Μιλάνε ξένες γλώσσες από την… κούνια

Δημοσιεύτηκε: 9:55 μμ Ιανουάριος 30th, 2013  


letters

Από έξι ετών μαθαίνουν ξένες γλώσσες τα παιδιά στην Ευρώπη

Η διδασκαλία των αγγλικών ως ξένης γλώσσας είναι η πλέον διαδεδομένη σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά.

Στην Ευρώπη τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ξένες γλώσσες απ’ όλο και πιο μικρή ηλικία, δείχνει έρευνα του Δικτύου «Ευρυδίκη», που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ξένες γλώσσες μεταξύ έξι και εννέα ετών.
Τα τελευταία 15 έτη οι περισσότερες χώρες ή περιφέρειες μείωσαν την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκμάθησης ξένων γλωσσών, ενώ κάποιες προσφέρουν μαθήματα ξένων γλωσσών ήδη από την προσχολική ηλικία. Η γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου, για παράδειγμα, προσφέρει μαθήματα ξένων γλωσσών από την ηλικία των τριών ετών.

Τα αγγλικά, τα πιο διαδεδομένα
Στην έκθεση για τη σχολική διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη 2012 επιβεβαιώνεται ότι η διδασκαλία των αγγλικών ως ξένης γλώσσας είναι, με μεγάλη διαφορά, η πλέον διαδεδομένη σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά.
«Η γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία κ. Ανδρούλα Βασιλείου, για να προσθέσει: «Η εκμάθηση γλωσσών διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των λαών και των χωρών, και ενθαρρύνει τη διασυνοριακή κινητικότητα και την ένταξη των μεταναστών. Με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπιστώνω ότι ακόμη και οι πιο νεαροί πολίτες μας απολαμβάνουν τη χαρά που προσφέρει η ανακάλυψη ξένων γλωσσών. Θα ήθελα επίσης να προτρέψω τους πολίτες μας να μην περιορίζονται μόνο στις πλέον διαδεδομένες γλώσσες, για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την απίστευτη γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης».

Συνεχώς περισσότεροι

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι όλο και περισσότεροι μαθητές μαθαίνουν πλέον δύο γλώσσες, τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης.

https://www.sigmalive.com/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...