Home / Featured / Διοργάνωση 15ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης «Poésie en liberté» στη γαλλική γλώσσα

Διοργάνωση 15ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης «Poésie en liberté» στη γαλλική γλώσσα

Δημοσιεύτηκε: 7:37 πμ Φεβρουάριος 21st, 2013  


poesieenliberte2013

«Poésie en liberté» ( 2 Ιανουαρίου -7 Απριλίου 2013)
Σας διαβιβάζουμε, για την ενημέρωσή σας, πληροφοριακό υλικό σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας και διοργανώνεται από τον σύλλογο «Poésie en liberté» σε συνεργασία με πολυάριθμους φορείς. Ο ανωτέρω διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και φοιτητές ηλικίας από 15 έως 25 ετών και προς όλα τα σχολικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Δ.Δ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
Posted Image

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Poésie en liberté» ( 2 Ιανουαρίου -7 Απριλίου 2013)

Σας διαβιβάζουμε, για την ενημέρωσή σας, πληροφοριακό υλικό σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας και διοργανώνεται από τον σύλλογο «Poésie en liberté» σε συνεργασία με πολυάριθμους φορείς. Ο ανωτέρω διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και φοιτητές ηλικίας από 15 έως 25 ετών και προς όλα τα σχολικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επισυνάπτουμε έντυπο ηλεκτρονικό μήνυμα και δελτίο τύπου μεταφρασμένο από την δημοσιογράφο –συγγραφέα κα Ήρα Φελουκατζή αναφορικά με την διοργάνωση του εν θέματι διαγωνισμού.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ

Πληροφορίες: Στυλιανός Μωριάτης
Τηλέφωνο: 210 344 2476, 3438
FAX: 210 344 2476

Με πρωτοβουλία της οργάνωσης Poesie en Liberté θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία διαγωνισμός ποίησης μέσον του ιnternet, στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν γαλλόφωνοι μαθητές και φοιτητές 15 ως 25 ετών. Για να γίνει ευρύτερα γνωστός στους νέους ο διαγωνισμός, η οργάνωση PEL ζήτησε την εθελοντική συνεργασία προσωπικοτήτων από διάφορες χώρες για να αναλάβουν ρόλο «ανταποκριτή». Ως δημοσιογράφος ελληνικού τύπου και συγγραφέας, ανέλαβα αυτό το ρόλο, προκειμένου να βοηθήσω συμβάλλοντας στην ενημέρωση για τον διαγωνισμό.

Σας διαβιβάζω με αυτό το μήνυμα τα γαλλικά ενημερωτικά έγγραφα που αφορούν τον διαγωνισμό με μετάφραση στα ελληνικά του Δελτίου Τύπου, με την παράκληση να τα προωθήσετε σε ελληνικούς φορείς. Παρακαλώ να τα αποστείλετε με émail στις υπηρεσίες που μπορούν να συμβάλλουν στη διάδοση του διαγωνισμού, καθώς και σε ΜΜΕ που θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν την είδηση.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για επικοινωνία, ενημέρωση και συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικές με τον διαγωνισμό.

Με πολλούς θερμούς χαιρετισμούς

ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Παράκληση για την αποστολή ενημερωτικού υλικού σε εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και λογοτεχνικούς φορείς:

Στο ΠΑΡΙΣΙ

Πολιτιστική υπηρεσία της Πρεσβείας, Προξενείο, Γραφείο Τύπου, Ελληνική Κοινότητα, Ελληνικό Σπίτι στην Cité Universitaire, Λύκεια, Φοιτητικές οργανώσεις, Νεοελληνικό Ινστιτούτο, Ελληνικό Πολιτιστικό κέντρο, Πολιτιστικές Οργανώσεις

Σε ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Τύπου, Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, Γαλλικές Κοινότητες, Γαλλικά Ινστιτούτα, Λύκεια, φορείς γαλλοφωνίας, Οργανώσεις νεολαίας, Γαλλόφωνους.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ένωση Συντακτών ΕΣΗΕΑ, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ, ΜΜΕ, ελληνικός τύπος, ραδιοτηλεόραση, γαλλόφωνος τύπος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης στη γαλλική γλώσσα για μαθητές και φοιτητές

« POESIE EN LIBERTE», είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ποίησης στη γαλλική γλώσσα μέσον internet, για μαθητές και φοιτητές που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Γαλλίας σε σύνδεση με εθνικές εκδηλώσεις όπως η «εβδομάδα της γαλλικής γλώσσας και γαλλοφωνίας», ή «Άνοιξη των Ποιητών». Οργανώνεται από την «Association Poésie en Liberté» σε συνεργασία με πολυάριθμους φορείς. Ο διαγωνισμός διεξάγεται 2 Ιανουαρίου – 7 Απριλίου 2013.

Στον διαγωνισμό καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές και όλοι οι φοιτητές στη Γαλλία, στα γαλλικά λύκεια στο εξωτερικό, στα λύκεια των γαλλόφωνων ή μη γαλλόφωνων χωρών και επίσης οι φοιτητές (μέχρις ηλικίας 25 ετών).

Η συμμετοχή συνίσταται στην αποστολή ενός ανέκδοτου ποιήματος σε στίχους ή πρόζα (30 στίχοι ή γραμμές το ανώτερο). Η συμμετοχή περιλαμβάνει ένα μόνο ποίημα κατά υποψήφιο και υποβάλλεται αποκλειστικά μέσον της ιστοσελίδας ιντερνέτ: www.poesie-en-liberte.com .

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή του κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά στο ιντερνέτ το σχετικό έντυπο αποστολής ενός ποιήματος του, δίνοντας εγγύηση για την αυθεντικότητα του κειμένου του.

Με την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι υποψήφιοι αποδέχονται

– Τη δημοσίευση των ποιημάτων στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και στις συνεργαζόμενες ιστοσελίδες.

– Τη δημοσίευση σε ανθολογία του κειμένου τους

– Τη χρήση του κειμένου, χωρίς αμοιβή, για παιδαγωγικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Τα κείμενα πρέπει να παραληφθούν στους οργανωτές στις τακτές ημερομηνίες, μόνον μέσον της ιστοσελίδας www.poesie-en-liberte.com

Η λίστα των βραβευμένων θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα από τον μήνα Ιούνιο. Οι βραβευμένοι θα ειδοποιηθούν προσωπικά.

Το εθνικό και διεθνές βραβείο περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες :

– Γαλλικά λύκεια και ανώτατη εκπαίδευση

– Γαλλικά λύκεια στο εξωτερικό. Τρία βραβεία κατά επίπεδο, σπουδών. Τα πρώτα βραβεία θα προσκληθούν στη Γαλλία για την απονομή βραβείων.

– Λύκεια στο εξωτερικό και Ανώτερη εκπαίδευση. Τρία βραβεία κατά επίπεδο σπουδών. Τα πρώτα βραβεία θα προσκληθούν στη Γαλλία για την απονομή βραβείων.

Πρακτικές οδηγίες

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μόνο μέσον της ιστοσελίδας

www.poesie-en-liberte.com

Μετά την συγκέντρωση των κειμένων θα οριστεί μία ομάδα ανάγνωσης στην οποία θα συμμετέχουν οργανωτές, επαγγελματίες εκδοτικών οίκων, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων, ποιητές, μαθητές και φοιτητές που θα επιλέξουν 300 κείμενα τα οποία θα υποβάλλουν στην εξεταστική επιτροπή.

Η επιτροπή βραβείων απαρτίζεται από ένδεκα μαθητές και φοιτητές από την Γαλλία ή το εξωτερικό. Θα συνεδριάσει επί μία εβδομάδα τέλη Μαϊου. Αν το επιθυμούν οι βραβευμένοι από την προηγούμενη χρονιά μπορούν να είναι μέλη της επιτροπής στην οποία πρόεδρος θα είναι ένας ποιητής πλαισιωμένος από δύο οργανωτές.

Η επιτροπή επιλέγει τα βραβεία και προτείνει μία επιλογή κειμένων για την ετήσια ανθολογία του διαγωνισμού. Για την τελική έκδοση της οι οργανωτές μπορούν να κάνουν έκκληση σε μία ομάδα αναγνωστών που θα απαρτίζεται από ποιητές και συγγραφείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποια από τα ποιήματα που έχουν προκαταρκτικά επιλεγεί θα περιληφθούν τελικά στην οριστική σύνθεση της ανθολογίας.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Η λίστα των ιδρυμάτων που συμμετέχουν, των μαθητών και φοιτητών που έχουν προεπιλεγεί και όσων τα κείμενα πρόκειται να περιληφθούν στην ετήσια ανθολογία του διαγωνισμού θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα τον Σεπτέμβριο.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το Νοέμβριο στο πλαίσιο της Εκθεσης της Παιδείας που οργανώνεται από την Ligue de l’Enseignement

Επικοινωνία Association Poésie en liberté

Tηλ: 00 33.(0) 1.83.62.66.48 Lycée Henri Wallon

Φαξ: 00 33.(0) 9.59.63.31.32 146 rue des Cités

contact@poesie-en-liberte.com 93300 Aubervilliers, France

LANCEMENT

DU

CONCOURS INTERNATIONAL POESIE EN LIBERTE 2013

Concours Poésie en liberté 2013

Concours international ouvert aux lycéens, aux étudiants, aux apprentis

et à tous les jeunes en formation de 15 à 25 ans via Internet

15ème édition de « Poésie en liberté » du 2 janvier au 7 avril 2013.

Participer

« Le concours est ouvert à tous les lycéens, étudiants et apprentis en France et à l’étranger. Les élèves en situation de handicap et bénéficiant d’un projet personnalisé de scolarisation (PPS), scolarisés dans les mêmes niveaux d’enseignement, y ont toute leur place. Il est ouvert également aux lycées français à l’étranger, aux lycéens et étudiants des pays francophones et non francophones de 15 à 25 ans. »

Pour préparer l’envoi de leur poème entre le 2 janvier et le 7 avril 2013, voici des informations utiles aux lycéens et étudiants :

-le concours ouvre le 2 janvier 2013 sur le site www.poesie-en-liberte.com

-les lycéens et étudiants participent en se conformant au Règlement du concours

-le concours est clos le 7 avril 2013 à minuit

Début mai, un Comité de lecture procède à une première sélection de 300 textes.

Fin mai, un jury de 11 personnes (8 lycéens et 3 étudiants) décide du palmarès. Il est présidé par le poète Giovanni Dotoli.

Les résultats du concours sont annoncés sur le site à la mi-juin. Début août, est rendue publique la liste des poèmes publiés en plus du palmarès.

Matthias Vincenot, Directeur artistique

CORRESPONDANTS A L’ETRANGER, POESIE EN LIBERTE
Allemagne : Susanne ZIEGERT ( susanne.ziegert@gmx.net)
Angleterre : Anthea MAXTED ( antheamaxted@yahoo.co.uk)
Belgique : Stéphanie NAVARRO ORTIZ ( Butterflykiss375@hotmail.com)
Brésil : Andrea AZOUBEL ( dea.azoubel@gmail.com)
Canada : Emilie d’AMOURS ( damours_emilie@hotmail.com)
Costa Rica : Claire LOYAL ( claire_loy@msn.com)
Côte d’Ivoire : Flora DOUBILET ( flo25_d@hotmail.com)
Etats-Unis (côte Est) : Milena MATHE ( milena_mathe@yahoo.com)
Ethiopie : Carole LEFEBVRE ( carole.nivosoa@gmx.fr)
Grèce : Ira FELOUKATZI ( feloukatzi@sfr.fr)
Italie : Pr. Giovanni DOTOLI ( g.dotoli@lingue.uniba.it).
Nouvelle Zélande : Marion VANDEKERCKHOVE ( marion.vandekerckhove@gmail.com)
Pérou : Porfirio MAMANI MACEDO ( pmamanimacedo@yahoo.fr)
Pologne : Alicja LOWCZYCKA ( alowczycka@hotmail.fr)
Roumanie : Delia VISAN ( 
)
Sénégal : Flora DOUBILET, étudiante ( flo25_d@hotmail.com)
Singapour : Danièle WEILER ( dannanou@gmail.com)
Tanzanie : Julia GIANNETTI ( juliagiannetti@yahoo.fr)
Thaïlande : Déborah HEISSLER ( deborah.heissler@gmail.com)
Venezuela : Adriana BARRIOS ( acbarrios23@hotmail.com)

ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

Δημοσιογράφος – συγγραφέας
ανταποκρίτρια ελληνικού τύπου στο Παρίσι
73 Rue MONGE, 75005 PARIS, FRΑNCE
Tηλέφωνο 00331 45 35 00 16
Poésie en liberté

Concours international ouvert aux lycéens, aux étudiants, aux apprentis et à tous les jeunes en formation de 15 à 25 ans via internet

www.poesie-en-liberte.com

15ème édition de « Poésie en liberté » du 2 janvier au 7 avril 2013.

« Le concours est ouvert à tous les lycéens, étudiants et apprentis en France et à l’étranger. Les élèves en situation de handicap et bénéficiant d’un projet personnalisé de scolarisation (PPS), scolarisés dans les mêmes niveaux d’enseignement, y ont toute leur place. Il est ouvert également aux lycées français à l’étranger, aux lycéens et étudiants des pays francophones et non francophones de 15 à 25 ans. »

Je vous invite à diffuser ces informations à vos amis lycéens, étudiants ou apprentis : l’an dernier plus de 4000 jeunes ont participé, provenant de 70 pays. Vous trouvez sur le site les diaporamas sur la Remise des Prix et sur diverses activités qui mettent en valeur les poèmes envoyés.

Pour découvrir l’affiche 2013 et le Règlement du concours, cliquez sur ces liens :

Imprimez l’affiche 2013

Imprimez le règlement 2013

POESIE EN LIBERTE

Διεθνής διαγωνισμός για μαθητές, σπουδαστές, μαθητευόμενους και ασκούμενους

15 έως 25 ετών μέσω του διαδικτύου

www.poesie-σε-liberte.com

15η έκδοση της » Ποίηση σε Ελευθερία» από 2 Ιανουαρίου – 7 Απριλίου 2013.

«Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλους τους μαθητές, τους φοιτητές και τους μαθητευόμενους στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Οι μαθητές με αναπηρία οι οποίοι επωφελούνται μίας εξατομικευμένης εκπαίδευσης έργου (PPS) και είναι εγγεγραμμένοι στα ίδια επίπεδα εκπαίδευσης, έχουν όλη τη θέση τους. Ο διαγωνισμός είναι επίσης ανοικτός σε γαλλικά σχολεία του εξωτερικού, μαθητές και φοιτητές 15 έως 25 ετών από γαλλόφωνες και μη γαλλόφωνες χώρες».

Το 2012 πάνω από 4.000 νέοι συμμετείχαν από 70 χώρες. Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις των εκδηλώσεων, (φωτογραφίες, βίντεο) και πληροφορίες για τα βραβεία και τις δραστηριότητες που προβάλλουν τα ποιήματα που μάς έχουν αποσταλεί στο διαδίκτυο

www.poesie-σε-liberte.com

Για να δείτε την αφίσα και το 2013 οι κανόνες του διαγωνισμού, κάντε κλικ σε αυτές τις συνδέσεις:

Imprimez l’affiche 2013

Imprimez le règlement 2013
CONCOURS POESIE en LIBERTE 2013

Mode d’emploi

La participation au concours se fait Uniquement par le site :

www.poesie-en-liberte.com

A l’issue du concours un Comité de lecture composé des organisateurs, de professionnels de l’édition, de la culture, de l’éducation, de lycéens, d’étudiants et de poètes établit un choix d’environ trois cents textes qui seront soumis au jury.

Le jury est composé de onze lycéens et étudiants venus des quatre coins de la France et de l’étranger. S’ils le souhaitent, les lauréats de l’année précédente peuvent être membres du jury. Il est présidé par un poète assisté de deux organisateurs du concours. Les délibérations se déroulent pendant Line semaine fin mai.

Le jury établit les palmarès et propose un choix de textes pour l’anthologie annuelle du concours. Pour l’élaboration finale de celle ci, les organisateurs peuvent faire appel il un comité de lecteurs composé de poètes et d’écrivains qui statuent sur l’ensemble des textes retenus pour la composition du recueil final.

Les palmarès sont proclamés au mois de juin sur le site du concours. La liste des établissements participants, des lycéens et étudiants présélectionnés et ceux dont le texte a été retenu pour l’anthologie annuelle du concours est mise en ligne courant septembre.

Une cérémonie de remise des prix est organisée au mois de novembre dans le cadre du Salon de l’Éducation organisé par la Ligue de l’Enseignement.

Contacts

Tel: +33.(0) 1.83.62.66.48 Fax; +33.(0)9.59.63.31.32 contact@poesie-en-liberte.com

Association Poésie en liberté Lycée Henri Wallon

146, rue des Cités

93300 Aubervilliers, France

Président : Jean-Marc Muller

Directeur artistique: Matthias Vincenot

Toutes les informations relatives au concours sont consultables sur le site de l’opération: www.poesie-en-liberte.com

15e édition du concours international de poésie en langue française pour lycéens et étudiants. via internet

du 2 janvier au 7 avril 2013

Règlement

Poésie en liberté est un concours• international de poésie en langue française via Internet, pour les lycéens et les étudiants placé sous l’autorité du ministère de l’Education nationale en relation avec des opérations nationales telles que la Semaine de la langue française et de la francophonie ou le Printemps des poètes. Il est organisé par l’association Poésie en liberté avec le soutien de nombreux partenaires.

Le concours est ouvert à tous les lycéens et à tous les étudiants en France, aux lycées français à l’étranger, aux lycéens des pays francophones et non francophones ainsi qu’à tous les étudiants (jusqu’à 25 ans).

La participation consiste en l’envoi d’un poème inédit, en vers ou en prose de 30 vers ou lignes maximum. Elle est limitée il un seul poème par candidat. Elle se fait exclusivement par le site Internet : www.poesie-en-liberte.com

Chaque candidat par son envoi, garantit l’authenticité de son texte. Pour que la participation puisse être validée, le formulaire d’envoi du poème sur le site doit être correctement et complètement renseigné.

Par leur participation au concours les candidats acceptent :

– La publication des textes sur le site du concours et les sites des partenaires.

– La publication en anthologie de leur texte.

– Leur exploitation, non rémunérée, à des fins pédagogiques

et culturelles.

Les textes doivent parvenir aux organisateurs aux dates indiquées uniquement par l’intermédiaire du site Internet de l’opération www.poesie-en-liberte.com

La liste les lauréats sera publiée sur le site il partir du mois de juin, Les lauréats sont avertis personnellement.

Le palmarès national et international comprend cinq catégories : – Lycées français et enseignement supérieur de métropole et Dom-Tom. Trois lauréats par niveau : secondes. premières, terminales, étudiants : ils seront invités à Paris pour la remise des prix.

– Lycées français de l’étranger. Trois lauréats par niveau : secondes, premières, terminales. Les premiers prix seront invités en France pour la remise des prix.

– Lycées de l’étranger et enseignement supérieur. Trois lauréats par niveau: secondes, premières, terminales, étudiants. Les premiers prix de chaque catégorie seront invités en France pour la remise des prix.

– Un palmarès spécifique aux lycées et cycles supérieurs de l’enseignement agricole. Un lauréat par niveau: BEP. Bac Pro, BTS. – Un palmarès spécifique à l’ile-de-France est organisé en partenariat avec le Conseil régional. Il récompense un lycée francilien au titre de la meilleure participation ainsi que trois lycéens: seconde. première et terminale.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...