Home / Ισπανικά / Άλλα άρθρα / Πάνω από 450.000 «χτυπήματα» για το βίντεο που ενώνει Ελλάδα – Ισπανία

Πάνω από 450.000 «χτυπήματα» για το βίντεο που ενώνει Ελλάδα – Ισπανία

Δημοσιεύτηκε: 12:20 μμ Φεβρουάριος 21st, 2013  


ACRAPT

Ένα βίντεο κυριαρχεί την τελευταία εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας έξαρση πατριωτισμού στις timelines του facebook και μια επίθεση φιλίας προς τους «αδελφούς» χρεοκοπημένους Ισπανούς.

Λέγεται Gracias Grecia που σημαίνει «Ευχαριστούμε Ελλάδα» και δημιουργήθηκε από Ισπανούς καθηγητές και μαθητές οι οποίοι επισημαίνουν τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στις σύγχρονες τέχνες και τον πολιτισμό.

«Η Ελλάδα είναι παρούσα σε πολλές πτυχές της καθημερινής μας ζωής»… «Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλάς πολύ περισσότερα ελληνικά από αυτά που νομίζεις» λένε μαθητές και καθηγητές, για να ευχαριστήσουν στη συνέχεια την Ελλάδα για την αλφάβητο, τα μαθηματικά, τη φιλοσοφία, τη λογική, την ιατρική, τη δημοκρατία, την τεχνολογία, το θέατρο κ.ο.κ.

Αν και η πρώτη εντύπωση στους Έλληνες χρήστες ήταν πως επρόκειτο για ένα μήνυμα συμπαράστασης στους ταλαιπωρημένους από την οικονομική κρίση Έλληνες, εντούτοις η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Ενας από τους εμπνευστές του βίντεο είναι ο φιλέλληνας καθηγητής αρχαίων ελληνικών Αριστείδης Μιγκέθ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία υποδυόμενος έναν αρχαίο Έλληνα που πίνει κρασί και φωνάζει «Ευχαριστούμε Διόνυσε».
«Το όνομά μου είναι ελληνικό αλλά κατάγομαι από την Ισπανία. Όμως η ψυχή μου είναι απολύτως ελληνική. Τον πατέρα μου τον λένε Αριστείδη. Τον γιο μου τον λένε Αριστείδη. Είναι μια παράδοση στην οικογένεια» λέει στις «6μέρες» ο κ. Μιγκέθ.
«Το βίντεο “Ευχαριστούμε Ελλάδα” γεννήθηκε ως μια κραυγή αξιοπρέπειας από την Ένωση Καθηγητών Λατινικών και Ελληνικών της πόλης Μούρθια (AMUPROLAG) εναντίον ενός σχεδίου νόμου που προέβλεπε στην πρώτη του εκδοχή την εξαφάνιση των αρχαίων ελληνικών και της κλασικής παιδείας από τα παιδαγωγικά κέντρα της Ισπανίας» μας αποκαλύπτει ο κ. Μιγκέθ.

Με αφορμή το σχέδιο νόμου, η Ντιάνα δε Πάκο, καθηγήτρια του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Μούρθια ήρθε σε επαφή με την Ένωση Καθηγητών Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών καθώς και με την Ισπανική Κοινότητα Κλασικών Σπουδών με σκοπό να οργανώσουν μία εκδήλωση με θέμα «Η κληρονομιά μας». Η εκδήλωση αυτή θα αποτελούσε μία μορφή υπενθύμισης του πόσα πολλά χρωστάει η κοινωνία της Ισπανίας στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Στις 12 Δεκεμβρίου έγινε τελικά η εκδήλωση στην οποία διαβάστηκαν αρχαία ελληνικά και λατινικά ποιήματα. Μάλιστα συμμετείχαν 200 περίπου παιδαγωγικά κέντρα από ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το γεγονός να γίνει γνωστό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το AMUPROLAG μαζί με το γυμνάσιο «Ingeniero de la Cierva» συμμετείχαν στην εκδήλωση δημιουργώντας το βίντεο «Ευχαριστούμε Ελλάδα». «Ο σκοπός μας ήταν να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο ότι σήμερα δεν θα είχαμε αυτόν τον τρόπο ζωής που έχουμε εάν δεν υπήρχε η Ελλάδα. Το χρέος μας στην Ελλάδα είναι σπουδαίο και θέλαμε να το κάνουμε γνωστό καταρχάς στους μαθητές και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο κ. Μιγκέθ.

Περισσότεροι από 100 μαθητές και καθηγητές διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων του γυμνασίου της Μούρθια συμμετείχαν στην παραγωγή του βίντεο. Ο ίδιος ο κ. Μιγκέθ μαζί με τον καθηγητή Αλφρέντο Λοπέζ συνέλαβαν την ιδέα και έγραψαν το σενάριο. Ο νεαρός σκηνοθέτης από τη Μούρθια Πέδρο Προυνέδα το σκηνοθέτησε και το μοντάρισε. «Ανεβάσαμε το βίντεο στο YouTube για να το κοινοποιήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουμε αναφορικά με το πόσα πολλά χρωστάμε στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης θέλαμε οι Έλληνες να μάθουν ότι δεν είναι μόνοι. Θεωρούμε την Ελλάδα την κοινή μας μητέρα».

6μέρες


 

2 Σχόλια

  1. μπραβο στους Ισπανους….

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σχετικά με την επανένταξη της Ισπανικής γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση

Η επανένταξη της Ισπανικής στη δημόσια εκπαίδευση, ως επιλεγόμενη Β΄ ξένη γλώσσα ...