Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Tutorpool – Διδάσκουν και διδάσκονται την αλληλεγγύη

Tutorpool – Διδάσκουν και διδάσκονται την αλληλεγγύη

Δημοσιεύτηκε: 5:51 μμ Φεβρουάριος 5th, 2013  


tutorpool

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Συνέντευξη με τον ΣΠΥΡΟ ΓΚΕΛΗ

«Μαθήματα μαθηματικών χρειάζονται 2 μαθητές Γ’ Γυμνασίου στην περιοχή Λαυρίου Αττικής». «Ζητείται ειδικός δάσκαλος για μαθητή Ε’ Δημοτικού που δυσκολεύεται στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένων, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου». Δεν ξεφυλλίζουμε έντυπο με αγγελίες αλλά τον ιστότοπο #tutorpool.gr, το δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την Παιδεία, που δημιουργήθηκε αυθόρμητα από πολίτες μέσω Διαδικτύου.

«Ενα περιβολάκι ζωγραφισμένο, με λουλουδόσκονη πάνω στο φτερό μιας πεταλούδας, για να σεργιανάει το γαλανό όνειρό σου» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

«Ενα περιβολάκι ζωγραφισμένο, με λουλουδόσκονη πάνω στο φτερό μιας πεταλούδας, για να σεργιανάει το γαλανό όνειρό σου» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Για το «Αλληλεγγύη στην Παιδεία και Παιδεία της Αλληλεγγύης» μάς μιλά ο Σπύρος Γκέλης, ακαδημαϊκός και μέλος της συντονιστικής ομάδας του #tutorpool.

– Μια παρέα εθελοντών εκπαιδευτικών;

«Εκατοντάδες εθελοντές και εθελόντριες, από κάθε γωνιά της χώρας και το εξωτερικό, δήλωσαν συμμετοχή. Διδάσκοντας αμισθί πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο, βοήθησαν μαθητές που είχαν ανάγκη τη γνώση και την καθοδήγησή τους».

– Θυμίζετε τα «αλληλοδιδακτικά» του Καποδίστρια…

«Η ιδέα μοιάζει με τα «αλληλοδιδακτικά» στο βαθμό που κινητοποιούνται άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση. Κατά τα άλλα, τα μέλη του #tutorpool είναι στην πλειονότητά τους πτυχιούχοι που θα μπορούσαν να διδάσκουν και σε ένα συμβατικό σχολείο ή φροντιστήριο. Μάλιστα, τα στατιστικά μας στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 40% των μελών του δικτύου είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος».

– Πού απευθύνεστε;

«Σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, και μόνο σε αυτούς. Επειδή το #tutorpool στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, αν κάνει κανείς αίτηση χωρίς να το χρειάζεται στερεί τη θέση από κάποιον που την έχει πραγματικά ανάγκη. Δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά στα ιδωτικά φροντιστήρια, καθώς απευθύνεται σε μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν φροντιστηριακή εκπαίδευση».

– Το κόστος;

«Απολύτως τίποτα. Τα μαθήματα στο #tutorpool είναι δωρεάν και αυτός είναι απαράβατος όρος της συμμετοχής οποιουδήποτε στο δίκτυο. Τα μαθήματα του #tutorpool απευθύνονται σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Εφόσον υπάρχει διαθέσιμος εθελοντής καθηγητής μπορεί να προσφέρει μαθήματα σε ενήλικες».

– Πώς γίνονται τα μαθήματα;

«Κατά κύριο λόγο ως «ιδιαίτερα». Το #tutorpool διευκολύνει την επαφή των δύο πλευρών προτείνοντας τα μαθήματα να γίνονται στο σπίτι του μαθητή υπό την επίβλεψη του γονέα. Οι διδάσκοντες δηλώνουν πως είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό. Προσπαθούμε και στη δημιουργία ομαδικών μαθημάτων σε αίθουσες προσφερόμενες από διάφορους φορείς».

– Για να διδάξει κάποιος;

«Χρειάζονται ακαδημαϊκές γνώσεις και όρεξη. Για μαθητές Γυμνασίου / Λυκείου απαιτείται τίτλος ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης (φοιτητές και πτυχιούχοι). Σε μικρότερα παιδιά και μετά την ενημέρωση και τη σύμφωνη γνώμη των γονιών, μπορεί ο εθελοντής να είναι απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης. Διαβάζουμε παρέα».

– Ποιες περιοχές καλύπτετε;

«Υπάρχει στην ιστοσελίδα μας ειδικός χάρτης όπου μπορεί κανείς να δει την προσφορά σε μαθήματα ανά περιοχή. Θα δοθεί δυνατότητα και για μαθήματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως ζωγραφική, μουσική, χορός, αθλητισμός, webdesign κ.ά.».

– Πώς δηλώνω συμμετοχή;

«Στην ιστοσελίδα του #tutorpool εγγράφονται μόνο οι διδάσκοντες και οι γονείς (ή ενήλικοι). Αν είσαι γονιός ή ενήλικος/η μαθητής/μαθήτρια μπορείς να εγγραφείς ώστε να αναζητήσεις μαθήματα ακολουθώντας τις οδηγίες. Τηλ.: 6977634483».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...