Home / Featured / «Οχι» στις συγχωνεύσεις σε πολλές γλώσσες. Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

«Οχι» στις συγχωνεύσεις σε πολλές γλώσσες. Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

Δημοσιεύτηκε: 7:25 μμ Φεβρουάριος 12th, 2013  


athina

«Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης πολυπολιτισμικών και πολύγλωσσων κοινωνιών, κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η υψηλής στάθμης εκπαίδευση σε γλώσσες και πολιτισμούς της Ενωμένης Ευρώπης θα έπρεπε, αντί να υποβιβάζεται με τόσο βεβιασμένες κινήσεις, να αναβαθμίζεται».

Με αυτό το σκεπτικό, το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και την απόλυτη αντίθεσή του στη συγχώνευση όλων των ξενόγλωσσων τμημάτων, όπως προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Εάν η συγκεκριμένη πρόταση υλοποιηθεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος, αυτό θα σημάνει «αλλοίωση της επιστημονικής φυσιογνωμίας και του γνωστικού περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών του κάθε τμήματος, τα οποία προσδιορίζονται με βάση τις ιδιαιτερότητες του γλωσσικού συστήματος, καθώς και τις πολιτισμικές εκφάνσεις και δομές των κοινωνιών που το χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας και ιδεολογικοπολιτικής έκφρασης».

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, για συγχώνευση των ξενόγλωσσων φιλολογιών, δεν υπηρετεί άλλωστε ούτε τη φιλοσοφία του σχεδίου για εξοικονόμηση πόρων, αφού τα προς συγχώνευση τμήματα διατηρούν το ανθρώπινο δυναμικό τους και συστεγάζονται στο κτήριο της Φιλοσοφικής σχολής όπου μοιράζονται αίθουσες, αμφιθέατρα και λοιπές υποδομές.

Με την ενοποίηση των τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Γερμανικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα δημιουργηθεί «ένα υδροκέφαλο υβριδικό τμήμα, το οποίο θα παρουσιάσει το δίχως άλλο σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και, κυρίως, θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο επίπεδο και την ποιότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης του φοιτητικού κοινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβασή του στην αγορά εργασίας».

Το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητεί από το υπουργείο Παιδείας:

*** Να γίνει γνωστό το σκεπτικό στη βάση του οποίου προτείνεται η «απορρόφηση» των τμημάτων.

*** Να μελετηθεί εκ νέου η πρόταση για συγχώνευση των τμημάτων, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προς εξέταση όλων των παραμέτρων, οικονομικών, επιστημονικών και ακαδημαϊκών.

*** Να διατηρηθεί το καθεστώς λειτουργικής- διοικητικής και ακαδημαϊκής αυτοτέλειας των τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Η Φιλοσοφική

Την πλήρη αντίθεσή της στην πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», για τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων, εκφράζει και η γενική συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συνήλθε εκτάκτως χθες για το θέμα αυτό.

Μέλη ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτηρίζουν την αιφνιδιαστική κατάργηση των ακαδημαϊκών τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής «απροκάλυπτη παρέμβαση του υπουργείου στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου και παραβίαση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητού του».

Η συγκεκριμένη πρόταση του υπουργείου «ακυρώνει την επιστημονική αριστεία που έχουν επιτύχει τα υπό συγχώνευση τμήματα και η οποία έχει αναγνωριστεί στη χώρα μας και διεθνώς, ενώ πρωτίστως πλήττει τους φοιτητές και μελλοντικούς αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων. Η συρρίκνωση των πέντε τμημάτων σε ένα θα υποβαθμίσει τα επιστημονικά αντικείμενα σε απλές κατευθύνσεις και θα καταρρακώσει το επίπεδο των σπουδών».

Τις ίδιες επιπτώσεις θα έχει, αναφέρουν τα μέλη ΔΕΠ, και η συνένωση του τμήματος Σλαβικών Σπουδών με το τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

Ο Σύλλογος Διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα προχωρήσει σε σειρά από κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα για «τις ολέθριες συνέπειες» που θα έχει πιθανή εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στη Φιλοσοφική Σχολή.

Στο Αριστοτέλειο

Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσαν επίσης οι πρόεδροι και οι αναπληρωτές πρόεδροι των ξενόγλωσσων τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαφωνούν πλήρως με τη συγχώνευση των τεσσάρων του Ιδρύματός τους σε ένα.

Με την πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους, δεν είναι καθόλου σαφές αν το προτεινόμενο τμήμα θα δίνει ένα ενιαίο πτυχίο ή διακριτά πτυχία με διακριτά γνωστικά αντικείμενα και με ποιο τρόπο κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και φοιτητριών που ήδη φοιτούν στα τμήματα.

Ελευθεροτυπία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέλη ΔΕΠ του ΤΑΓΦ ΕΚΠΑ- Ανοικτή επιστολή προς τους φοιτητές του ΤΑΓΦ για το σχέδιο Αθηνά

SAVE THE DEPARTMENTS OF ENGLISH, FRENCH, GERMAN, ITALIAN, AND SPANISH LANGUAGES AND LITERATURES IN GREECE

Ψήφισμα της Γ.Σ. του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΕΚΠΑ για το σχέδιο Αθηνά

Ηγουμενίτσα: Για υποβάθμιση κάνει λόγο η ΓΣ του ΤΕΙ Ξένων Γλωσσών

«Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές

Το τμήμα Γερμανικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΠΑ – Τμήμα ισπανικής – Ψήφισμα για το Σχέδιο Αθηνά

……………………………………………………………….

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


…………………………………………………………………

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου (Πέμπτη 14-02-2013, 12.00 το μεσημέρι)

Αγαπητές/οί φοιτήτριες/φοιτητές,

σας προσκαλούμε στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14.02.2013 στις 12.00 το μεσημέρι στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου!

Η παρουσία σας είναι σημαντική!

Ακολουθεί το κείμενο της πρόσκλησης

Όπως ήδη γνωρίζετε το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει για τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. τα εξής:

α) Συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.

Η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στη δομή και τη φυσιογνωμία της Σχολής, στο επίπεδο σπουδών των φοιτητών και φοιτητριών της, στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, στο διδακτικό και ερευνητικό έργο των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και στις διεθνείς σχέσεις των Τμημάτων αυτών με αντίστοιχα Τμήματα και Σχολές του εξωτερικού.

Επιθυμώντας να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο «Αθηνά» για τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης»(Κεντρικό κτήριο Ε.Κ.Π.Α., Πανεπιστημίου 30).


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...