Home / Featured / Αδύνατη η σύμβαση εργασίας κάτω απο τον κατώτατο μισθο

Αδύνατη η σύμβαση εργασίας κάτω απο τον κατώτατο μισθο

Δημοσιεύτηκε: 1:46 μμ Μάρτιος 1st, 2013  


contract

Σε εφαρμογή είναι απο σήμερα η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ και δεν απαιτείται στο εξής η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Σύνταξης ή του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νέο σύστημα περιέχει τέσσερα καινοτομικά στοιχεία, που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα:

-Καθίσταται αδύνατη η υποβολή συμβασης εργασίας που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012.

– Καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν την αναλογία μισθού ή ωρομισθίου για τις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας αν αυτή η αναλογία υπολείπεται της προκύπτουσας από το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

– Ειδικά για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.

– Από 1/7/2013 καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο νέα έντυπα του Πληροφοριακού Συστήματος Ε9 και Ε10 που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή των Συμβάσεων Εργασίας Μερικής και εκ Περιτροπής εργασίας, καθώς και την υποβολή των Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με τις προβλέψεις αυτές, διασφαλίζεται ώστε να μη μπορεί ο εργοδότης να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο αμοιβές κατώτερες από τα επίπεδα του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού, επιτυγχάνεται η παρακολούθηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ μπαίνουν σοβαρά διοικητικά αναχώματα κατά της αδήλωτης εργασίας.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Πληροφοριακού συστήματος ξεκίνησε το 2003 και παρελήφθη από το υπουργείο Εργασίας το 2006. Έκτοτε παρέμεινε ανενεργό έως τις 15/10/2012 οπότε και ξεκίνησε η πιλοτική του λειτουργία με απόφαση του κ. Βρούτση.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι κατά το διάστημα αυτό το σύστημα λειτούργησε με επιτυχία, ενώ υπήρξε θετική η ανταπόκριση της αγοράς.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...