Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γονείς / Τι συμβαίνει με τους λογοθεραπευτές στην Ελλάδα;

Τι συμβαίνει με τους λογοθεραπευτές στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε: 7:45 μμ Φεβρουάριος 20th, 2013  


dyslexia_001

Τι συμβαίνει με τους λογοθεραπευτές στην Ελλάδα, που ισχύει ακόμη το «είσαι ό,τι δηλώσεις».Τι λέει στο Healthview η πρόεδρος του ΣΕΛΕ

Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για την απόδοση της δαπάνης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που κάνουν λογοθεραπεία. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το ανώτατο όριο που μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ είναι 15 συνεδρίες τον μήνα σε σύγκριση με το παρελθόν που ήταν περίπου 20. Βέβαια η απόδοση της δαπάνης γίνεται εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό γιατρό και αφού ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει και λάβει την σχετική απόδειξη από τον λογοθεραπευτή. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η ουσία του θέματος. Όπως επισημαίνει στο «Healthview» η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ ( σύλλογος επιστημόνων λογοπαθολόγων-λογοθεραπευτών Ελλάδος)κ. Τριανταφυλλιά Βλάχου δύο είναι τα βασικά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Η μείωση των συνεδριών σίγουρα είναι ένα σοβαρό θέμα αλλά αφουγκραζόμενοι τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της εποχής σε ένα ποσοστό είναι σεβαστή. Το βασικό θέμα είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνάψει συμβάσεις με τους λογοθεραπευτές διότι από το 1996 μέχρι σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο κενό όσον αφορά τη θεσμοθέτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των λογοθεραπευτών. Συνεπώς εδώ και δέκα χρόνια όποιος θέλει δηλώνει λογοθεραπευτής και μπορεί να εργάζεται καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεσμοθέτηση μίας άδειας που να επιτρέπει μόνο στους αναγνωρισμένους επιστήμονες και σε όσους αναζητούν τις υπηρεσίες τους να αισθάνονται σίγουροι ότι λαμβάνουν τη δέουσα επιστημονική υποστήριξη. Η ουσία λοιπόν βρίσκεται στο γεγονός ότι κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει πιστοποιήσει την επιστημονική κατάρτιση των λογοθεραπευτών με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να συνάψει συμβάσεις μαζί τους αλλά και το σημαντικότερο οι γονείς να μην ξέρουν αν απευθύνονται σε έναν αναγνωρισμένο και σωστά καταρτισμένο επιστήμονα για το παιδί τους ή το προσωπικό τους πρόβλημα λογοθεραπείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι έτσι επιβαρύνεται και ο κρατικός προϋπολογισμός διότι τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν την απόδειξη για όποιον δηλώσει λογοθεραπευτής και προσφέρει δίχως κανένα έλεγχο αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Το 2002 το υπουργείο Παιδείας κατοχύρωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των λογοθεραπευτών αλλά από τότε το υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε στο ΚΕΣΥ( κεντρικό συμβούλιο Υγείας) για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος( Η γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ είναι απαραίτητη για τη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού διατάγματος).Το ΚΕΣΥ γνωμοδότησε τελικά στις 23/05/2012 αλλά η γνωμοδότηση στάλθηκε πίσω για να ξαναγίνει γνωμοδότηση και ακόμα αναμένεται… Αποτέλεσμα σύμφωνα με την κυρία Τ. Βλάχου « Πληρώνονται άνθρωποι χωρίς εξειδίκευση».

Όσον αφορά τώρα τις συνεδρίες η ουσία του προβλήματος δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι μειώθηκαν από 20 σε 15 αλλά ότι έγινε και μείωση στις παθήσεις και τα προβλήματα που καλύπτονται και δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την κυρία Βλάχου από τα προβλήματα που χρήζουν λογοθεραπείας έχουν αφαιρέσει τις μαθησιακές δυσκολίες και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις. Έτσι δημιουργείται μεγάλο ζήτημα και για τα κέντρα αποκατάστασης στα οποία απευθύνεται πολύς κόσμος ιδιαίτερα μετά από ατυχήματα.

Τέλος η κ. Βλάχου επισημαίνει την καθυστέρηση της αποζημίωσης των συνεδριών στους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ασφαλισμένου από τον Πειραιά, τον οποίο ενημέρωσαν ότι θα αποζημιωθεί για τις συνεδρίες που κατέβαλε στο ταμείο του μετά από περίπου ένα χρόνο…

 

Ημ/νία Δημοσίευσης: 17/2/2013


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...