Home / Featured / Απομόνωση ΑΕΙ και ερευνητών

Απομόνωση ΑΕΙ και ερευνητών

Δημοσιεύτηκε: 9:03 πμ Μάρτιος 22nd, 2013  


ypourgeio

«Απομόνωση» ΑΕΙ και ερευνητών

Ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας να καταβάλει συνδρομές σε 22 διεθνείς εκδοτικούς οίκους

Του Αποστολου Λακασα

Κλείνουν τα «παράθυρα» στη διεθνή επιστημονική γνώση για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα (από τα πανεπιστήμια έως την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη). Ο λόγος; Η ολιγωρία του υπ. Παιδείας να καταβάλει τις συνδρομές στους 22 διεθνείς εκδοτικούς οίκους που εκπροσωπούν συνολικά περίπου 40.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων. Ηδη οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι (Elsevier, Springer, IEEE, Oxford University Press, Taylor & Francis κ.λπ.) έχουν διακόψει την πρόσβαση -γνωστή στην ακαδημαϊκή κοινότητα ως Heal-Link – σε ελληνικά ιδρύματα και ερευνητές. Από την 1η Απριλίου αναμένεται να τη διακόψουν και όσοι έχουν απομείνει…

Από τη δεκαετία του ’90

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) από τη δεκαετία του 1990 διαχειρίζεται κεντρικά τις συνδρομές των ξένων εκδοτικών οίκων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία και βάσεις δεδομένων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα, την Ακαδημία Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η κεντρική διαχείριση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιστημονικών περιοδικών που είχαν στη διάθεσή τους οι Ελληνες ερευνητές. Ετσι η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα είχε πρόσβαση σε περισσότερους από 13.000 τίτλους περιοδικών, 25.000 ηλεκτρονικά βιβλία και 10 διεθνείς βάσεις αναζήτησης, με κόστος ίσο με το 1/10 συγκριτικά με αυτό που θα ίσχυε αν ο κάθε φορέας προχωρούσε στη σύναψη μεμονωμένων συμβάσεων με τους εκδοτικούς οίκους.

Το 2011 ο ΣΕΑΒ ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους εκδότες για «κούρεμα» τουλάχιστον 20% του ετήσιου κόστους των συνδρομών, κατάφερε να μειώσει το αντίστοιχο κονδύλι από τα 17.000.000 ευρώ το 2009 στα 13.000.000 ευρώ το 2012. Η μείωση αυτή είχε ήδη συμφωνηθεί να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια και το μόνο που απέμενε ήταν η υπογραφή των νέων συμβάσεων. Δυστυχώς όμως, το υπ. Παιδείας δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι, αφού έβγαλε τη συγκεκριμένη δαπάνη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ετσι, ο ένας μετά τον άλλον οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν διακόψει την πρόσβαση στους Ελληνες ερευνητές, και το οριστικό «μπλακ άουτ» αναμένεται από τις αρχές Απριλίου.

Με αυτή την κατάσταση, τα ΑΕΙ περιέρχονται σε αδιέξοδο. Με τους ψαλιδισμένους προϋπολογισμούς έχουν εδώ και 2 χρόνια εκμηδενίσει τα κονδύλια για την αγορά σχετικών συνδρομών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ μπορεί να διαθέσει για αγορά δικαιώματος πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές για το 2013 το ποσό των 27.000 ευρώ, το οποίο μετά βίας καλύπτει 2 με 3 τίτλους επιστημονικών περιοδικών!

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν από την ηγεσία του υπ. Παιδείας την άμεση επανένταξη του σχετικού κονδυλίου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αλλιώς οι επιπτώσεις στην έρευνα και στην εκπαίδευση θα είναι δραματικές αφού αποκόπτουν τους Ελληνες επιστήμονες από τις διεθνείς εξελίξεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ εξαφανίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας και της αριστείας.

Κάλυψη ΔΟΕ σε δασκάλους που θα αρνηθούν την αξιολόγηση

Οι… πλάτες των συνδικαλιστών φτάνουν για να μην εφαρμοστεί ένας νόμος; Αυτό ισχυρίζεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία δήλωσε ότι «παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη προς τους συναδέλφους» που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ ζητεί από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη συμμετέχουν στα σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια και από τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να οργανώσει έως και τον προσεχή Ιούνιο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους διευθυντές των σχολείων της γενικής εκπαίδευσης για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, που θα αρχίσει με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ απορρίπτουν το σχέδιο του υπ. Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών επειδή καθιερώνει τη σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση, και θεσπίζει ποσοστώσεις για τις προαγωγές, εναρμονιζόμενο με τους νόμους 4024/2011 και 4072/2012. Μάλιστα, η ΔΟΕ είχε ταχθεί και κατά της πιλοτικής εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, επειδή συνδέθηκε με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...