Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Αποσπάσεις από το … παράθυρο!

Αποσπάσεις από το … παράθυρο!

Δημοσιεύτηκε: 8:51 πμ Μάρτιος 29th, 2013  


visma

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το «παράθυρο»

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το παράθυρο επανέφερε με ρύθμιση το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα στο άρθρο 9 του νόμου 4115 για την οργάνωση του ιδρύματος νεολαίας και δια βίου μάθησης και του ΕΟΠΠΕΠ αναφέρεται ότι επιτρέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί στο ίδρυμα νεολαίας και διά βίου μάθησης. «Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση. Οι αποσπώμενοι λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους μετά πάσης φύσεως επιδόματα που έχουν στην οργανική θέση τους».
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στην παράγραφο 3 του άρθρου 27 του ν.4115.
Οι διατάξεις αυτές ανοίγουν διάπλατα τα παράθυρα για αποσπάσεις καθώς δίνεται η ευκαιρία κάποιοι εκπαιδευτικοί που επιλέγονται να ευνοηθούν.
Θυμίζουμε ότι με προηγούμενο νόμο 3848/10 είχε καταργηθεί η μοριοδότηση όσων εκπαιδευτικών έπαιρναν απόσπαση σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Παιδείας καθώς είχε αναγνωριστεί ότι ήταν άδικο να μοριοδοτούνται με τα μόρια της οργανικής τους θέσης όσοι έπαιρναν απόσπαση δίπλα στο σπίτι τους.
Για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός ο οποίος μένει στην Αθήνα και έχει οργανική θέση σε κάποιο νησί μπορεί να αποσπαστεί στην Πατησίων όπου εδρεύουν οι δυο οργανισμοί και να πάρει τα μόρια της οργανικής του θέσης (π.χ. 10 μόρια) αντί για 1 που είναι τα μόρια στο λεκανοπέδιο.
…………………………………………………………………………………………………
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Του Απόστολου Λακασα

Θα παίρνουν τα μόρια θέσης στο Διδυμότειχο, ενώ θα εργάζονται στην… οδό Πατησίων! Το υπουργείο Παιδείας επανέφερε ρύθμιση που είχε καταργηθεί με νόμο επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας για εξυπηρέτηση «ημετέρων» εκπαιδευτικών την ίδια στιγμή που όλοι υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, με την προσδοκία της μετάθεσης σε μια θέση κοντά στο σπίτι τους.

Ειδικότερα, το άρθρο 9 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4115 για την οργάνωση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με απόφαση του υπ. Παιδείας επιτρέπεται να αποσπώνται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι του υπ. Παιδείας ή λοιπών φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Η διάρκεια της απόσπασης μπορεί να ορίζεται ώς τρία χρόνια και μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη τριετίες». Και ο νόμος διευκρινίζει: «Ο χρόνος της απόσπασης θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση για κάθε συνέπεια. Οι αποσπώμενοι λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους με τα πάσης φύσεως επιδόματα που έχουν στην οργανική θέση τους». Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει για τον ΕΟΠΠΕΠ στην παρ. 3 του άρθ. 27 του 4115. Οι διατάξεις αυτές ανοίγουν «παράθυρο» κάποιοι εκπαιδευτικοί (εάν επιλεγούν να αποσπασθούν εκπαιδευτικοί και όχι υπάλληλοι άλλων φορέων του δημόσιου τομέα) να ευνοηθούν. Και αυτό παρότι τη μοριοδότηση όσων εκπαιδευτικών έπαιρναν απόσπαση σε διοικητικές θέσεις του υπ. Παιδείας κατήργησε ο νόμος 3848 του 2010, χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις (π.χ. από ΔΟΕ ή ΟΛΜΕ), καθώς «όλοι γνώριζαν ότι ήταν άδικο να μοριοδοτούνται όσοι -συνήθως χαριστικά- έπαιρναν απόσπαση δίπλα στο σπίτι τους», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου.

Ποιοι ευνοούνται

Πλέον, με τη ρύθμιση για το ΙΝΕΔΕΒΙΜ και τον ΕΟΠΠΕΠ, όποιος νηπιαγωγός, δάσκαλος ή καθηγητής πάρει απόσπαση στους δύο οργανισμούς που βρίσκονται σε περιοχή της οδού Πατησίων θα ευνοηθεί, έναντι των υπολοίπων συναδέλφων του, στο… κυνήγι της μετάθεσης σε οργανική θέση κοντά στο σπίτι του. Ιδού η πρακτική που υιοθετείτο πριν από τον νόμο 3848:

– Οσοι εκπαιδευτικοί είχαν εξασφαλίσει (χαριστικά, συνήθως με κομματικά κριτήρια) ότι μπορούσαν να αποσπασθούν στο υπ. Παιδείας (στην Αθήνα) υπέβαλαν αίτηση για οργανική θέση σε ακριτική περιοχή (π.χ. Εβρος).

– Αφού τοποθετούνταν στην ακριτική περιοχή, κατόπιν έπαιρναν την απόσπαση στο υπουργείο και μαζί τα μόρια της ακριτικής θέσης (π.χ. 12 μόρια). Επίσης, εθεωρείτο ότι είχαν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους να υπηρετήσουν σε οργανική θέση μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Καθώς η μοριοδότηση αποτελεί κριτήριο για τις μεταθέσεις, για να καταδειχθεί η εύνοια, σημειώνεται ενδεικτικά ότι η υπηρέτηση σε οργανική θέση σχολείου στο Μαρούσι (όπου η νυν έδρα του υπουργείου) δίνει 1 μόριο. Η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για απόσπαση στις συγκεκριμένες θέσεις. Βέβαια, όπως τόνισαν στην «Κ» αρμόδια στελέχη «έως τώρα οι αιτήσεις για απόσπαση ήταν περισσότερες των προσφερόμενων θέσεων».

ρεπορτάζ: alfavita.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...