Home / Γερμανικά / Δημόσια Εκπαίδευση / ΠΕΚΑΓΕΠΕ – ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας: Επιστολή αγανάκτησης για τον εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας

ΠΕΚΑΓΕΠΕ – ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας: Επιστολή αγανάκτησης για τον εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 11:19 μμ Νοέμβριος 18th, 2012  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
E-mail: agrinio@deutsch.gr
agrinio.deutsch@gmail.com

Αγρίνιο, 19-11-2012
Αρ. Πρωτοκόλλου: 6
ΠΡΟΣ:
Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο
Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου
Δ/ντή Σπουδών Π.Ε. κ. Κώστα Παπαχρήστο

ΚΟΙΝ.:
Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Συμεών Γκοργκόλη
Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Ιάκωβο Παλαιολόγο
Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Παναγιωτόπουλο Γεώργιο
Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.
Δ.Ο.Ε.
Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας
Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας
Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ: «Επιστολή αγανάκτησης για τον εμπαιγμό εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο»
Σχετ: Φ.7Α/767/ 142964 /Γ1/15-11-2012

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για το υπ’ αριθμ. Φ.7Α/767/ 142964 /Γ1/15-11-2012 έγγραφο που απεστάλη σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας την Πέμπτη 15/11/2012, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τη β΄ ξένη γλώσσα για την οποία έχει διατεθεί εκπαιδευτικός στο σχολείο τους.
Όπως σας εξηγήσαμε αναλυτικότατα στο υπ’ αριθμ. 3/24-10-2012 έγγραφό μας, οι μόνιμοι συνάδελφοι ΠΕ07 στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Γυμνασίων του Νομού, πόσο μάλλον να διατεθούν και στην Πρωτοβάθμια. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών σχολείων του Νομού να μείνει φέτος χωρίς εκπαιδευτικό γερμανικής γλώσσας, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου στην Πρωτοβάθμια.
Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοι ΠΕ05 γαλλικής γλώσσας του Νομού είναι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν διατεθεί στην Πρωτοβάθμια, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών του Νομού σε εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας.
Το σχετικό έγγραφό σας κάνει σαφή διάκριση στην αντιμετώπιση των δύο ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο δημοτικό σχολείο ως β΄ ξένη γλώσσα, με αποτέλεσμα να την καθιστά καθ’ όλα άνιση λόγω σημαντικής έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ07 γερμανικής γλώσσας. Συνακόλουθα, ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα στην επιλογή β΄ ξένης γλώσσας από την πλευρά των μαθητών, όπως αυτή καθορίζεται σαφώς στην υπ’ αριθμ. Φ. 52 / 63/ 12873 /Γ1/06-02-2012 Υπουργική Απόφαση και την Φ. 52 /278/ 49184/Γ1/02-05-2012 συμπληρωματική εγκύκλιο. Επίσης δεν διευκρινίζεται με κανέναν τρόπο τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία στα οποία, βάσει δηλώσεων των μαθητών, η μόνη β΄ ξένη γλώσσα που θα διδασκόταν φέτος θα ήταν η γερμανική. Είναι κατάφορη αδικία να παραχωρηθούν οι ώρες γερμανικών στα δημοτικά σχολεία του νομού μας στη διδασκαλία των γαλλικών, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει υπερπληθώρα διαθέσιμων μόνιμων συναδέλφων ΠΕ05 στο νομό μας.
Είναι απορίας άξιο για ποιον ακριβώς λόγο καλέσατε τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς ΠΕ07 της χώρας να κάνουν το καλοκαίρι αίτηση πρόσληψης ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, με αποτέλεσμα να έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής πιθανή εργασία σε άλλες θέσεις με την ελπίδα να εργαστούν πάλι φέτος σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη στιγμή που θα ακολουθούσε αυτός ο εμπαιγμός στη συνέχεια. Και πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να επακολουθήσει και για τους μόνιμους συναδέλφους ΠΕ07 στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι με την εφαρμογή του σχετικού εγγράφου σας διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο να μείνουν από του χρόνου χωρίς ώρες διδασκαλίας, μιας και για τις ειδικότητες της β΄ ξένης γλώσσας η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία».

Ζητάμε την κατάργηση του σχετικού εγγράφου, το οποίο καταστρατηγεί το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή β΄ ξένης γλώσσας και θα μας αφανίσει ως κλάδο ΠΕ07 από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στο άμεσο μέλλον, και την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Νομού σε εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας.
Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση εκ μέρους της Τ.Ε. Αιτωλ/νίας

Οι εκπαιδευτικοί γερμανικής γλώσσας
Γεωργογάλα Ευαγγελία
Γουρνάρης Ναπολέων
Ευθυμίου Γεώργιος
Θεοδώρου Σπυρίδων
Καμμένου Στυλιανή
Κανατσούλη Μαρίνα
Κολοβού Ελένη
Κούτσικου Βασιλική
Λώλη Δήμητρα
Μεριγκούνη Αγλαΐα
Μήνα Ολυμπία
Μπατσούλη Αικατερίνη
Οικονόμου Κων/νος
Παπαϊωάννου Ιωάννα
Παπακοσμά Βασιλική
Πουλημένου Χριστίνα
Σαγάνη Μαρία
Σίμου Θεανώ
Τελιορίδου Κυριακή
Υφαντή Δέσποινα

deutsch.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πρώτος Μαθητικός Διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» για μαθητές Γ’ Λυκείου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), στο πλαίσιο εορτασμού των ...