Προς τις 10.000 υπογραφές ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων. Ανοιχτή επιστολή μελών ΔΕΠ Τ.Γ.Γ.Φ. ΕΚΠΑ. Όλες οι εξελίξεις.

Σχέδιο Αθηνά : 34 ερωτήσεις και 34 απαντήσεις

Σχέδιο Αθηνά – Ψήφισμα Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...