Home / Αγγλικά / Πανελλαδικές / Ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές, λιγότεροι οι εισακτέοι

Ανατροπές στις φετινές Πανελλαδικές, λιγότεροι οι εισακτέοι

Δημοσιεύτηκε: 9:26 μμ Ιανουάριος 2nd, 2013  


panel

Ανατροπές για πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις φέρνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από το νέο μηχανογραφικό δελτίο θα «κοπούν» δεκάδες τμήματα, ενώ επανέρχεται και η βαθμολογική βάση του 10.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Έθνος», ορισμένες σχολές δεν θα δεχθούν εισακτέους, όπως οι Αστυνομικές, ενώ για τις στρατιωτικές έχει ανακοινωθεί ήδη «ψαλίδι» 30% στις θέσεις των εισακτέων. Η διαδικασία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν μέχρι τον Φλεβάρη τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.Όσον αφορά την επαναφορά της βαθμολογίας βάσης του 10, αναμένεται να αφήσει εκτός ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους των Πανελλαδικών. Πέρυσι, έμειναν 1.150 θέσεις κενές, ενώ το 2011 έμειναν 1.568 θέσεις κενές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το επόμενο διάστημα βάσει 10 κριτηρίων θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας θα συνυπολογιστούν το μέγεθός του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ η χωροταξική του κατανομή, η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων κ.α.Τα βασικότερα κριτήρια σχετίζονται με το κατά πόσο συνδέεται ένα γνωστικό αντικείμενο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των ιδρυμάτων, το σύνολο των πρώτων προτιμήσεων που καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία κ.λπ. Επίσης θα παίξει ρόλο κατά πόσο οι εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών.Από τα πρώτα τμήματα τα οποία θα… κοπούν από το μηχανογραφικό δελτίο θα είναι όσα δεν καλύπτουν κάθε χρόνο τις θέσεις εισακτέων που δίνονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν ομάδες σχολών τα τελευταία χρόνια ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερα από 10 χιλιάδες μόρια.
…………………………………………………………………….

Πιο δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός αγώνας των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τόσο οι επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, όσο και η επαναφορά της βάσης του δέκα, θα οδηγήσουν σε μείωση εισακτέων σε τμήματα και σχολές.

Η εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τμημάτων της χώρας κατά 150 περίπου, και παράλληλα η εφαρμογή της βάσης του δέκα θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων σε πάρα πολλά τμήματα που θα παραμείνουν ενεργά.

Επίσης, πολύ μικρές θα είναι και οι πιθανότητες εισαγωγής στα στρατιωτικά τμήματα, καθώς αποφασίστηκε μείωση των θέσεων κατά 30%, ενώ κάποια τμήματα δε θα δεχτούν καθόλου εισακτέους φέτος, όπως είναι αυτά της αστυνομίας, καθώς και η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ), και το τμήμα Ελεγκτών Αεράµυνας της Σχολής Ικάρων.

Αλλαγές, λοιπόν, προβλέπονται για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις που φέρνουν νέα δεδομένα για τους υποψηφίους.

eduadvisor.gr

ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

………………………………………………………………………

Λιγότερες θέσεις, λιγότεροι φοιτητές, υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Ο χάρτης των Πανελληνίων εξετάσεων αλλάζει ξανά και φέρνει τα πάνω κάτω για 100.000 υποψηφίους.

Εξαιτίας των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και σχολών, από το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, θα… λείπουν δεκάδες τμήματα.

Επαναφέροντας τη βάση του 10, το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο να μπαίνουν κάποιοι σε σχολές –κυρίως ΤΕΙ- με 10.000 μόρια ή βαθμολογίες του 2 και του 3!

Υπήρχαν και τμήματα πανεπιστημιακών σχολών όπου οι βάσεις εισαγωγής ήταν ακόμη και κάτω από τα 10.000 μόρια όπως η Ιταλική Φιλολογία στην Αθήνα (9.507) και στη Θεσσαλονίκη (6.580), η σχολή Μουσικών Σπουδών Ιονίου (7.352) και Αθήνας (6.465), η Γεωργίας Αιγαίου (8.078), Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου (9.311), Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης Ιωαννίνων (8.256) και η Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητισμού Πελοποννήσου (9.939).

Στα ΤΕΙ, 20 σχολές είδαν σπουδαστές να εισέρχονται με λιγότερα από 10.000 μόρια. Τα χαμηλότερα μόρια εισαγωγής είχε το Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης Μεσολογγίου με 6.444.

Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, το υπουργείο Παιδείας θα θεσπίσει 10 κριτήρια. Όπως γράφει το Έθνος, θα συνυπολογιστούν το μέγεθος του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ, η χωροταξική κατανομή και η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων.

Ρόλο θα παίξει και η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας αλλά και κατά πόσο οι εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών.

newsit.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Προσόντα, προϋποθέσεις, κατηγορίες υποψηφίων και διαδικασία για την εισαγωγή στις Σχολές Πυροσβεστικής

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει ...