Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Αλλα άρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Γιατί το λέμε έτσι; Λος Άντζελες ή μήπως Λος Άνχελες; Φλόριντα ή μήπως Φλορίδα; Μαϊάμι.

Γιατί το λέμε έτσι; Λος Άντζελες ή μήπως Λος Άνχελες; Φλόριντα ή μήπως Φλορίδα; Μαϊάμι.

Δημοσιεύτηκε: 7:49 μμ Φεβρουάριος 3rd, 2013  


erotimatiko

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ

Λος Άντζελες ή μήπως Λος Άνχελες;

Ένα ακόμη τοπωνύμιο του οποίου έχει επικρατήσει εσφαλμένη εκφορά είναι το πασίγνωστο Λος Άντζελες το οποίο βάσει της Ισπανικής προφοράς θα έπρεπε να προφέρεται ως Λος Άνχελες.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1781 απί τον Ισπανό Φελίπε ντε Νέβε, με την ονομασία El pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula* (Ελ πουέμπλο ντε Νουέστρα Σενιόρα λα Ρέϊνα ντε λος Άνχελες ντε Πορθιούνκουλα), δηλαδή κωμόπολη της Δεσποίνης Ημών (αναφέρεται στην Παναγία) Κυρίας των Αγγέλων της Πορθιούνκουλα. Το 1821 πέρασε στο Μεξικό ύστερα από την ανεξαρτησία που πήρε από την Ισπανία,  και στη συνέχεια στις Η.Π.Α , στα 1850, μετά την Αμερικάνικη εισβολή στο Μεξικό. Στις 4 Απριλίου 1850  – πέντε μήνες μετά – ενσωματώθηκε στις Η.Π.Α πριν ακόμη η Καλιφόρνια εξασφαλίσει την ιδιότητα της Πολιτείας.

*Η Πορθιούνκουλα, στα λατινικά portiuncula είναι ένα μικρό εκκλησάκι στο εσωτερίκό του ναού της Santa Maria degli Angeli της Ασίζης.

……………………………………………………………..

Σε προηγούμενο σημείωμά μου είχα αναφερθεί στην λανθασμένη εκφορά του τοπωνυμίου cañaveral (κανιαβεράλ – καλαμώνας) που το έχουμε συνηθίσει με την εσφαλμένη Αμερικανική προφορά ως κανάβεραλ.

Ένα άλλο πασίγνωστο τοπωνύμιο που προφέρεται εσφαλμένα γιατί διαδόθηκε έτσι από τους Αμερικανούς αποικιστές είναι η Florida. Η ορθή βέβαια προφορά είναι φλορίδα. Πράγματι, η χερσόνησος της «Florida»  από τον Χουάν Πόνθε ντε Λεόν. Καθώς η Δευτέρα του Πάσχα είναι γνωστή στους Ισπανούς και ως Ανθισμένη Πασχαλιά, η χερσόνησος ονομάστηκε χερσόνησος της ανθισμένης (φλορίδα) Πασχαλιάς.

………………………………………………………………

ΜΑΪΑΜΙ

Η προέλευση της λέξης Μαϊάμι είναι αβέβαιη. Μία από τις πιθανές ετυμολογίες της μπορεί να αποτελεί μια έκφραση των ιθαγενών Αμερικανών με την οποία περιέγραφαν το γλυκό ​​νερό. Η περιοχή του Μαϊάμι είναι, πράγματι, πλούσια σε νερό. Μια άλλη θεωρία είναι ότι το όνομα προέρχεται από τη λίμνη Mayaimi (η σημερινή ονομασία της είναι Okeechobee, που σημαίνει άφθονο νερό), η οποία ονομαζόταν έτσι από την φυλή Mayaimi, που κάποτε ζούσε στις όχθες της.

Γηγενείς Αμερικανοί κατέλαβαν την περιοχή του Μαϊάμι, περίπου πριν από 10.000 χρόνια και στα χρόνια της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, η φυλή Tequesta, έλεγχε το νότιο τμήμα της Φλόριντα. Ο Ponce de León προσπάθησε να καταλάβει την περιοχή γύρω στο 1500, αλλά οι άνδρες του δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τα εδάφη αυτά απέναντι στους  ντόπιους πολεμιστές, οπότε αναγκάστηκαν να μετακινηθούν βόρεια σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της πρώιμης αποικιακής περιόδου, ​​η περιοχή του Μαϊάμι δεχόταν μόνο περιστασιακές επισκέψεις Ευρωπαίων.

περισσότερα….

Κωνσταντῖνος Φαρίδης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ἰταλικῆς & Ἱσπανικῆς Γλῶσσας

Λ. Πορφύρα, 3 T.K. 546 46 Θεσσαλονίκη
τηλ, 2310 416 968
κιν. 6977 826 467 (Cosmote) & κιν. 6940 815986 (Vodafone)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πιθανή η επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου

Την απόφασή του να προτείνει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και ...