Home / Featured / IFG – Σταθεροποίηση των ελληνογαλλικών σχέσεων

IFG – Σταθεροποίηση των ελληνογαλλικών σχέσεων

Δημοσιεύτηκε: 7:08 πμ Ιανουάριος 18th, 2013  


france_320_327

Προοδευτική σταθεροποίηση των ελληνογαλλικών συνεργασιών στον χώρο και το χρόνο. Προτεραιότητα στις σύγχρονες πολιτιστικές ανταλλαγές και στα οικονομικά θέματα

Η πολιτιστική, εκπαιδευτική, πανεπιστημιακή αποστολή της Γαλλίας στην Ελλάδα για το 2013, που θα έχει περαιτέρω εξέλιξη σε σχέση με το 2012, δίνει έμφαση στις συνεργασίες με Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και φορείς, βασισμένες σε δομημένα προγράμματα που αναπτύσσονται στο χρόνο, μέσα από θεματικά focus και ακολουθώντας τις προγραμματικές κατευθύνσεις που καθορίστηκαν σε τριετές πλάνο.

Σε αυτή τη βάση το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσίασε το 2012, το περίγραμμα (τα σημαντικά σημεία) ενός πολυετούς προγράμματος που αναπτύσσεται στη τριετία 2012- 2014 με προοδευτική σταθεροποίηση των συνεργασιών στο χώρο (και εκτός Αθηνών) και στο χρόνο.

Το 2012, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συσχέτισε γαλλοελληνικές συνεργασίες, δύο σημαντικές χρονικές περιόδους.

από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο : μια πολιτιστική περίοδος (μουσική, ποίηση, θέατρο, κινηματογράφος)

το φθινόπωρο ιδιαίτερα / κυρίως, μια περίοδο συζητήσεων ανταλλαγής ιδεών, με κύρια εκδήλωση τον κύκλο Διακυβέρνηση.

Αν για το 2012 το πολιτικό θέμα ήταν στο επίκεντρο των σχεδίων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος («ποίηση και πολιτική», «διακυβέρνηση», «θέατρο και πολιτική», «φιλοσοφία και πολιτική») , το 2013 επικεντρώνεται στα οικονομικά ερωτήματα, δεδομένης της επικαιρότητας. Το 2014, η τέχνη και ο πολιτισμός θα αποτελέσουν τον ιστό του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και το απόγειο του τριετούς προγράμματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013

FOCUS ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Με τον Karol Beffa, που εγκαινίασε χθες τον κύκλο διαλέξεων καθηγητών του Collège de France στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φιλοξενούμε ταυτόχρονα τον διανοούμενο, τον καθηγητή μουσικολογίας της Ecole normale supérieure, αλλά φυσικά και τον συνθέτη, ερμηνευτή, και αυτοσχεδιαστή, για ένα ρεσιτάλ πιάνου όπου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να προτείνει μουσικά θέματα στον Karol Beffa.

Στο πιάνο επίσης, η Λορέντα Ράμου ερμηνεύει ένα γαλλοελληνικό πρόγραμμα στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, συνοδεύοντας την φωνή του μεγάλου συγγραφέα Pascal Quignard, για μια μουσική ανάγνωση, προσαρμογή του μυθιστορήματος Villa Amalia που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gallimard. Έναν συγγραφέα που παρακολουθούν στενά οι εκδόσεις Άγρα.

Στις 28 και 30 Ιανουαρίου, το κουαρτέτο Diotima επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα για δύο συναυλίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του για τη παρουσίαση της αναθεωρημένης από τον Pierre Boulez εκδοχής του Livre pour quatuor à cordes, ειδικά για το σύνολο Diotima. Πρόκειται περισσότερο για «παρτιτούρες» παρά για αποσπάσματα, μεγάλης τεχνικής δυσκολίας που πηγάζει από την ρυθμική πολυπλοκότητα των δωδεκάφθογγων σειρών, πάνω στις οποίες ξαναδούλεψε ο Boulez ειδικά για την παγκόσμια αυτή περιοδεία, που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η πρώτη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής περιλαμβάνει έργα των Schubert και Ravel που πλαισιώνουν το έργο του Boulez, ενώ δύο μέρες αργότερα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το πρόγραμμα είναι εξολοκλήρου γαλλικό με, μεταξύ άλλων, το αριστουργηματικό έργο Ainsi la nuit, του διεθνούς φήμης Γάλλου συνθέτη.

Σειρά έχουν οι δύο συναυλίες που θα διεξαχθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση:

– ο πιανίστας Wilhem Latchoumia, σε συνέχεια της χρονιάς Debussy (2012), θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα όπου έργα του μεγάλου συνθέτη εναλλάσσονται με έργα σύγχρονης γαλλικής μουσικής.

– ένα από τα καλύτερα γαλλικά σύνολα, το 2e2m, προσφέρει ένα εκπληκτικό πανόραμα της φασματικής μουσικής, σχετικά άγνωστης στην Ελλάδα αλλά τρίτο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης γαλλικής μουσικής, μαζί με την μουσική d’avant-garde και την μουσική παράδοση των Messiaen-Dutilleux, της μεγάλης γαλλικής σχολής. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάσει συνθέτες της νέας γενιάς της μουσικής αυτής παράδοσης, του αστερισμού της φασματικής μουσικής, καθώς και εμβληματικές φιγούρες πρωτεργατών όπως οι Gérard Grisey και Tristan Murail.

Στον Tristan Murail που θα βρίσκεται κοντά μας, είναι αφιερωμένη μια σειρά συναυλιών, εκτός εκείνης που δίνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών :

– το Ergon ensemble στο Μέγαρο Μουσικής, δίνει μια συναυλία όπου διαφαίνονται ξεκάθαρα οι στενές σχέσεις μεταξύ του Messiaen και δύο εκ των μαθητών του, ενός Γάλλου – και συγκεκριμένα του Tristan Murail – και ενός Έλληνα, του Γιώργου Κουρουπού, νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής.

– ο Χώρος πολιτισμού ABOUT παρουσιάζει με την Μαρία Αλούπη και το Enter Ensemble, έργα του συνθέτη μεταξύ των οποίων το αριστουργηματικό Treize couleurs du soleil couchant. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Tristan Murail.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με αλματώδη ποιοτική πορεία, υπό την ώθηση του Βασίλη Χριστόπουλου, παρουσιάζει επί δύο εβδομάδες, τρεις συναυλίες : «ένα γαλλικό δεκαπενθήμερο» με την συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο διευθυντής ορχήστρας, Daniel Kawka, ο συνθέτης και οργανίστας Thierry Escaich, ο βιολοντσελίστας Marc Coppey. O Daniel Kawka διευθύνει το πρόγραμμα Messiaen – Escaich-Saint-Saëns και δύο μουσικοί της ορχήστρας, για φαγκότο και πιάνο, παρουσιάζουν ένα γαλλικό πρόγραμμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ο Βασίλης Χριστόπουλος θα διευθύνει το εμβληματικό έργο του Dutilleux, Ένας ολόκληρος κόσμος μακριά, πριν την Φανταστική Συμφωνία του Berlioz.

Τέλος, θα λάβουν χώρα δύο ιδιαίτερες συναυλίες

– το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, υποδέχεται τον Alexis Descharmes, βιολοντσελίστα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, για ένα αφιέρωμα στον Ελβετό συνθέτη και μαικήνα των Τεχνών, Paul Sacher. Ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει η Πρεσβεία της Ελβετίας..

– Η περιοδεία του πιανίστα Hugues Leclère, γύρω από έργα του Debussy και δημιουργίες 22 σύγχρονων συνθετών με αφορμή τα εκατό χρόνια του Debussy, ξεκινάει στο Μουσείο της Ακρόπολης και συνεχίζεται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κέρκυρα. Η διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην επαρχία αποτελεί άλλωστε μέρος της προσπάθειάς μας και των στόχων μας για το 2014.

Με τη συνδρομή του Goethe Institut, στο πλαίσιο του Γαλλογερμανικού ταμείου για την στήριξη πολιτιστικών δράσεων και με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της «Συνθήκης των Ηλυσίων», διοργανώνουμε το προσεχές φθινόπωρο ένα διεθνές συνέδριο, με τίτλο Το Τριπλό ταξίδι, και με θέμα τις μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς.

FOCUS ΠΟΙΗΣΗ

 

Συνεχίζουμε με την ποίηση, κάθε χρόνο με μια διαφορετική έκδοση. Μετά την ανθολογία των εκδόσεων Gallimard, για τους ποιητές της Μεσογείου, θα παρουσιάσουμε στις 7 Μαρτίου ένα τόμο που έγινε με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος αυτή τη φορά : την πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα, που θα εκδοθεί από τις Εκδόσεις Άγρα.

Μια δίγλωσση συλλογή 30 εν ζωή ποιητών, από τους παλιότερους στους πιο νέους.

Έχουν μεταφραστεί από έξι Έλληνες συγγραφείς,: τους Θανάση Χατζόπουλο, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιώργο Βέλτσο, Σπύρο Γιανναρά, Ντένυ Ζαχαρόπουλο.

Θα διοργανωθεί μια στρογγυλή τράπεζα στο Γαλλικό Ινστιτούτο με 5 Γάλλους ποιητές ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς τα ποιήματα τους θα ακουστούν από τις φωνές των Αγλαία Παππά και Νίκου Χατζόπουλου.

Και συνεχίζουμε με την ποίηση, με τον Καβάφη, που θα τιμήσουμε στα πλαίσια της επετείου για τα 150 χρόνια από την γέννηση του, με μια πρωτότυπη οπτική: ο ομοφυλόφιλος Καβάφης, με το σκεπτικό ότι η ερωτική του αναζήτηση ήταν στην καρδιά της ποιητικής του αναζήτησης. Σημαντικοί Γάλλοι ειδικοί όπως ο Dominique Grandmont, μεταφραστής των εκδόσεων Gallimard, θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο θέμα μαζί με Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

FOCUS ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Focus Σύγχρονο Θέατρο θα είναιιδιαίτερα πλούσιο χάρη τον προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που προσκαλούν δύο από τους μεγαλύτερους Γάλλους δραματουργούς.

Ένα πρόγραμμα που συνοδεύεται από πληθώρα εκδηλώσεων.

Ξεκινάμε με την εμβληματική μορφή του Olivier Py, πρώην διευθυντή του Théâtre national de l’Odéon και διευθυντή από το 2014, του Φεστιβάλ της Αβινιόν. Σκηνοθετεί έναν από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της σύγχρονης Ελλάδας, τον Γιάννη Μαυριτσάκη. Το έργο του Vitrioli, που ανέβηκε σε μορφή ανάγνωσης στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο στο Théâtre de la Ville, σκηνοθετείται από τον Olivier Py, κατόπιν παρότρυνσής μας, σε μετάφραση Δήμητρας Κονδυλάκη. Τον Olivier Py συνοδεύει η καλλιτεχνική του ομάδα, εκ των οποίων ο σκηνογράφος του και θα είναι ιδιαίτερη χαρά του να συνεργαστεί με Έλληνες ηθοποιούς, που επέλεξε και τον ενθουσιάζουν.

Θα φιλοξενήσουμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο μια συνάντηση με τον Olivier Py και τον Γιάννη Μαυριτσάκη στις 11 Μαρτίου και η παράσταση ξεκινά στις 15 Μαρτίου.

 

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση επέλεξε από τη πλευρά της, να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Joël Pommerat, δραματουργό και σκηνοθέτη. Έναν συγγραφέα που δουλεύει και ξαναδουλεύει στο πλατό μέχρι την τελευταία στιγμή. Η δουλειά του λειτουργεί μέσα από διαδοχικές μικρές σκηνές, σύντομες και δυνατές, πάνω σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Παραγωγές του ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά η πρωτοτυπία της επιλογής της Κάτιας Αρφαρά δεν βασίζεται μόνο στην επιλογή ενός έργου στα γαλλικά, δημιουργία του ίδιου του Pommerat, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 27 Μαρτίου, αλλά στην αντιπαράθεσή του – στο διάλογο – με μια ελληνική παραγωγή, με ‘Ελληνες συντελεστές, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Λεοντάρη και την εκπληκτική ομάδα του, Kanigunda. Η συμμετοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, αφορά στην μετάφραση της Λουΐζας Μητσάκου και στην έκδοσή των κειμένων στα ελληνικά.

Παραμένουμε στο θέατρο, με ελληνικές παραγωγές σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων, που γνωρίζουν ιδιαίτερη απήχηση

– ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, που σημάδεψε με τη συμμετοχή του το Low budget festival…μιλάει γαλλικά το 2012, ανεβάζει για μια ακόμη χρονιά την αξιόλογη παραγωγή του Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία του David Lescot.

ο Ηλίας Κουντής, που έκανε μια πρώτη σκηνοθεσία του Χριστούγεννα που να πάρει! του Pierre Notte στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ανεβάζει το έργο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

– δύο αφιερώματα σε δύο μεγάλους Γάλλους δραματουργούς του 20ού αιώνα, πρέπει να αναφερθούν επίσης:

– Ο Σάββας Στρούμπος, σκηνοθετεί τους Δίκαιους του Camus και ο Δημήτρης Λιγνάδης ανεβάζει στο Από Μηχανής Θέατρο, Το Τέλος του Παιχνιδιού του Samuel Beckett.

– O Γιώργος Καραμίχος, που επέστρεψε στην Ελλάδα, ανεβάζει το φθινόπωρο το έργο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο περσινό Low Budget festival, Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος του Rémi de Vos, σε μετάφραση του καθηγητή Δημήτρη Φίλια.

Τέλος, το έργο της Agnès Jaoui, Cuisines et pendances (Kουζίνα και Εξαρτήσεις) θα ανέβει προσεχώς στην Αθήνα. Η ηθοποιός και σκηνοθέτις θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου

Το Απρίλιο, τρία γεγονότα που πρέπει να σημειώσουμε:

– Με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου – ΙΤΙ, φιλοξενούμε το Φόρουμ του Σύγχρονης Δραματουργίας, και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Για την γαλλική συμμετοχή, ο Ανδρέας Στάικος παρουσιάζει την μετάφραση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων λογοτεχνικής μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου, του κειμένου του Laurent Gaudé, Le tigre bleu de l’Euphrate. Ένα κείμενο που ευελπιστούμε να αποκτήσει νέα ζωή το 2014, μέσα από την μουσική.

– Παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στον ταλαντούχο δραματουργό Jean-Luc Lagarce, που χάθηκε πρόωρα από το Aids το 1995 και αποτελεί σήμερα, μαζί με τον Μολιέρο, έναν από τους πιο πολυπαιγμένους θεατρικούς συγγραφείς ανά τον κόσμο, με αποσπάσματα έργων του στο Εθνικό Θέατρο. Μια εκδήλωση με την συνδρομή της Έφης Θεοδώρου.

– Τέλος, σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής συνεργασίας μας, με το Low Budget Festival που διοργανώνεται από το tospirto.net στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζονται φέτος τέσσερα κείμενα εκ των οποίων τρία μεταφράστηκαν ειδικά για την φετινή διοργάνωση. Θα επανέλθουμε με τον Λάκη Λαζόπουλο και την Άννα Βλαβιανού, με περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα σε προσεχή συνέντευξη τύπου.

Τα κείμενα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Γρηγόρη, Ύψιλον και Άγρα η οποία εκδίδει φέτος έναν ακόμη τόμο θεατρικών κειμένων.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

– Το παραδοσιακό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα παρουσιάσει φέτος 45 ταινίες, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες και θα κάνει έναρξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Συγκεκριμένα, θα έχουμε Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια ειδική επιλογή ταινιών animation χάρη στο φεστιβάλ «Be there» της Κέρκυρας. Θα πραγματοποιηθεί και σινε-κονσέρτο με την προβολή της πρώτης ταινίας animation της δεκαετίας του ’20 με μουσική από ένα ελληνικό συγκρότημα.

ΧΟΡΟΣ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα συμμετέχει στα δύο μεγάλα ραντεβού του καλοκαιριού: στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΔΕΩΝ

 

.Αν και το φθινόπωρο και το τέλος του έτους θεωρούνται οι καλύτερες περίοδοι για τις συζητήσεις ιδεών, κυρίως με την συνέχιση και την εμβάθυνση του κύκλου Διακυβέρνηση που ξεκίνησε το 2012, εντούτοις θα συνεχίσουμε στο πρώτο εξάμηνο μερικές κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις δίνοντας θέση στο διάλογο και το στοχασμό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει την χαρά να υποστηρίζει ένα κύκλο διαλέξεων του Collège de France που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του προγράμματος του Megaron Plus. Από τον Ιανουάριο ως το τέλος Μαίου, θα δοθούν 6 διαλέξεις από διαπρεπείς καθηγητές, κατόχους εδρών στο Collège de France, σε διάφορους τομείς όπως η λογοτεχνία, η αρχαία και σύγχρονη ιστορία, ή ακόμη και η νευροβιολογία. Πρόκειται για διαλέξεις πολύ υψηλού επιπέδου και είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό το γεγονός ότι το Collège de France μετακινείται σε μια χώρα με τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία. Αυτά τα ραντεβού δεν πρέπει να τα χάσει κανείς..

Στις αρχές Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το CAID – Kέντρο Επιστήμης και Τέχνης, θα τιμηθεί ένας ακόμα μεγάλος γαλλικός οργανισμός που παρέχει επιστημονικές γνώσεις : το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CNRS. Για μια εβδομάδα θα γίνουν προβολές επιστημονικών ταινιών παραγωγής του CNRS Images και διαλέξεις Ελλήνων και Γάλλων ερευνητών, με στόχο την διάδοση και την επεξήγηση στο ευρύ κοινό των μεγάλων ανακαλύψεων όπως, για παράδειγμα, το μποζόνιο του Higgs

Στο τέλος Ιανουαρίου, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μια διπλή στρογγυλή τράπεζα με θέμα τα μονοπάτια της σκέψης του Jacques Derrida προς μια καλύτερη κατανόηση της κρίσης που ζούμε.

Η προσέγγιση των μεγάλων προκλήσεων που οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν, κυρίως στον οικονομικό τομέα, μέσω της φιλοσοφίας, θα συνεχιστεί το Μάιο. Θα επικεντρωθούμε, μέσα από συναντήσεις και ανταλλαγές μεταξύ φιλοσόφων και οικονομικών παραγόντων, στη καλύτερη κατανόηση εννοιών όπως η κυριαρχία, το Κράτος, το χρέος, η οικονομία, η αγορά, οι υπευθυνότητες ή το χρήμα, οι οποίες αναφέρονται σε καθημερινή βάση.

Αυτό το Focus Φιλοσοφία τον Μάιο θα αποτελέσει την εισαγωγή στον κύκλο Διακυβέρνηση για το 2013. Ο κύκλος αυτός ως μια επέκταση και μια εμβάθυνση στους στοχασμούς που ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά, θα πραγματευθεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διακυβέρνησης, πολιτικής και οικονομίας. Μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Etienne Balibar ή ο Roger-Pol Droit, θα έρθουν στην Αθήνα για να μιλήσουν με αυτή τη θεματική, και άλλοι όπως οJean-Luc Marion θα κληθούν να μιλήσουν για άλλα θέματα, αυτή τη φορά σε διάλογο με τον Χρήστο Γιανναρά.

Έτσι, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο 2013, το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι συνεργάτες του (πανεπιστήμια , thinks tanks, πολιτιστικοί οργανισμοί) θα ενθαρρύνουν και θα συνοδεύσουν αυτό το στοχασμό, δίνοντας προβάδισμα στις ανταλλαγές μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων οικονομικών και πολιτικών υπευθύνων, πανεπιστημιακών, ερευνητών και δημοσιογράφων.

Τρία ερωτήματα διακρίνονται σε αυτό το κύκλο: α) οι παράγοντες της οικονομικής διακυβέρνησης, β) οι επιλογές οικονομικής πολιτικής γ) οι συνέπειες της δράσης τους.

Τέλος, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η συζήτηση ιδεών , θα επικεντρωθεί στον επιστημονικό πολιτισμό για να πραγματευθεί το ερώτημα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Όπως και το 2012 για τις βιώσιμες πηγές ενέργειας, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα υποστηρίξει μια σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης συνδυάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις που θα απευθύνονται στα σχολεία και συναντήσεις-συζητήσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό, με στόχο να προωθήσει το στοχασμό πάνω στις πιθανότητες συνδιαλλαγής οικονομικής και θαλάσσιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις αυτού του θέματος θα είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα την «Γαλάζια σταυροφορία» . Το συνέδριο αυτό θα συγκεντρώσει Έλληνες και Γάλλους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, οικονομικούς παράγοντες , με στόχο την ανταλλαγή σκέψεων και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας που έχει τόσο μεγάλο δυναμικό στην Ελλάδα.

 

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Στην υπηρεσία πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας, εκτός από τις εκδηλώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, προάγουμε τις συνεργασίες μεταξύ γαλλικών και και ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και κέντρων ερευνών. Ιδιαίτερα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ ερευνητών και την κινητικότητα των φοιτητών για την οποία ειδικά, το Γραφείο για τις Σπουδές στη Γαλλία CampusFrance είναι στην υπηρεσία του κοινού όλο το χρόνο. Τέλος, μια από τις σημαντικές δράσεις αυτής της υπηρεσίας είναι η διοργάνωση της Έκθεσης «Σπουδάζω στη Γαλλία» που θα γίνει φέτος από 22 ως 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Κάθε χρόνο η έκθεση αυτή προσελκύει πάνω από χίλιους επισκέπτες και συγκεντρώνει περίπου δεκαπέντε εκπροσώπους γαλλικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης

Στην υπηρεσία εκπαιδευτικής και γλωσσικής συνεργασίας προτεραιότητά μας είναι οι Έλληνες μαθητές και φοιτητές να μπορούν να μαθαίνουν γαλλικά από το Δημοτικό σχολείο έως το Πανεπιστήμιο, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η γαλλική γλώσσα δεν είναι μόνο μια γλώσσα κουλτούρας αλλά και μια γλώσσα εργασίας και επαγγελματικής ένταξης, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στους κόλπους της Γαλλοφωνίας.

– Για το λόγο αυτό, η υπηρεσία εξετάσεων, το τμήμα σπουδών, τα μαθήματά μας όπως και οι εξετάσεις μας, ακολουθούν τα ευρωπαϊκά στάνταρ ποιότητας. Εγγυώνται την πραγματική γνώση για γλωσσικό επίπεδο.

– Για το λόγο αυτό, η υπηρεσία εκπαιδευτικής συνεργασίας υποστηρίζει την επιμόρφωση των καθηγητών γαλλικής και αναλαμβάνει γαλλοελληνικά προγράμματα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Η σταθερή συνεργασία με τους συλλόγους καθηγητών γαλλικής δίνει την δυνατότητα επιμόρφωσης σε περισσότερους από 400 καθηγητές το χρόνο.

Όπως κάθε χρόνο, η Εβδομάδα της Γαλλοφωνίας, που διοργανώνεται από τις γαλλόφωνες πρεσβείες για το 2013 από τις 15 ως τις 23 Μαρτίου, θα είναι η πιο σημαντική εορταστική εκδήλωση για όλους όσους μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα στην Ελλάδα καθώς και για τους γαλλόφιλους. Η συμμετοχή της σχολικής κοινότητας είναι ήδη πολύ μεγάλη στον Εθνικό Διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας που επιβραβεύει ετησίως περισσότερους από 1000 μαθητές.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω δύο πολιτιστικά γεγονότα αυτής της φετινής διοργάνωσης: την άφιξη του συγγραφέαMetin Arditi, χάρη της Ελβετικής Πρεσβείας αλλά και τρεις μοναδικές συναυλίες του Michel Legrand στο Gazarte.

www.infospoudes.gr

…………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύσφιγξη των ελληνογαλλικών καλλιτεχνικών σχέσεων το 2013

Ολγα Σελλα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Εχει εδώ και πολλά χρόνια αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τον πνευματικό, τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών δεν έχει μόνο την έδρα του στο κέντρο της Αθήνας αλλά και το βλέμμα του στραμμένο σε όσα απασχολούν την ελληνική και τη γαλλική πνευματική κοινότητα, με μέλημα να συνδέει τους προβληματισμούς και τους δημιουργούς των δύο χωρών. Η πολιτιστική, εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή αποστολή της Γαλλίας στην Ελλάδα θα δώσει έμφαση, το 2013, στις συνεργασίες με Ελληνες καλλιτέχνες και ταυτοχρόνως θα επικεντρωθεί στα οικονομικά ερωτήματα, που απασχολούν τόσο την ελληνική όσο και τη γαλλική κοινωνία. Ετσι, επισημαίνουμε:
–Στον χώρο της μουσικής, τις τρεις συναυλίες της ΚΟΑ με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, όπως ο διευθυντής ορχήστρας Daniel Kawka, ο συνθέτης και οργανίστας Thierry Escaich και ο βιολοντσελίστας Marc Coppey, υπό τη διεύθυνση του Β. Χριστόπουλου και την περιοδεία του πιανίστα Hugues Leclere με έργα Debussy και 22 σύγχρονων συνθετών στο Μουσείο της Ακρόπολης και εν συνεχεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κέρκυρα.
– Στον χώρο της ποίησης, στις 7 Μαρτίου θα παρουσιαστεί ένας τόμος που έγινε με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου: πρόκειται για την πρώτη ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης στην Ελλάδα, μια δίγλωσση συλλογή 30 εν ζωή ποιητών μεταφρασμένων από έξι Ελληνες συγγραφείς, εκδόσεις «Αγρα». Σημαντική εκδήλωση επίσης με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη και θέμα «Ο ομοφυλόφιλος Καβάφης».
– Πλούσιος σε εκδηλώσεις και ο χώρος του θεάτρου (με την παρουσία του επόμενου διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Olivier Py στις 11 Μαρτίου μαζί με τον Γιάννη Μαυριτσάκη), αλλά και ο χώρος των ιδεών. Τον ερχόμενο Μάιο θα έρθουν στην Αθήνα προσωπικότητες, όπως ο Etienne Balibar και ο Roger-Pol Droit για να συζητήσουν με Ελληνες στοχαστές για τις αλληλεπιδράσεις διακυβέρνησης, πολιτικής και οικονομίας, ενώ στο τέλος του 2013 θα φιλοξενηθούν συζητήσεις με το ερώτημα των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στη Μεσόγειο. Τέλος, έμφαση δίνεται στις συμπράξεις με άλλους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας (Στέγη, Μέγαρο, Ιδρυμα Θεοχαράκη, Εθνικό κ.λπ.).

kathimerini.gr

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...