Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Το επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών για τους εκπαιδευτικούς, του Αθανασίου Παντελή

Το επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών για τους εκπαιδευτικούς, του Αθανασίου Παντελή

Δημοσιεύτηκε: 9:31 πμ Νοέμβριος 4th, 2012  


Το επίδομα Απομακρυσμένων-Παραμεθόριων περιοχών για τους εκπαιδευτικούς

του Αθανασίου Παντελή

Στο Ν. 3205/2003 (άρθρο 8) αναφέρεται ότι όσοι κρατικοί υπάλληλοι (ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί) υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ δικαιούνται επίδομα 50€, όσοι σε κατηγορίας Β’ επίδομα 40€ και όσοι σε περιοχές, που είναι ταυτόχρονα προβληματικές και παραμεθόριες, το επίδομα των 120€. Ποιες περιοχές κατατάσσονται στις κατηγορίες Α’, Β’ ή είναι ταυτόχρονα προβληματικές και παραμεθόριες καθορίζεται από σχετικές Υπουργικές αποφάσεις.

Ο Ν. 4024/2011, 27.10.2011 (άρθρο 15) ορίζει πως όσοι κρατικοί υπάλληλοι υπηρετούν (με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση) σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, λαμβάνουν επίδομα, ίσο με 100€ μηνιαίως. Από την εφαρμογή του Νόμου και έως την έκδοση της παραπάνω κοινής Υπουργικής απόφασης το επίδομα των 100€ δίνεται (άρθρο 30) μόνο στους υπαλλήλους των απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών και των προβληματικών κατηγορίας Α’, όπως αυτές καθορίζονται με τις κείμενες διατάξεις.

Η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.48/51/οικ. 13129, 7.6.2012 (του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) περιγράφει ως απομακρυσμένη, παραμεθόρια, προβληματική περιοχή όποια πόλη ή χωριό ικανοποιεί 1(ένα) τουλάχιστον από τα κάτωθι κριτήρια:

Bρίσκεται στην παραμεθόρια ζώνη της χώρας μας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), στα Δωδεκάνησα, ή απέχει είκοσι (20) χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Βουλγαρία.

– Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. υψόμετρο).

– Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε νησιά με μεγάλη γεωγραφική έκταση και δεν ανήκουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εντέλλεται ο κάθε Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Γ.Γ.Α.Δ.) να αποστείλει κατάλογο με όσες περιοχές της αρμοδιότητάς του ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα τρία παραπάνω κριτήρια, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση.

Όσοι εκπαιδευτικοί υπηρετούμε σε περιοχές που ικανοποιούν τουλάχιστον 1 από τα 3 προαναφερόμενα κριτήρια (με παράλληλη στήριξη των θέσεων ΟΛΜΕ, ΔΟΕ οι οποίες υποστηρίζουν να διατηρηθεί ο χαρακτηρισμός των περιοχών Α’ και Β’ με αποφάσεις τους την 26.6.12 και 30.6.12, αντίστοιχα) πρέπει, στο προσεχές διάστημα, να εξασφαλίσουμε, με συνδρομή των ΕΛΜΕ και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, πως οι περιοχές μας θα περιλαμβάνονται (δεν θα ξεχασθούν) στον κατάλογο που θα αποστείλει ο Γ.Γ.Α.Δ.

Βέβαια, τα προηγούμενα δεν θα έχουν νόημα εάν ανατρέψουμε την Τρόϊκα και τους ντόπιους υπαλλήλους της και εγκαθιδρύσουμε στη θέση τους μια λαϊκή-Δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα αποδίδει τα επιδόματα όχι με κριτήρια αποκλεισμού-εξαθλίωσης αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του λειτουργήματος που επιτελούμε.

Αθανασίου Παντελής (path95@otenet.gr)/ ΓΕΛ & ΓΥΜΝΑΣΙΟ Δάφνης Καλαβρύτων,

MSc σε ”Σπουδές στην Εκπαίδευση” / MSc στις ”Επιστήμες της Αγωγής”

alfavita.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...