Home / Featured / «Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές

«Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές

Δημοσιεύτηκε: 4:16 μμ Φεβρουάριος 10th, 2013  


panell

Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων

Σκληρό ανταγωνισμό και εκτόξευση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, θα φέρει το ψαλίδισμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε 94 τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ προβλέπεται πολύ δύσκολη για τους υποψηφίους και κυρίως για όσους στοχεύουν σε τμήματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Από τη μια η κατάργηση τόσων πολλών τμημάτων και από την άλλη η μείωση στον αριθμό των εισακτέων, η οποία στα ΤΕΙ θα είναι τεράστια, θα προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην εισαγωγή των φετινών αποφοίτων λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ θα φτάσει στο 30%, αλλά οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα στατιστικά των Πανελλαδικών εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά εκτός των πυλών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Ακόμη και αν το υπουργείο Παιδείας κάνει αλλαγές στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αφού τώρα θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τα ιδρύματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει τα πράγματα όσον αφορά τους φετινούς υποψηφίους.

«Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές

Πανεπιστήμια
Και το πρόβλημα, βέβαια, δεν αφορά μόνο τα ΤΕΙ, αλλά και πάρα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία απορροφήθηκαν σε άλλα. Για παράδειγμα, τα τμήματα των ξένων φιλολογιών, στα οποία στοχεύει μεγάλη μερίδα υποψηφίων και κάποια από αυτά ήδη έχουν πολύ υψηλή βάση εισαγωγής και, όπως δείχνουν τα πράγματα, φέτος οι βάσεις θα ανέβουν ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:

  • Τη συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.
  • Τη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών σε ένα τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, 2. Σλαβικών Σπουδών.

Ανάλογες δυσκολίες λόγω της αύξησης των βάσεων εισαγωγής θα αντιμετωπίσουν και όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, που τώρα… μεταφέρεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Νάουσα) που τώρα γίνεται Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Έδεσσα που ονομάζεται τώρα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

«Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές

Δεκάδες συνενώσεις τμημάτων
Εκτός ΤΕΙ θα μείνουν χιλιάδες υποψήφιοι

Στα ΤΕΙ τα τμήματα που συγχωνεύονται με άλλα είναι δεκάδες. Και, βέβαια, ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολλά που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τα οποία συγχωνεύονται σε ένα τμήμα με την ονομασία Διοίκησης και Οικονομίας. Τα ίδια ισχύουν και για ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτό της Μαιευτικής στην Κοζάνη που τώρα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Τα Τμήματα Πληροφορικής και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλο- νίκης που μεταφέρονται στις Σέρρες κ.ά. Σε γενικές γραμμές στα ΤΕΙ τα τμήματα που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτά της Πληροφορικής, των Τοπογράφων, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Λογιστικής.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ
ΠΟΛΗ
ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΩ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΜΕΛΩΝ
ΔΕΠ
Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Θεσσ/νίκης
Θεσσαλονίκη
8,33%
11
Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Αθήνας
Αθήνα
11,11%
12
Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Λάρισας
Λάρισα
76,12%
8
Πολιτικών Έργων Υποδομής ΤΕΙ Πάτρας
Πάτρα
28,57%
10
Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕΙ Σερρών
Σέρρες
65,52%
15
Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕΙ Λάρισας
Τρίκαλα
58,82%
0
Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕΙ Πειραιά
Πειραιάς
4,76%
6
Πολιτικών Δομικών Έργων ΤΕΙ Κρήτης
Ηράκλειο
66,27%
4
Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας ΤΕΙ Σερρών
Σέρρες
86,57%
9
Τοπογραφίας ΤΕΙ Αθήνας
Αθήνα
8,33%
16

Διαμαρτυρίες για τα ξενόγλωσσα τμήματα

Τη διαμαρτυρία τους για τη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων εκφράζουν οι διδάσκοντες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι προφανές ότι αυτή η απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη των ακαδημαϊκών τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη. Ολόκληρα τμήματα με μακρόχρονη παράδοση, επιστημονική αυτοτέλεια και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θεραπεύουν σαφώς διακριτά μεταξύ τους επιστημονικά αντικείμενα, υποβαθμίζονται σε απλές «κατευθύνσεις» ενός τεράστιου, υβριδικού τμήματος. Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της Φιλοσοφικής Σχολής και στη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και της παρεχόμενης παιδείας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των υπό δημιουργία νέων τμημάτων. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν η παροχή της είχε περιορισμένο και μη επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και την αποκλειστική ευθύνη της είχαν τα ινστιτούτα των ξένων χωρών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η υποβάθμιση αυτών των σπουδών θα ασκήσει δυσμενή επίδραση στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες.

TA ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟN ΧΑΡΤΗ
ΤΜΗΜΑ
ΘΕΣΕΙΣ
ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
ΒΑΣΕΙΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας (Αργοστόλι)
138
10.287
Τεχνολογίας Βιολογικών καιΓεωργικών Τροφίμων (Αργοστόλι)
35
6.684
Διοίκηση Τεχνολογίας (Νάουσα) Επιχειρησιακού
54
13.053
Σχεδιασμού καιΠληροφοριακών Συστημάτων (Άγιος Νικόλαος)
27
7.532
Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (Αμαλιάδα)
103
8.199
Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (Λευκάδα)
90
7.024
Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών (Έδεσσα)
63
13.748
Εμπορίας και Διαφήμισης (Ιεράπετρα)
110
6.648
Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής (Άγιος Νικόλαος)
97
7.333
Τουριστικών Επαγγελμάτων (Αγιος Νικόλαος)
34
4.304
Περιφερειακής ΟικονομικήςΑνάπτυξης (Λιβαδειά)
72
12.982
Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)
69
11.95

– Τμήματα τα οποία στην πλειονότητά τους είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής περιλαμβάνονται σε αυτά τα οποία «ξηλώθηκαν» από 11 πόλεις της χώρας. Ορισμένα από αυτά είχαν γνωστικό αντικείμενο το οποίο ήταν παρεμφερές με τις σχολές από τις οποίες απορροφήθηκαν. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι βάσεις διαμορφώθηκαν πάνω από τα 10.000 μόρια. Έτσι, στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργίας που εδρεύει στην Έδεσσα η βάση έφτασε πέρυσι τα 13.748 μόρια. Το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας, το οποίο απορρόφησε 69 φοιτητές την περσινή χρονιά, είχε βάση 11.950 μόρια. Αντίθετα, μόλις 6.684 μόρια χρειάστηκαν οι υποψήφιοι για να εισαχθούν στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικών και Γεωργικών Τροφίμων στο Αργοστόλι. Στα 7.024 διαμορφώθηκε η βάση στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (Λευκάδα), ενώ για το αντίστοιχο τμήμα της Αμαλιάδας οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν 8.199 μόρια.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...