Home / Γερμανικά / Άλλα άρθρα / Εταιρεία για τη γερμανική γλώσσα – Έκφραση της χρονιάς η «τακτική διάσωση»

Εταιρεία για τη γερμανική γλώσσα – Έκφραση της χρονιάς η «τακτική διάσωση»

Δημοσιεύτηκε: 8:12 μμ Ιανουάριος 2nd, 2013  


2180636-germany-text-with-map-on-german-flag-illustration

Η Εταιρεία για τη Γερμανική Γλώσσα ανακοίνωσε σήμερα ότι η λέξη του 2012 είναι η «τακτική διάσωση» (Rettungsroutine), μια νέα έκφραση που ταιριάζει στην εποχή της ατελείωτης κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε μια χρονιά που τα έκτακτα πακέτα διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης ανακοινώνονταν με τρομακτική συχνότητα, ο αντιφατικός όρος «τακτική διάσωση» θεωρήθηκε κατάλληλη προσθήκη στο λεξιλόγιο της Γερμανίας.

Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψη της Εταιρείας για τη Γερμανική Γλώσσα που κάθε χρόνο ανακοινώνει τη λέξη που πιστεύει ότι εκπροσωπεί καλύτερα τα σημεία των καιρών.

«Κάθε λίγες εβδομάδες δημιουργούνταν ένα νέο πακέτο διάσωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής Άρμιν Μπούρκχαρτ.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που η Εταιρεία επέλεξε έναν όρο που συνδέεται με την οικονομική κρίση. Το 2011 η λέξη που επιλέχθηκε ήταν το «τεστ αντοχής» (Stresstest—σ.σ. γερμανική ορθογραφία).

Η δεύτερη επιλογή της Εταιρείας είναι ο σύνθετος τίτλος «καγκελάριος-πρόεδρος» (Kanzlerpraezidentin) που δημιουργήθηκε για να περιγράψει πώς η ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μοιάζει να έχει συγκεντρώσει τις πολιτικές εξουσίες.

Εξάλλου μία ακόμη λέξη που κατάφερε να βρεθεί στην τελική δεκάδα των επιλογών είναι ένα νέο ρήμα, το wulffen, που δημιουργήθηκε από το επώνυμο του γερμανού πρώην πρόεδρου Κρίστιαν Βουλφ (Christian Wulff) και χαρακτηρίζει την καιροσκοπική του συμπεριφορά η οποία του κόστισε τον θώκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια

Μαραζώνει το ελληνικό σχολείο της Νυρεμβέργης – Οργή στην ομογένεια Το ελληνικό ...