Home / Γερμανικά / Εκδηλώσεις & Ημερίδες / Γερμανικά Χριστούγεννα στην Κομοτηνή

Γερμανικά Χριστούγεννα στην Κομοτηνή

Δημοσιεύτηκε: 3:21 μμ Δεκέμβριος 20th, 2012  


ΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ
Εκδήλωση με πρωτοβουλία του συλλόγου καθηγητών γερμανικής γλώσσας 
Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Ταξίδι στα Χριστούγεννα της Γερμανίας επιχείρησαν με πολύ καλή διάθεση και με την συμμετοχή πάνω από 60 παιδιά που σπουδάζουν τα γερμανικά, οι καθηγητές της γερμανικής γλώσσας της Ροδόπης καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό κλίμα με γερμανικά εδέσματα, κουλουράκια και γλυκά, σκετς και τραγούδια.
Έτσι λοιπόν στο πρώτο αυτό εγχείρημα βρήκαν την μεγάλη ανταπόκριση των γονιών, την παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων του επίτιμου Γερμανού προξένου Σταμάτη Κουρούδη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου, του διευθυντή του Mασούτη Γιάννη Ζιώγα, του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας Κων. Ζηκόπουλου και άλλων   που έζησαν την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των Γερμανόφωνων χωρών, μέσα από τραγούδια, αφηγήσεις και θεατρικά δρώμενα με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Φυσικά στην εκδήλωση κυκλοφορούσε ο Αη Βασίλης μοιράζοντας δωράκια, οι τάρανδοι και τα ξωτικά ενώ ένας φορτωμένος μπουφές με πολλά καλούδια ήταν στην διάθεση όλων εκεί στο φιλόξενο στέκι της Πολιτιστικής κίνησης Ροδόπης.
Όπως είπαν οι εκπαιδευτικοί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκμάθηση μιας γλώσσας αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν έρχεται κανείς σε επαφή με την κουλτούρα της αλλά και με το βιωματικό της χαρακτήρα». Σε αυτό λοιπόν αποσκοπούσε η γιορτή τους που δεν άφησε κανένα παραπονεμένο αφού ο Αη Βασίλης με το ξωτικό μοίρασαν λαχνούς που αντιστοιχούσαν σε δωράκια για όλους. Το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό για τους Γερμανούς. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα Plätzchen, το χριστουγεννιάτικο κέικ Christstolle, το χριστουγεννιάτικο στεφάνι Adventskranz με ένα κερί για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender με ένα δώρο για κάθε μέρα από την 1η ως τις 24 Δεκεμβρίου, αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη.
 «Τα έθιμα της Γερμανίας» μέσα από ένα  θεατρικό απόλαυσε το κοινό χειροκροτώντας τα παιδιά που συμμετείχαν  Έλενα Πανδρεμενίδου, Ενές Χουσεΐν – Κούναρτς, Ηλιάνα Ζηκοπούλου, Ίρις Καρασταύρου – Μπελιβανάκη, Μαρία Ζιώγα, Μαρίνα Ζακοπούλου, Στέλιο Ζηκόπουλο, Χαρίτο Καρασταύρου – Μπελιβανάκη. Τα «Μηνύματα των  Χριστουγέννων» – πλαισιωμένα από χριστουγεννιάτικα τραγούδια παρουσίασαν οι Αναστασία Δημοπούλου, Γιάννης Ευτυχιάκος, Ελένη Παπανικολάου, Κέλλυ Χριστακάκη, Κωνσταντίνος Καρταλάκης, Κωνσταντίνος Λαρίσης, Νίκος Καλλιγάς, Τάνια Δαρόγλου, Φωτεινή Αγαλιανού, Χρήστος Μπαζδάνης, Χριστίνα Αναστασία Αναστασιάδου. «Auf, auf den Weihnachtswarkt!»  με τους Δημήτρη Σεβεντεκίδη, Όλγα Σεβεντεκίδου Στο παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» συμμετείχαν οι  Άννα Καρακούση, Γιάννης Γκεβρέκης, Κωνσταντίνος Χασάπης, Λήδα Διαμαντοπούλου, Μαρία Διαμαντοπούλου, Μαριλία Βελέντζα, Φωτεινή Καλουδοπούλου. Στο θεατρικό «Weihnachten ohne computer» χριστούγεννα χωρίς κομπιούτερ  ήταν καταλυτική η παρουσία των παιδιών του Γυμνασίου που έστειλαν πολλά μηνύματα και ήταν οι Ελισσάβετ Παπαθεοδώρου, Νάγια Καραγιάννη, Μεχμέτ Μπιρτζέ, Εύα Αραμπατζή, Ματίνα Σταυρίδου, Γεωργία Ανέστη, Θανάσης Καραγιοβάννη, Πάνος  Καρακωστίδης, Γιώργος Παχούμης και Χρήστος Πίτατζης.
Η γιορτή μας μετέφερε στην χριστουγεννιάτικη Γερμανία αποδεικνύοντας ότι γίνεται συστηματική δουλειά και η προσέγγιση στην γλώσσα αυτή που μιλιέται από 100 εκατομύρια Ευρωπαίους σαν μητρική, είναι η σημαντικότερη γλώσσα εργασίας, ενώ η Γερμανία αποτελεί κι ένα ελκυστικό και φθηνό μέρος για σπουδές.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων-Διαδικτυακά

Έκθεση Γερμανικών Πανεπιστημίων-Διαδικτυακά Στις 25 και 26 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί μία ...