Home / Αγγλικά / Δημόσια Εκπαίδευση / Ξεκινούν στα λύκεια τα «κρατικά φροντιστήρια»

Ξεκινούν στα λύκεια τα «κρατικά φροντιστήρια»

Δημοσιεύτηκε: 3:11 μμ Νοέμβριος 25th, 2012  


Αρχίζει και πάλι η λειτουργία των «κρατικών φροντιστηρίων» στα λύκεια της χώρας, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές που έχουν χαμηλές επιδόσεις αλλά και όσοι προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ξεκινούν στα λύκεια τα «κρατικά φροντιστήρια»

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης που αναπτύσσεται σε λύκεια όλης της χώρας, απευθύνεται σε μαθητές οι οποίοι υστερούν στη σχολική τους επίδοση, με συνέπεια να μην μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν αποδοτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, και σε μαθητές που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Σκοπός του προγράμματος είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους και με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, το υπουργείο Παιδείας λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας. Το πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης υλοποιείται κατά ομάδες λυκείων (ΚΕΝΤΡΟ) της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, με απόφαση του διευθυντή Διεύθυνσης της οικείας Διεύθυνσης. Η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα προτείνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τον σύλλογο των διδασκόντων με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, ύστερα από σχετική εισήγηση του διδάσκοντος καθηγητή και σε συνδυασμό με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος – συμμετοχής των μαθητών.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΠΥΣΔΕ -αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του πρωινού προγράμματος- εγκρίνουν τα Κέντρα Π.Δ.Σ. με τον αντίστοιχο αριθμό τμημάτων ανά μάθημα, ανάλογα με:

  • Το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και
  • Τις προτάσεις για τον αριθμό μαθητών, των συλλόγων διδασκόντων των λυκείων της Διεύθυνσης.

Σε περίπτωση που ο αριθμός τμημάτων υπολείπεται των αιτήσεων, οι μαθητές επιλέγονται από τον δ/ντή Δ.Δ.Ε. και το ΠΥΣΔΕ με παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια, σε συνεργασία με τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους. Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα ΚΕΝΤΡΑ Π.Δ.Σ. ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνοι των κέντρων Π.Δ.Σ. ορίζονται μόνιμοι Εκπαιδευτικοί Β’ ή Γ’ ή Δ’ βαθμού με απόφαση του δ/ντή Δ.Δ.Ε. Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι των κέντρων έχουν μειωμένο το υποχρεωτικό τους ωράριο κατά 4 ώρες.

Ημερήσιο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης αρχίζει με την κοινοποίηση της εγκυκλίου και λήγει με το πέρας των εξετάσεων.

Ειδικά για τις ημέρες των εξετάσεων, επιτρέπεται η συνέχιση του προγράμματος ως προς το πλήθος των ωρών που ισχύει κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Το πρόγραμμα της Π.Δ.Σ. υλοποιείται στα βασικά μαθήματα των λυκείων και των ΕΠΑΛ (όχι στα εργαστηριακά), καθώς και στα μαθήματα επιλογής ξένων γλωσσών, ύστερα από απόφαση του διευθυντή Δ.Δ.Ε. και του οικείου ΠΥΣΔΕ. Οσον αφορά το ημερήσιο πρόγραμμα, καλύπτει 1-3 διδακτικές ώρες την ημέρα. Κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Σημειώνεται ότι τα τμήματα που συγκροτούνται είναι μεταξύ 5 έως 20 μαθητών.

Επίσης, κάθε μάθημα του προγράμματος μπορεί να διδάσκεται μέχρι 4 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς να γίνεται υπέρβαση των ωρών του ωρολογίου προγράμματος στο αντίστοιχο μάθημα.

Ωστόσο, στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι μαθητές που θα απουσιάσουν αδικαιολόγητα από το πρόγραμμα για περισσότερες από το 50% των μηνιαίων ωρών του τμήματος, διαγράφονται από το τμήμα, έπειτα από ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα τους.

Ποιοί καθηγητές θα διδάσκουν

Στα τμήματα Π.Δ.Σ. διδάσκουν μόνιμοι καθηγητές προς συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου, ή αναπληρωτές καθηγητές πλήρους ωραρίου προς συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου (1-4 ώρες). Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η επιλογή για τη διάθεση εκπαιδευτικού σε κέντρο Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης αποτελεί αρμοδιότητα του διευθυντή Δ.Δ.Ε. και του οικείου ΠΥΣΔΕ. Κατά τα λοιπά, οι διδάσκοντες στα τμήματα Π.Δ.Σ. είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τον υπεύθυνο του κέντρου για την επίδοση των μαθητών και να συνεργάζονται συνεχώς με τους σχολικούς συμβούλους. Κάθε τετράμηνο οι διδάσκοντες υποβάλλουν στον υπεύθυνο του ΚΕΝΤΡΟΥ Π.Δ.Σ. σχετική έκθεση κατά μάθημα, η οποία κοινοποιείται και στον σχολικό σύμβουλο.

ΕΘΝΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Δε θα λειτουργήσει το 50% των διευρυμένων ολοήμερων σχολείων

Ολοκληρώθηκε προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών ...