Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Ενδοσχολική βία / Το «bullying» μας ακολουθεί μια ζωή…

Το «bullying» μας ακολουθεί μια ζωή…

Δημοσιεύτηκε: 6:00 μμ Φεβρουάριος 27th, 2013  


bullying

Τα παιδιά που έχουν υποστεί ή διαπράξει σχολικό εκφοβισμό (bullying) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και πανικού.. χρόνια αργότερα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το «bullying» έχει ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες, αλλά δεν είναι σαφές για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να διαρκέσουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα όμως της τελευταίας έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, η κατάθλιψη και το άγχος που συνδέονται με τη σχολική κακοποίηση παραμένουν μέχρι τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής ενός ατόμου.

Η ερευνητική ομάδα του κλινικού ψυχολόγου Ουίλιαμ Κόουπλαντ του Duke University Medical Center της Βόρειας Καρολίνας εξέτασε 1.420 νέους, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες τους από πράξεις σχολικού εκφοβισμού στις ηλικίες ανάμεσα στα 9 και τα 16 χρόνια και στη συνέχεια τους παρακολούθησε μέχρι τα 26 τους χρόνια για ψυχιατρικές διαταραχές.

Περισσότερο από το 25% των παιδιών και των γονιών τους ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού τουλάχιστον μία φορά και περί το 10% δήλωσαν ότι υπήρξαν θύτες.

Αφού εκτίμησαν το οικογενειακό ιστορικό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους νέους ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό σχολικού εκφοβισμού, τα πρώην θύματα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψυχικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, μόλις το 6% των άνευ ιστορικού νέων παρουσίαζε αγχώδη διαταραχή, έναντι του 24% των πρώην θυμάτων σχολικού εκφοβισμού και του 32% των ατόμων που υπήρξαν ταυτόχρονα θύματα και θύτες.

Παιδιά ταυτόχρονα θύτες και θύματα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αργότερα ως νέοι ενήλικες διαταραχές πανικού, κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας.

Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη, διότι μέρος αυτών αντιδρά στην τραυματική εμπειρία του να έχει υπάρξει θύμα και να το φέρει, λέει ο Μαρκ Σούστερ, διευθυντής Γενικής Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτά τα άτομα έχουν υποστεί τον εκφοβισμό και αντί να αισθάνονται συναισθηματική ταύτιση (empathy) … γίνονται περισσότερο αντιδραστικά και αντιμετωπίζουν το «bullying» μάλλον ως τρόπο για να προσελκύσουν την προσοχή», σύμφωνα με τον Κόουπλαντ.

Παιδιά θύτες διατρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχή αντικοινωνικής προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης και την κακοποίηση των άλλων.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές στην παιδική ηλικία και η ύπαρξη οικογενειακών προβλημάτων συνδέονται με τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά δεν εξηγούν πλήρως την ύπαρξη μελλοντικών προβλημάτων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ορισμένες από τις διαταραχές κατά την ενήλικη ζωή φαίνεται ότι προέρχονται από το ίδιο το «bullying».

«Η έρευνα προειδοποιεί για το πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το «bullying», και ενισχύει ό,τι έχουμε μάθει ότι ο σχολικός εκφοβισμός δεν αποτελεί απλώς ένα τελετουργικό, δεν είναι απλώς τμήμα του μεγαλώματος ενός παιδιού ή εμπειρία για όλα τα παιδιά μέσα από την οποία γίνονται ισχυρότερα… μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες», προειδοποιούν οι ερευνητές.

nooz.gr
…………………………………………………………………………………..
Κωνσταντάτου Ελένη
Ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία επηρεάζει αρνητικά και την ενήλικη ζωή,  σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Ανγκλια Ράσκιν.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων bullying  ανηλίκων παγκοσμίως. Μέσα στη σχολική αίθουσα αλλά και στα κοινωνικά  δίκτυα οι μαθητές χωρίζονται σε θύτες και θύματα, σε ένα βίαιο  «παιχνίδι» με σκοπό την ανάδειξη του ισχυροτέρου.
Η λεκτική, σωματική και κοινωνική βία μετατρέπει τα παιδιά που πέφτουν  θύματα του bullying σε νευρικά άτομα, με δείγματα κατάθλιψης και χαμηλή  αυτοεκτίμηση, γεγονός που επηρεάζει την ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν άνεργοι ή χαμηλά  αμειβόμενοι όταν μεγαλώσουν. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα  του βρετανικού πανεπιστημίου Ανγκλια Ράσκιν.
«Ηθελα να μελετήσω το κατά πόσον τα άτομα που έχουν υποστεί bullying  όντας ανήλικα αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με άτομα που δεν έχουν υποστεί τον παιδικό εκφοβισμό» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Νίκος Δρυδάκης, επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας του βρετανικού πανεπιστημίου.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη

 

«Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα bullying έχουν χαμηλή  αυτοεκτίμηση, υποφέρουν από κατάθλιψη, σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις στο  σχολείο και παρουσιάζουν νευρικότητα στο σπίτι. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση  και τα αρνητικά συμπτώματα ψυχικής υγείας ένεκα bullying συνεχίζονται  και στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας εκφάνσεις τις κοινωνικής ζωής» σημειώνει ο κ. Δρυδάκης.   
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά θύματα λαμβάνουν ως  ενήλικοι μισθούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο σε ποσοστό 2,1% και έχουν μειωμένες πιθανότητες επαγγελματικής απασχόλησης κατά 3,3%.
«Τα άτομα που εσωτερικεύουν τη θυματοποίηση συχνά οδηγούνται στην  πεποίθηση ότι είναι κατώτερα, δεν μπορούν να αντιδράσουν και να  επηρεάσουν λοιπές καταστάσεις όπως την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.  Αν λοιπόν τα περιστατικά bullying συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά  αρνητικών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, κατάθλιψης και χαμηλότερων  ποσοστών μόρφωσης, τότε είναι πιθανό τα άτομα που είχαν υποστεί bullying  να αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερους μισθούς» εξηγεί ο κ. Δρυδάκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι μισθοί όσο και τα ποσοστά εργασίας επηρεάζονται από την καλή ψυχολογία και το επίπεδο σπουδών».
Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν και την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών. Τα θύματα εκφοβισμού έχουν κατά 18,5% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν  πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ή να κατέχουν προχωρημένες δεξιότητες  πληροφορικής και ξένων γλωσσών.
Οι ομάδες που υφίστανται bullying είναι στην πλειονότητά τους παιδιά με  ψυχοκοινωνικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, συνεσταλμένα παιδιά,  υπέρβαρα παιδιά και γενικά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά  ομάδες.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

 

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε 7.500 άτομα από  την Ελλάδα ηλικίας 18-65 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες, οι μετανάστες και οι ομοφυλόφιλοι επηρεάζονται περισσότερο από τον εκφοβισμό στους  τομείς της μετέπειτα απασχόλησης και του μισθού. Οι άνδρες λαμβάνουν  μειωμένους μισθούς κατά 6,1%, οι μετανάστες κατά 4,1% και οι  ομοφυλόφιλοι κατά 12,4% συγκριτικά με τον μέσο όρο.
«Επομένως φαίνεται να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ θυματοποίησης,  μόρφωσης, ψυχικής υγείας και εργασίας, ενώ οι σχέσεις αυτές επηρεάζονται από ποικίλα δημογραφικά χαρακτηριστικά» αναφέρει ο κ. Δρυδάκης.
Καταλυτικός παράγοντας στη μείωση των περιστατικών αυτών είναι η  ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα ανθρωπίνων  δικαιωμάτων και σεβασμού της μοναδικότητας του ατόμου.

«Τα προγράμματα ενημέρωσης φαίνεται διεθνώς να μειώνουν τα ποσοστά bullying» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δρυδάκης. «Η εγρήγορση των παιδαγωγών στην αντιμετώπιση προβλημάτων, η προστασία των θυμάτων και η ευαισθητοποίηση του γονέα είναι τομείς στους οποίους η  κοινωνία οφείλει να επέμβει» καταλήγει. Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Νοεμβρίου 2013

Πηγή: Το Βήμα

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου με την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ένταση και επεισόδια προκλήθηκαν χθες το απόγευμα, όταν φοιτητές επιχείρησαν να εμποδίσουν ...