Home / Featured / Στην τελική ευθεία «Αθηνά», νέο Λύκειο, αξιολόγηση και ωράριο εκπαιδευτικών

Στην τελική ευθεία «Αθηνά», νέο Λύκειο, αξιολόγηση και ωράριο εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 7:17 μμ Φεβρουάριος 23rd, 2013  


arvanitopoulos

Το βελτιωμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, του οποίου η τελική μορφή θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς και το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ιδρύματα της περιφέρειας, όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάστηκαν οι περισσότερες μετακινήσεις τμημάτων, αναμένεται τελικά να υπάρξουν αρκετές αλλαγές, με το υπουργείο Παιδείας να κάνει κάποια βήματα πίσω μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Αυτό, άλλωστε δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αθ. Κυριαζής μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε επίσης μιλώντας για τα Τ.Ε.Ι πως πολλά τμήματα δεν θα έχουν πλέον συμβασιούχους καθηγητές

Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών

Όσον αφορά την αύξηση του ωραρίου των δασκάλων και των καθηγητών για την επόμενη χρονιά, όπως προέκυψε μέσα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στη Βουλή, ο κ. Κυριαζής επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Παιδείας πως αν χρειαστεί οι εκπαιδευτικοί θα εργάζονται μια με δύο ώρες επιπλέον την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείο Παιδείας για αυτό το θέμα πρώτα θα γίνει μια ηλεκτρονική καταγραφή σε ψηφιακή πλατφόρμα που ετοιμάζεται, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα επανατοποθέτησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μετατάξεις, μετακινήσεις και προσλήψεις αναπληρωτών και μόνο αν υπάρχουν ακόμα κενά θα προχωρήσει το υπουργείο στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

oefe.gr

…………………………………………………

Στην τελική ευθεία «Αθηνά», νέο Λύκειο και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας

Τρία θέματα έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απαντώντας στην ερώτηση ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου του και πώς αυτές προχωρούν: το σχέδιο «Αθηνά» που πιθανότατα ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που επίσης θα δοθεί στην τελική του μορφή τις επόμενες ημέρες και το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, εκτός από τον κ. Αρβανιτόπουλο, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός και αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Αθανάσιος Κυριαζής και η γραμματέας για θέματα Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
Η συζήτηση που έγινε ήταν εφ’ όλης της ύλης και περιστράφηκε κυρίως σε θέματα προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας.
Υπό συζήτηση η «Αθηνά»
Πάντως σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζής σήμερα στην κρατική τηλεόραση, όλα είναι ανοικτά. Ειδικά για τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα οποία σχεδιάστηκαν οι πιο πολυπληθείς μετακινήσεις φοιτητών (τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης επρόκειτο να πάνε στις Σέρρες και μια σχολή με περίπου 7.000 φοιτητές με τρία τμήματα από την Πάτρα στο Μεσολόγγι) φαίνεται ότι τα δεδομένα αυτά αντιστρέφονται και οι μετακινήσεις τμημάτων θα είναι τελικά πολύ λιγότερες.
Ο κ. Κυριαζής είπε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν ορίστηκε μεταβατική περίοδος σε αυτές τις αλλαγές λόγω του επείγοντα χαρακτήρα των συγχωνεύσεων αυτών, αναφέροντας ότι πολλά τμήματα δεν θα μπορούν να έχουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά συμβασιούχους καθηγητές.
Επίσης είπε ότι σε όλες τις συγχωνεύσεις τμημάτων οι φοιτητές τους θα παίρνουν το πτυχίο τους από το νέο «μητρικό» τμήμα, ενώ θα εξεταστούν για τυχόν αστοχίες περιπτώσεις στις οποίες έχουν επισημανθεί συγχωνεύσεις τμημάτων με διαφορετικό επιστημονικό αντικείμενο.
Ωράριο εκπαιδευτικών με +2 ώρες το πολύ
Για το ωράριο των εκπαιδευτικών ο κ. Κυριαζής μίλησε για αύξηση μία ή δυο ωρών την επόμενη χρονιά, ενώ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πιθανολόγησε ότι αυτό δεν θα ισχύσει καθώς το υπουργείο θέλει πρώτα να μελετήσει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο σχεδιασμός της «Αθηνάς».
Τέλος, για τις στρατιωτικές σχολές, για τις οποίες το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης προβλέπει «κόψιμο» 4 εκατ. ευρώ ετησίως από την περικοπή των εισακτέων ειδικά σε αυτές τις σχολές, δεν αποκλείστηκε τελικά η λύση της δημιουργίας ειδικού πεδίου που να απευθύνεται μόνο σε αυτές.
TO BHMA

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...