Home / Featured / «Φυγή» μαθητών από τα φροντιστήρια λόγω κρίσης

«Φυγή» μαθητών από τα φροντιστήρια λόγω κρίσης

Δημοσιεύτηκε: 1:31 μμ Φεβρουάριος 3rd, 2013  


frontistirio

Ένας στους τρεις μαθητές έχει περιορίσει ή έχει σταματήσει τα φροντιστηριακά μαθήματα και την εκμάθηση ξένων γλωσσών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν έφηβοι σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού.

Η έρευνα για τις συνέπειες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στη ζωή των μαθητών όπου συμμετείχαν 1.211 μαθητές γυμνασίων και λυκείων από διάφορες περιοχές της χώρας έφερε και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα στο προσκήνιο.

«Φυγή» μαθητών από τα φροντιστήρια λόγω κρίσης

Ειδικότερα, οι μαθητές σε ποσοστό 29% ανέφεραν ότι στην οικογένειά τους συζητούν την πιθανότητα να μεταναστεύσουν κάποια μέλη της, καθώς οι γονείς αρκετών μαθητών -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας- έχουν μείνει άνεργοι.

Ειδικότερα, οι μαθητές απάντησαν σε ποσοστό 16% ότι έχει χάσει την εργασία του ο ένας από τους δύο γονείς, ενώ το 4% ανέφερε πως είναι άνεργοι και οι δύο.

Οπως είναι φυσικό, όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες στη μείωση του εισοδήματος έχουν αντίκτυπο και στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Η έρευνα έδειξε ότι το 33% των μαθητών έχει περιορίσει ή έχει σταματήσει τα φροντιστηριακά μαθήματα και τις ξένες γλώσσες, ενώ 4 στους 10 βλέπουν αρνητικές αλλαγές στη ζωή τους όσο αφορά και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Κατά τα λοιπά, το 82% των μαθητών υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στο σχολείο, ενώ 6 στους 10 αναφέρουν πως εξαιτίας των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων δεν γίνεται σωστά το μάθημα.

Τρεις στους τέσσερις μαθητές πιστεύουν ότι το σχολείο μπορεί και πρέπει να αναπτύξει «κοινωνικό» χαρακτήρα (π.χ. διανομή φαγητού), ενώ το 48% σημειώνει ότι οργανώνονται στην περιοχή τους κοινωνικές δράσεις.

Πάντως, οι μαθητές διατυπώνουν και μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ζητούν:

  • Ενημέρωση από το σχολείο για επαγγέλματα που έχουν προοπτική αλλά και να αναβαθμιστεί το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
  • Στο μάθημα του project να γίνονται δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Να ενταχθούν στην εκπαίδευση περισσότερα ανθρωπιστικά μαθήματα.
  • Να προσληφθούν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εξειδικευμένο προσωπικό στα σχολεία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αρνητικές εξελίξεις στη ζωή των μαθητών φέρνει η οικονομική κρίση

Προβληματισμό και αγωνία για την επερχόμενη κατάσταση που θα επιφυλάσσει η λιτότητα στους μαθητές προκαλούν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Παιδιού, σε σχέση με το βαθμό επιρροής της οικονομικής κρίσης στη ζωή μαθητών.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου σε όλη τη χώρα στην οποία συμμετείχαν 1.211 μαθητές τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι οι οικογένειες βρίσκονται πλέον σε οικονομική ασφυξία με σημαντικές προεκτάσεις στη ζωή των παιδιών. Ξεκινώντας από την ενδοσχολική κατάσταση που επικρατεί έξι στους δέκα μαθητές αναφέρουν ότι το μάθημα δεν γίνεται σωστά λόγω των συγχωνεύσεων. Σε ότι αφορά την οικογενειακή οικονομική κατάσταση οι μαθητές απάντησαν σε ποσοστό 16% ότι ένας από τους δύο γονείς τους έχασε τη δουλειά του, ενώ το 4% ανέφερε ότι και οι δύο γονείς είναι άνεργοι.

Αλλαγή φιλοσοφίας
Σε ότι αφορά στην φροντιστηριακή εκπαίδευση σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 33% των παιδιών έχει περιορίσει ή έχει σταματήσει τα φροντιστήρια ακόμη και ξένες γλώσσες, ενώ σημαντική μείωση εμφανίζουν οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε τοπικό επίπεδο, η μείωση αυτή δεν καταγράφεται σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών φροντιστηρίων κ. Κώστα Παπανώτα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανώτα αυτό που άλλαξε είναι οι επιλογές. «Πολλοί μαθητές λόγω των οικονομικών αδυναμιών φαίνεται ότι δεν επιλέγουν τα ιδιαίτερα μαθήματα, κάτι που παλαιότερα σε αρκετό ποσοστό το επέλεγαν. Πλέον εντάσσονται σε τμήματα κάτι που ρίχνει αισθητά το κόστος των μαθημάτων» τονίζει ο κ. Παπανώτας. Βέβαια το γεγονός ότι οι Τρικαλινοί δεν έχουν «θυσιάσει» ακόμη τα φροντιστήρια των παιδιών τους σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην πολιτική που ακολουθούν οι φροντιστές. Λόγω ότι είμαστε μία κλειστή κοινωνία, μπορούν πολύ πιο εύκολα να εντοπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια και να παρέμβουν στο βαθμό των δυνατοτήτων τους, χωρίς να χρειαστεί το παιδί να χρειαστεί να διακόψει τα μαθήματα.
Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο από πλευρά των φροντιστών της πόλης όσο και του Δήμου Τρικκαίων, για δωρεάν παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων σε μαθητές που ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Ήδη οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί και πρόκειται για έναν αξιόλογο αριθμό, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί ενισχυτικά προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
η Έρευνα

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...