Home / Featured / Αύξηση ωραρίου : Από τη θεωρία στην πράξη της βαρβαρότητας…

Αύξηση ωραρίου : Από τη θεωρία στην πράξη της βαρβαρότητας…

Δημοσιεύτηκε: 9:46 πμ Φεβρουάριος 22nd, 2013  


679clock

https://adioristoi.blogspot.com

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος γνωστοποιήθηκε η ψήφιση της από καιρό ειλημμένης απόφασης της συγκυβέρνησης για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο με τρεις ώρες με ταυτόχρονη μείωση των αναπληρωτών, απόφαση δρομολογημένη από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Η αύξηση ωραρίου πρακτικά σημαίνει:
–          Κατακόρυφη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, δεδομένης και της δραματικής συρρίκνωσης των πιστώσεων κατά 60% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες του περσινού τακτικού προϋπολογισμού. Από τους 12.500 συναδέλφους πρακτικά θα προσγειωθούμε την επόμενη χρονιά σε λιγότερους από τους μισούς, με τους άλλους μισούς να έχουν πεταχτεί στο δρόμο καθώς η συγκυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, στο πλαίσιο των περικοπών χωρίς τέλος και της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», για 2.000-4.000 αναπληρωτές. Για την πλειονότητα των αναπληρωτών η ρύθμιση αυτή είναι συνώνυμη της ανεργίας, της ανασφάλειας, της περιπλάνησης από σχολείο σε σχολείο και των θυσιών για ένα μέλλον αβίωτο με  ατέλειωτα διδακτικά και εξωδιδακτικά καθήκοντα.
–                       Τεχνητές υπεραριθμίες για μια σειρά ειδικοτήτων (ξενόγλωσση, αθλητική, εικαστική εκπαίδευση, πολιτικών και οικονομικών επιστημών, ειδικοί παιδαγωγοί, πληροφορικής) με τους συναδέλφους, μόνιμους αλλά και συρρικνωμένους αδιόριστους, αν τυχόν δουλέψουν, να περιπλανώνται από σχολείο σε σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου.
–                      Πλήρη υπαγωγή του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις μνημονιακές προτεραιότητες και ιδεοληψίες: σχολεία φθηνά, ενίοτε με θέρμανση και βιβλία που επιστρέφονται στο τέλος του χρόνου ή και πληρώνονται, με παραποιημένα αναλυτικά προγράμματα (μετατροπή δίωρων μαθημάτων σε ωριαία, τηλεδιδασκαλία), κενές θέσεις που δεν καλύπτονται ούτε καν με προσλήψεις αναπληρωτών, στοιβαγμένους 30 μαθητές ανά τμήμα, διαρκείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων και τμημάτων.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!
Η αύξηση του ωραρίου, όπως και οι καταργήσεις –συγχωνεύσεις σχολείων, τμημάτων και τάξεων, αλλά και η επικείμενη αξιολόγηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά ευσεβείς πόθοι της τελευταίας τριετίας. Στο χέρι μας είναι αν θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και τις προσδοκίες μας γι’ αυτήν και αν θα κρατήσουμε το δημόσιο σχολείο όρθιο και αντάξιο των αγωνιών και των αγώνων της ελληνικής κοινωνίας για ολόπλευρη μόρφωση και εργασιακή αξιοπρέπεια.
Είναι η ώρα να βάλουμε τις αυταπάτες ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα» στην άκρη, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε, ώστε ο εμπαιγμός της αύξησης του ωραρίου να μείνει στα χαρτιά. Μαζί με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να ανατρέψουμε την κυρίαρχη πολιτική και να έχουμε νίκες. Ή θα τους φράξουμε το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς χρέος και μνημόνια ή θα περάσουν σαν οδοστρωτήρας από πάνω μας, επιβάλλοντας νόμο και τάξη, φτώχεια, ανεργία και αβεβαιότητα.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς

paideia-ergasia.gr

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε σε συνεντευξή του ότι το μέτρο της αύξησης του ωραρίου δε θα εφαρμοστεί άμεσα άλλα θα εξεταστεί στην περίπτωση της ύπαρξης κενών. 

Σχολιάζοντας αυτή τη φράση του Υπουργού νομίζω ότι όλοι οι γνώστες καταλαβαίνουν ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί. Είναι δυνατόν να μην υπάρξουν κενά την επόμενη χρονιά; Φέτος θα έχουμε τουλάχιστον 6000 συνταξιοδοτήσεις και μηδενικούς διορισμούς. Για το τρέχον έτος έχουν προσληφθεί για την κάλυψη κενών περίπου 14.000 αναπληρωτές. Του χρόνου τα κενά λόγω και των συνταξιοδοτήσεων θα είναι ακόμα περισσότερα. Ήδη φέτος υπάρχουν σχολεία χωρίς καθηγητές σε βασικές ειδικότητες. Που καταλήγουμε λοιπόν;

Απο τη στιγμή που θα υπάρξουν κενά και αυτό είναι σίγουρο η αύξηση του ωραρίου θα εφαρμοστεί. Μπορεί να μην είναι 3-4 ώρες άλλα 2 όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης των χιλιάδων κενών απο τη στιγμή που θέλουν να μειώσουν τους αναπληρωτές και να μη κάνουν διορισμούς.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...