Home / Featured / Πώς θα περνούν με… άριστα την αξιολόγηση

Πώς θα περνούν με… άριστα την αξιολόγηση

Δημοσιεύτηκε: 3:27 μμ Νοέμβριος 25th, 2012  


Το «προφίλ» και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που θα πρέπει να υλοποιούν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές στις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να κρίνονται θετικά στις διαδικασίες της αξιολόγησης και να μπορούν να διεκδικούν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση μισθολογική αναβάθμιση, παρουσιάζει το σημερινό « Εθνος-Παιδεία».

Το «προφίλ» και τις εκπαιδευτικές μεθόδους που θα πρέπει να υλοποιούν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές στις σχολικές αίθουσες, προκειμένου να κρίνονται θετικά στις διαδικασίες της αξιολόγησης και να μπορούν να διεκδικούν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση μισθολογική αναβάθμιση, παρουσιάζει το σημερινό « Εθνος-Παιδεία».

Πώς θα περνούν με... άριστα την αξιολόγηση

Σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Παιδείας, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, για να μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διεκδικεί θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, θα πρέπει το εκπαιδευτικό του έργο να έχει κριθεί ως «πολύ καλό» ή «εξαιρετικό».

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτικοί σε ορισμένους τομείς, όπως η διεξαγωγή και η αξιολόγηση της διδασκαλίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη βαθμολογική και μισθολογική τους αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αξιοποιούν τα κατάλληλα διαθέσιμα μέσα των Τεχνολογιών Πληροφορικής Εκπαίδευσης και τα εργαστήρια, να δίνονται διαφοροποιημένες ασκήσεις στους μαθητές της τάξης ανάλογα με τις μαθησιακές δυνατότητές τους και να προτρέπει τους μαθητές να συνεργάζονται κατά ομάδες.

Οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα πρέπει να ακολουθούν στο πεδίο «Διεξαγωγή και αξιολόγηση διδασκαλίας», όπως περιγράφονται στο πόρισμα της ομάδας εργασίας, είναι οι εξής:

  • Εκπαιδευτικός αξιοποιεί συχνότερα διδακτικές μορφές προβληματισμού και ενεργοποιεί δεξιότητες κριτικής σκέψης για την αναζήτηση παραδοχών και κοινωνικο-ηθικών προεκτάσεων των γνώσεων.
  • Ενθαρρύνει κριτική των πρακτικών που ακολουθούν ομάδες και θεσμοί.
  • Παρέχει αυξημένα ποσοστά διδακτικού χρόνου στους μαθητές, ενθαρρύνοντας τον μαθητικό λόγο για τη διατύπωση ιδεών, επεξηγήσεων, προτάσεων, ανακοινώσεων κρίσεων, ερωτημάτων, αντιρρήσεων.
  • Αξιοποιεί τα κατάλληλα διαθέσιμα μέσα και τις ΤΠΕ, τα εργαστήρια, διαθεματικές εργασίες κ.λπ., για την υποβοήθηση όλων των μαθητών και ιδιαίτερα εκείνων με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Αναθέτει διαφοροποιημένες ασκήσεις εμπέδωσης ή και κατ’ οίκον εργασίες, βάσει ενδιαφερόντων, ρυθμού μάθησης και βαθμού δυσκολίας.
  • Προβλέπει διαδικασίες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης, με βάση κριτήρια που θέτει ο ίδιος ή οι μαθητές συνεργαζόμενοι σε μικροομάδες, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων.

Η υπηρεσιακή συνέπεια και η επάρκεια

Στην πολυσέλιδη πρόταση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Παιδείας περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού, που απορρέουν τόσο από την υπαλληλική του ιδιότητα όσο και από την παιδαγωγική τους ιδιότητα.

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος ενεργά και να στηρίζουν με το έργο τους το διοικητικό έργο της σχολικής μονάδας, μετέχοντας για παράδειγμα σε επιτροπές που αναλαμβάνουν δράσεις προς όφελος της σχολικής μονάδας.

Όπως περιγράφεται στο πόρισμα για τα προσόντα και τις μεθόδους που θα πρέπει να ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, σημειώνονται τα εξής:

  • Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να πρωτοστατεί και να συμμετέχει σε οργανωμένες πρωτοβουλίες τύπου «έρευνας δράσης» για την αντιμετώπιση ευρύτερης έκτασης προβλημάτων του σχολείου, όπως είναι η σχολική βία και τα φαινόμενα ρατσισμού.
  • Ακόμη, θα πρέπει να πρωτοστατεί για τη συμμετοχή της τάξης του και του σχολείου σε δίκτυα συνεργασίας με άλλα σχολεία.
ΕΘΝΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...