Home / Ισπανικά / Άλλα άρθρα / Σπουδές στην Ισπανία

Σπουδές στην Ισπανία

Δημοσιεύτηκε: 6:29 μμ Ιανουάριος 27th, 2013  


ACRAPT

Πριν από δύο-τρεις εβδομάδες περίπου, έλαβα ένα e-mail από μια κοπέλα, η οποία ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει στην Ισπανία τις προπτυχιακές της σπουδές.
Με αφορμή, λοιπόν, το μήνυμά της, αλλά και τις ερωτήσεις της, έγινε μια σχετική έρευνα και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται εδώ, τόσο για την κοπέλα, όσο και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται!

UNED Abierta – cursos, podcasts y libros gratuitos de la Universidad Nacional de Educación a Distancia
https://portal.uned.es

Η διαδικασία αποδοχής στα ισπανικά πανεπιστήμια για αλλοδαπούς φοιτητές είναι διαφορετική, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές) και με τη χώρα προέλευσης του μαθητή. Επίσης, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, όπως η αίτηση για ακαδημαϊκή πιστοποίηση, η αναγνώριση των τίτλων σπουδών (π.χ. απολυτήριο λυκείου) που αποκτήθηκαν στη χώρα προέλευσης ή η επικύρωση των πανεπιστημιακών σπουδών.

Προπτυχιακές σπουδές

Για παράδειγμα, αν ένας Έλληνας ή μια Ελληνίδα έχει απολυτήριο λυκείου αναγνωρισμένο από το ισπανικό κράτος, μπορεί να συμμετάσχει στις ισπανικές εθνικές εξετάσεις μέσω του Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED). Το Πανεπιστήμιο αυτό οργανώνει συγκεκριμένου τύπου εξετάσεις, οι οποίες απευθύνονται στους αλλοδαπούς μαθητές. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ο μαθητής να συμμετάσχει σ’ αυτές τις εξετάσεις από τη χώρα του, σε κάποιο πανεπιστήμιο της περιοχής του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το UNED (https://portal.uned.es) ή, εδώ στην Ελλάδα, με την Ισπανική Πρεσβεία (https://www.emb-esp.gr).

Τέτοιου είδους πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ισπανίας δεν έχουν όλοι οι αλλοδαποί μαθητές, παρά μονάχα όσοι κατέχουν Διεθνές Απολυτήριο Λυκείου ή προέρχονται από Ευρωπαϊκά Σχολεία και όσοι προέρχονται από χώρα με την οποία η Ισπανία έχει υπογράψει σχετική συμφωνία. Αυτές οι χώρες είναι:
Γερμανία, Ανδόρρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κίνα, Κύπρος, Δανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.

Πέρα από την αναγνώριση του απολυτηρίου λυκείου, μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχει ο μαθητής στις εθνικές εξετάσεις της χώρας του (στην περίπτωσή μας, στις Πανελλήνιες εξετάσεις), κάτι που μπορεί να μάθει κανείς επικοινωνώντας με το UNED ή την Ισπανική Πρεσβεία (βλ. παραπάνω).

Δικαίωμα σε προπτυχιακές σπουδές στην Ισπανία έχουν, επίσης, όσοι έχουν ήδη πτυχίο από τη χώρα τους ή κάποιον ισότιμο τίτλο.

Οι αλλοδαποί μαθητές, που θέλουν να σπουδάσουν στην Ισπανία, χρειάζεται να στείλουν μια αναλυτική βαθμολογία (από το σχολείο ή το πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας τους) και να πετύχουν αναγνώριση του απολυτηρίου λυκείου. Η UNED θα στείλει, δεδομένου ότι όλα είναι εντάξει, ένα χαρτί πιστοποίησης που θα έχει ισχύ για δύο χρόνια από την έκδοσή του και, ουσιαστικά, «ανοίγει τις πόρτες» για εγγραφή του μαθητή σε ισπανικό πανεπιστήμιο και του επιτρέπουν να συμμετάσχει στις εξετάσεις εισαγωγής (PAU = Prueba de Acceso a la Universidad).

Χρήσιμα links που μπορεί κάποιος να δει την ισπανική νομοθεσία σχετικά με τα παραπάνω είναι:

  • , por la que se establece el procedimiento para el acceso a la Universidad espanola por parte de los estudiantes procedentes de sistemas educativos a los que es de aplicacion el articulo 38.5 de la Ley Organica 2/2006, de 3 de mayo, de Educacion
  • , por el que se modifica el Real Decreto 1892/2008, de 14 de noviembre, por el que se regulan las condiciones para el acceso a las ensenanzas universitarias oficiales de grado y los prodecimientos de admision a las universidades publicas espanolas

Άλλες περιπτώσεις, εκτός τις παραπάνω, στις οποίες έχει δικαίωμα κάποιος να σπουδάσει σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ισπανίας, είναι:
– Να έχει εισαχθεί σε τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας του.
– Να είναι άνω των 25 ετών και να μην έχει απολυτήριο λυκείου ή ισότιμο τίτλο.

Δείτε περισσότερα σχετικά, κάνοντας κλικ στο https://www.selectividadonline.com.

https://portal.uned.es

Μεταπτυχιακές σπουδές

Οι φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές (Master ή διδακτορικό) στην Ισπανία, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας, μέσω e-mail ή επιστολής, με το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ισπανίας που τους ενδιαφέρει. Σε αντίθεση με τις προπτυχιακές σπουδές, στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδών δε χρειάζεται να αναγνωριστεί ο πανεπιστημιακός τίτλος που αποκτήθηκε στη χώρα προέλευσης του φοιτητή ή της φοιτήτριας.

Αυτό που απαιτείται είναι ή να έχει ο φοιτητής πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ισπανίας ή πτυχίο από χώρα που συνεργάζεται με την Ισπανία (βλ. παραπάνω – η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται) με βεβαίωση εκ μέρους του πανεπιστημίου που έδωσε το πτυχίο, ότι το επίπεδο και οι μονάδες σπουδών είναι ισότιμα με το επίπεδο και τις μονάδες σπουδών ενός αντίστοιχου ισπανικού πανεπιστημιακού τίτλου.

Στην περίπτωση του διδακτορικού, αυτό που απαιτείται είναι ο φοιτητής που θα κάνει την αίτηση να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 60 μονάδες ECTS.

Άλλα χρήσιμα links που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για πληροφορίες, είναι:

πηγή https://espanolgr.blogspot.gr/2013/01/acceso-la-universidad-espanola.html#!/2013/01/acceso-la-universidad-espanola.html


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για μεταπτυχιακά επιστρέφει στην Ελλάδα Η QS – ...