Home / Featured / Απελευθέρωση διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους

Απελευθέρωση διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους

Δημοσιεύτηκε: 12:48 μμ Δεκέμβριος 12th, 2012  


Σε πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το «Έθνος», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα αφήσει ελεύθερη τη διαμόρφωση των τιμών των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με τη κατάθεση στη Βουλή, σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, τα τελευταία δύο χρόνια της ύφεσης, διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες των ιδιωτικών σχολείων, προχώρησαν μεν σε μειώσεις τιμών, ή παροχές δωρεάν υπηρεσιών, χωρίς όμως αυτές οι εκπτώσεις, να «περάσουν» στους επίσημους τιμοκαταλόγους, που στέλνονται στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες έχουν δεσμευτεί έναντι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με την απελευθέρωση των διδάκτρων, να μετακυλήσουν τις μειώσεις στους επίσημους καταλόγους. Τα τελευταία 3 χρόνια τα δίδακτρα έχουν «παγώσει» με νομοθετικές παρεμβάσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Έθνος

………………………………………………………………..

Αλλαγές στον τρόπο που ορίζονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

Τους τιμοκαταλόγους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων έχει θέσει στο στόχαστρό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας Ανάπτυξης Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται τα δίδακτρα.

Σκοπός των αλλαγών είναι να εμφανιστούν στην πραγματική αγορά οι μειώσεις τιμών που έχουν γίνει σιωπηρά – και υπολογίζεται ότι φθάνουν μεσοσταθμικά στο 20% στους επίσημους τιμοκαταλόγους που καταθέτουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο υπουργείο – και επιπροσθέτως να αποτυπωθεί αυτή η μείωση και στον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η Τρόικα έχει ασχοληθεί και με αυτό το θέμα και φέρεται να έχει ζητήσει την πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων σχολικών περιόδων το υπουργείο, με υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, είχε «παγώσει» τις τιμές στα ετήσια δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Ωστόσο, από τους ελέγχου που είχε διενεργήσει κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου την περασμένη Άνοιξη διαπιστώθηκε ότι εφτά εκπαιδευτήρια είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις έως και 20% και σε αυτούς επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, τα δίδακτρα που ισχύουν κάθε έτος για την πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων/λυκείων ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθορίζονται με απόφαση των αντίστοιχων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι το ύψος της τυχόν αύξησης των διδάκτρων που καταβάλλονται στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά τα, πέραν του πρώτου, διδακτικά έτη δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ποσοστό που προκύπτει από συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Πηγή : protothema

…………………………………………………………………..

Η οικονομική κρίση και οι εισοδηματικές απώλειες που τη συνοδεύουν αυξάνουν

τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καταβάλουν τα δίδακτρα, ώστε να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Το «κύμα φυγής» έχει συμπαρασύρει περίπου 8.000 μαθητές, των οποίων οι οικογένειες επιλέγουν τη λύση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», το φαινόμενο φέτος είναι πιο έντονο από το 2011, όταν το 10% των παιδιών δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους.

Βέβαια, αρκετοί από τους γονείς επιθυμούν πάση θυσία να συνεχίσουν να φοιτούν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και την ερχόμενη χρονιά και περιμένουν από τους ιδιοκτήτες των σχολειών μήπως ρίξουν τα δίδακτρα ή προχωρήσουν σε διευκολύνσεις για την πληρωμή τους.

Επισήμως, τα δίδακτρα παραμένουν ίδια με την περσινή χρονιά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει ορισμένα σχολεία, μέσω των ιστοσελίδων τους, να ενημερώνουν τους γονείς για μειώσεις διδάκτρων που φτάνουν κοντά στο 15%. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκτιμούν ότι προκειμένου οι σχολάρχες να κρατήσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν στα σχολεία, θα αναγκαστούν να μειώσουν τα δίδακτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα σχολεία κάνουν εκπτώσεις για γονείς που έχουν δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο, ενώ κάποια άλλα μειώνουν τα ετήσια δίδακτρα για όσους τα καταβάλουν εφάπαξ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των μαθητών είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Την περσινή χρονιά, κατά τον μήνα Ιούνιο, δεν είχε επανεγγραφεί το 10% του μαθητικού δυναμικού έναντι 15% φέτος, αλλά μέχρι τη λήξη των εγγραφών η μείωση που καταγράφηκε το 2011, ήταν πολύ μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, φτάνοντας στο 2,5%.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2010-11 το μαθητικό δυναμικό στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 86.734, ενώ το 2011-12 μειώθηκε σε 84.825.

ΣΚΑΙ Πάτρας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...