Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Οι ποινικές ευθύνες της μη καταβολής Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

Οι ποινικές ευθύνες της μη καταβολής Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσιεύτηκε: 9:33 πμ Δεκέμβριος 24th, 2012  


xeiropedes

Με φυλάκιση έως έξι μήνες και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, τιμωρείται… κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας αστυνομικής αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, ο εργοδότης που δεν κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η συμμόρφωση των εργοδοτών στην κείμενη νομοθεσία είναι επιβεβλημένη τόσο νομικά όσο και ηθικά.

Όσον αφορά τον υπολογισμό του Δώρου, το ΣΕΠΕ αναφέρει:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εν όψει δε των εορτών των Χριστουγέννων και προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Χριστουγέννων καθορίζεται πάγια σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80). Συγκεκριμένα στην ως άνω ΚΥΑ, προβλέπεται ότι:

– Στο αρ. 1, παρ. 2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Χριστουγέννων 2012 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2012 μέχρι 31-12-2012».

express.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΟΑΕΔ / ΙΔ. ΤΟΜΕΑ / ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...