Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Μαθητές / Κριτήρια επιλογής σπουδών και ειδικότητας στη μεταλυκειακή εκπαίδευση

Κριτήρια επιλογής σπουδών και ειδικότητας στη μεταλυκειακή εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 9:11 πμ Ιανουάριος 27th, 2013  


paideiaergasia

Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός τελειόφοιτων μαθητών ο οποίος δεν επέτυχε ή δεν επέλεξε τη φοίτηση του στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξετάζει τις δυνατότητες φοίτησης που έχει τόσο στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στα ιδιωτικά ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που παρέχουν προγράμματα σπουδών στη χώρα μας.

Ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή, αναμένεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων να ενισχυθεί και από μαθητές οι οποίοι λόγω κρίσης θα παραμείνουν για σπουδές «εντός των τειχών». Συνοπτικά, οι επιλογές των ενδιαφερομένων αφορούν κολλέγια, ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης (Ι.Ε.Κ.), σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης, πανεπιστήμια της Κύπρου & του εξωτερικού κ.ά.,  επιλογές οι οποίες παρέχονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση, υφίστανται ορισμένα σημαντικά κριτήρια τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη του ο κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να κάνει μια εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις τη μελλοντική του είσοδο σε μια δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας η οποία πλέον δεν περιορίζεται απλά στην κατοχή ενός τίτλου σπουδών αλλά και σε πλήθος άλλων απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων.

 

Εάν θέλαμε να συνοψίσουμε τα βασικότερα σημεία που οφείλει να συνυπολογίσει ένας μαθητής που την παρούσα περίοδο θα αναζητήσει τις δυνατότητες σπουδών που του παρέχονται θα εστιάζαμε στα ακόλουθα:

1. Αντίκρισμα των παρεχόμενων σπουδών – ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας.  Είτε κάποιος απόφοιτος επιλέξει κάποιο Ι.Ε.Κ. είτε κάποιο ΚΕ.Μ.Ε. (Κολλέγιο) θα πρέπει πρώτιστα να αξιολογήσει αν αυτό που προτίθεται να σπουδάσει έχει πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Έστω και αν στην παρούσα περίοδο τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ορισμένες ειδικότητες αναμένεται στη μελλοντική αγορά εργασίας να έχουν καλύτερες προοπτικές. Εξάλλου μη ξεχνάμε πως ένας νέος σήμερα θα εισέλθει στην αγορά σε διάστημα 2 ½ – 4 ετών από σήμερα.  Τεχνικές ειδικότητες, ειδικότητες οι οποίες συνδέονται με τεχνολογίες αιχμής αλλά και με την πρόνοια φαίνονται να έχουν ένα θετικό πρόσημο στην αυριανή απασχολησιμότητα.

2. Ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών. Άλλο ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή αποτελεί και η παρεχόμενη ποιότητα η οποία εκφράζεται είτε από απλά θέματα που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή (εγκαταστάσεις, εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.) αλλά και με ευρύτερα θέματα όπως το διδακτικό προσωπικό, το είδος της σχέσης με τα μητρικά ιδρύματα (όταν πρόκειται για κολλέγια), η αναβολή στράτευσης, οι πρόσθετες μορφωτικές παροχές (εκπαιδευτικές επισκέψεις, σεμινάρια κ.ά.)

3. Κόστος σπουδών. Εάν κάποιος επιλέξει τη λύση της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να ενημερωθεί για το ύψος των διδάκτρων, τον τρόπο εξόφλησης και τις παροχές που περιλαμβάνει αυτό το κόστος (αν π.χ. περιλαμβάνει τα συγγράμματα). Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αρκετοί εκπαιδευτικοί φορείς και ιδρύματα παρέχουν ευκολίες στην αποπληρωμή των διδάκτρων ενώ και ένας αριθμός από αυτά παρέχει σημαντικές υποτροφίες σε μαθητές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ή τη βαθμολογία.

4. Σύνδεση του εκπαιδευτικού φορέα με την αγορά εργασίας. Εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι και το προαναφερθέν το οποίο εκφράζεται συνήθως είτε με το πλήθος των επιχειρήσεων-φορέων που μπορεί να κάνει πρακτική εξάσκηση ένας απόφοιτος είτε και με τα γραφεία-δομές σταδιοδρομίας & απασχόλησης που διαθέτει ο εκπαιδευτικός φορέας που θα αναλάβουν να κάνουν μια από τις δυσκολότερες λειτουργίες που είναι η σύνδεση του απόφοιτου με την αγορά. Εξάλλου, τόσο η πρακτική όσο και η πρώτη απασχόληση, έστω και αν είναι ολιγόμηνη, θα παρέχει στο νέο απόφοιτο τόσο ουσιαστική εργασιακή εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα ενδεχομένως να βρεί ένα μελλοντικό εργοδότη.

5. Οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του μαθητή. Ανεξαρτήτως όλων των κριτηρίων που προαναφέρθηκαν, βασικό μέλημα όχι μόνο αυτής της κατηγορίας των μαθητών αλλά όλων, είναι να ανακαλύψουν τα θέλω τους και τα ενδιαφέροντα τους και να εντοπίσουν ποιες είναι οι σπουδές και ο επαγγελματικός κλάδος που τα εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθώς ακόμη και αν πληρούνται όλες οι βασικές προδιαγραφές για να επιλέξουν κάποιες σπουδές, αν αυτές οι σπουδές οδηγούν σε ένα επάγγελμα το οποίο δε μας αρέσει ή δε μας εκφράζει, δύσκολα θα μπορέσουμε  να το κυνηγήσουμε και να εξελιχθούμε σε επιτυχημένους επαγγελματίες.

Επιλογικά, θα λέγαμε πως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που οφείλει ο μαθητής και η οικογένεια του να συνυπολογίσουν όπως η οικογενειακή παράδοση σε κάποιο επάγγελμα, ο τόπος φοίτησης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή υφίσταται πληθώρα προγραμμάτων στη μεταλυκειακή εκπαίδευση θα πρέπει οι επιλογές να είναι οι καλύτερες δυνατές αλλά και στοχευμένες και όχι λύσεις ανάγκης για να αποκτήσουμε απλά ένα πτυχίο.

 

 

Κότιος Κωνσταντίνος – Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλοι σταδιοδρομίας  της εταιρείας EMPLOY | www.employ.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...