Home / Αγγλικά / Νέα από τις σχολές / Ποιοι φοιτητές ευνοούνται και ποιοι «χάνουν» από τις μετεγγραφές

Ποιοι φοιτητές ευνοούνται και ποιοι «χάνουν» από τις μετεγγραφές

Δημοσιεύτηκε: 11:25 πμ Δεκέμβριος 8th, 2012  


Πάνω από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή μετά την αλλαγή των κριτηρίων. Ωστόσο, το ποσοστό που θα μετακινηθεί θα αγγίζει το 10- 15% των σπουδαστών ανά τμήμα. Περίπου στους 5.000 φοιτητές υπολογίζονται όσοι θα μετεγγραφούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, που θα δρα συμπληρωματικά στο νομοσχέδιο του Ιδρύματος Νεολαίας που κατατέθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

Τέλος τα δωρεάν βιβλία για όσους βρίσκονται στο δεύτερο πτυχίο και για όσους δίνουν ένα μάθημα για δεύτερη φορά.

– Φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ένα Ίδρυμα και έχουν κάνει το πρόγραμμα σπουδών ενός έτους, αλλά στη συνέχεια ξαναέδωσαν και «πέρασαν» σε άλλη σχολή, μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους στο Πανεπιστήμιο που έχουν εισαχθεί τη δεύτερη φορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Το ίδιο συμβαίνει και στα ΤΕΙ.

Ποιοι φοιτητές κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις μετεγγραφές

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα είναι πρωτίστως κοινωνικά και στην συνέχεια οικονομικά.

Από την ρύθμιση ευνοούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και γενικώς οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Όσον αφορά το οικονομικό, το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά οικογένεια δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 7.125 ευρώ, δηλαδή συνολικά τις 28.500 ευρώ ανά οικογένεια.

Πηγή: Έθνος

………………………………………………………………..

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές των φοιτητών
Ολες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας – Κατατέθηκε στη Βουλή

Οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», θα συμπεριληφθούν διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς που θα έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο τμήμα άλλου ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
Το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων θα είναι το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας τους, εαν έχουν αδέλφια που φοιτούν ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα με αυτό στο οποίο πέρασαν αρχικά. Οι λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του Βουλή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την υπό κατάργηση βαθμίδα του λέκτορα στα ΑΕΙ. Έτσι, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι λέκτορες με θητεία που υπηρετούν ή έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, μπορούν να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μέχρι δύο φορές έως τη λήξη επταετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν κατά την πρώτη κρίση εκλεγεί άλλος υποψήφιος, λήγει αυτοδικαίως η θητεία τους και αποχωρούν από το ίδρυμα».
Παράλληλα, «επίκουροι με θητεία καθηγητές που έχουν εκλεγεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ή εκλεγούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου σε θέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προκήρυξη, έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διορίζονται για τετραετή θητεία μετά το πέρας της οποίας υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση της θητείας τους, μονιμοποίηση στη βαθμίδα τους ή εξέλιξη στην ανώτερη βαθμίδα ύστερα από τη συμπλήρωση τετραετίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». «Σε περίπτωση μονιμοποίησής τους, οι θέσεις τους μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμων επίκουρων καθηγητών, τις οποίες και καταλαμβάνουν έως την εξέλιξή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης για την ανανέωση ή την εξέλιξη τους και εφόσον δεν έχουν μονιμοποιηθεί κατά τα ανωτέρω αποχωρούν από το ίδρυμα κατά τη λήξη της θητείας τους», αναφέρεται στο κείμενο.
Ακόμη, σε άλλη διάταξη αναφέρεται ότι «οι μόνιμοι λέκτορες που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούν τις θέσεις τους, είτε μέχρι τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία, είτε με την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, για την οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τη συμπλήρωση τριετούς υπηρεσίας από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές καταργούνται».
Για τους καθηγητές των ΑΕΙ αναφέρεται ακόμη στο νομοσχέδιο ότι «οι τελούντες σε αναστολή καθηγητές δύνανται να διατηρούν τα διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντά τους αμισθί».
Λειτουργία Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις που έχουν σχέση με τη συγκρότηση και λειτουργία των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ. Όπως αναφέρεται, «Το Συμβούλιο λειτουργεί νομίμως αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας εξελέγησαν ή ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία. β. Αν τα λοιπά μέλη δεν επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία, με απόφαση που εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τα ελλείποντα μέλη αντικαθίστανται από επόμενα στη σειρά εκλογικής κατάταξης πρόσωπα. γ. Αν η αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών δεν είναι δυνατή κατά τα αμέσως ανωτέρω, με απόφαση που εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αυτά αντικαθίστανται από τους κατά σειρά αρχαιότερους Καθηγητές πρώτης βαθμίδας του Ιδρύματος. δ. Αν η αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών δεν είναι δυνατή κατά τα αμέσως ανωτέρω, το αρμόδιο για τη διενέργεια των εκλογών όργανο προβαίνει αμελλητί στη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου».
Παράταση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Παρατείνεται όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για επτά μήνες η προθεσμία που ορίζεται από το σχετικό νόμο προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα όργανα, την διαδικασία καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη βαρύτητα των επιμέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη και την αξιολόγηση της θητείας των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης.
Η παράταση άρχεται από την 11η Αυγούστου 2012, οπότε και εξέπνευσε η ταχθείσα προθεσμία, και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.
Επίσης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί συνιστάται Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ) η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Η ΑΔΙΠΕ υπάγεται στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θέματα αξιολόγησης στελεχών στην εκπαίδευση
Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:
– Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.
– Ακόμα, αποκλειστικά και μόνο για τις μεταθέσεις του 2013 οι σχετικές αιτήσεις των εκπαιδευτικών υποβάλλονται το αργότερο ως και τις 31.1.2013

Συγγράμματα

– Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2102-20123) δεν χορηγούνται συγγράμματα σε φοιτητές που παρακολουθούν σπουδές για δεύτερο πτυχίο, αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούν για δεύτερη φορά ένα μάθημα και τους έχει δοθεί ήδη μια φορά σύγγραμμα.

– Φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ένα ίδρυμα και έχουν κάνει το πρόγραμμα σπουδών ενός έτους αλλά στη συνέχεια έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος τους (πρόκειται γιαυτούς που ανήκουν στο ποσοστό του 10%), και την επόμενη χρονιά επιτυγχάνουν και εγγράφονται σε άλλο Πανεπιστήμιο, μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους , στο Πανεπιστήμιο που έχουν εισαχθεί τη δεύτερη φορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων Το ίδιο συμβαίνει και στα ΤΕΙ.

Τα προγράμματα σπουδών του πρώτου κύκλου ενός Ιδρύματος περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα για την εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.
.
– Μετά από απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας ιδρύεται σχολή γονέων, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα του συλλόγου γονέων ή της ένωσης συλλόγων γονέων της κάθε περιοχής ή του αρμοδίου οργανισμού νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Με ανάλογη απόφαση τους καθορίζονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας της.

Ακόμη

– Συγχωνεύονται επισήμως το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μετομάζονται σε Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, εποπτευόμενο πάντα από το υπουργείο Παιδείας.

– Οργανώνεται η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) που θα αναλάβει την σύνταξη του νέου εθνικού πλαισίου προσόντων Εκπαίδευσης Ενηλίκων και μετονομάζεται σε Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, εποπτευόμενο πάντα από το υπουργείο Παιδείας.

– Οργανώνεται η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) που θα αναλάβει την σύνταξη του νέου εθνικού πλαισίου προσόντων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία Αλλαγές στο σχολείο που αποτελούν ...