Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / ΠΕΑΕ – Να υπερασπιστούμε την παιδεία μας, την εργασία μας και τους μαθητές μας

ΠΕΑΕ – Να υπερασπιστούμε την παιδεία μας, την εργασία μας και τους μαθητές μας

Δημοσιεύτηκε: 3:12 μμ Νοέμβριος 4th, 2012  


Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και στον καιρό των πολιτικών των μνημονίων η δημόσια εκπαίδευση πνέει τα λοίσθια. Εκατοντάδες οι χαμένες διδακτικές ώρες, χιλιάδες οι κενές θέσεις,χιλιάδες τα σχολεία που υπολειτουργούν. Το περιβόητο «Νέο Σχολείο»αποδεικνύεται πολύ παλιό. Έτσι οι «μετά βαΐων και κλάδων» διακηρύξεις για πλήρη ξενόγλωσση εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο πηγαίνουν περίπατο. Σήμερα που τα λεφτά του ΕΣΠΑ στέρεψαν, τελειώνει και η 2η ξένη γλώσσα, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να στέλνονται στις αγκαλιές της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί που τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν τρέχοντας σε όλη τη χώρα,φέτος να είναι άνεργοι. Το ίδιο μονοπάτι ακολουθούν η μουσική, η εικαστική και θεατρική εκπαίδευση που πετιούνται στον καιάδα, αφού η ολόπλευρη μόρφωση θεωρείται πολυτέλεια από την κυβέρνηση. Κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας περικόπτουν από τη μια τις πιστώσεις για τις προσλήψεις των αναπληρωτών και από την άλλη προσπαθούν να μπαλώσουν μπακαλίστικα τα κενά με υπολογισμούς σε ανθρωποώρες και ανθρωπομήνες. Αλλάζουν τις συμβάσεις των αναπληρωτών κατά το δοκούν εμφανίζοντας επτάμηνες συμβάσεις όταν η σχολική χρονιά είναι δεκάμηνη και οι συμβάσεις μέχρι τώρα εννιάμηνες. Τα κενά βγαίνουν όπως λάχει και όχι μόνο δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί, αλλά ακόμα και τα υποτιθέμενα λειτουργικά και όχι οργανικά κενά καλύπτονται με αναπληρωτές μειωμένου και όχι κανονικού ωραρίου. Εν μία νυκτί προστίθενται τιμωρητικοί όροι σε σχέση με τις αναρρωτικές άδειες, ενώ αντί να καταργείται, επεκτείνεται ο διετής αποκλεισμός από τους πίνακες των αναπληρωτών που αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία, ακόμα και σε εκείνους που κλήθηκαν να φοιτήσουν στην υποχρεωτική ΑΣΠΑΙΤΕ και δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός της παραίτησης. Και η κατρακύλα δεν έχει τέλος… Ακόμα και για τη λειψή αυτή εκπαίδευση οι μαθητές δεν μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορεία ενώ η θέρμανση των σχολείων επαφίεται ουσιαστικά στις προθέσεις και τις τσέπες των γονιών. Επειδή,όμως, το υπουργείο μπορεί να παίξει το ρόλο του νεκροθάφτη της δημόσιας εκπαίδευσης ακόμα καλύτερα, προχωρά σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων που θα σημάνουν νέα αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Ταυτόχρονα, πιέζει μόνιμους και αναπληρωτές συναδέλφους για να αναλάβουν απλήρωτες υπερωρίες μήπως και κρυφτεί κάπως κάτω από το χαλί το γεγονός ότι το δημόσιο σχολείο υπολειτουργεί και αντί να προσφέρει ουσιαστική μόρφωση έχει μετατραπεί σε αποθήκη μαθητών για κάποιες ώρες μιας που τρόικα και συγκυβέρνηση δεν το θεωρούν τόσο σημαντικό όσο οι τράπεζες για να το προσέξουν. Κυβέρνηση και υπουργείο τέλος προσπαθούν τεχνηέντως να φορτώσουν την κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης που αυτοί κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν καθημερινά στις πλάτες των εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!
Απέναντι σε όλα αυτά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα και τις πολιτικές τους. Εδώ και τώρα να συντονιστούμε οι Σύλλογοι και οι πρωτοβουλίες των αδιόριστων εκπαιδευτικών και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μαζί με όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Να πιέσουμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, των οποίων οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν ενοχλούν και δεν αντιπαλεύουν την εκπαιδευτική πολιτική, να πάρουν θέση. Αλλά όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά από μόνα τους αν δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχέδιο συντονισμού των διαφορετικών κλάδων στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων διάρκειας για να ανατρέψουμε και αυτούς και τις πολιτικές τους.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 

  • Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά. Κανένα σχολείο χωρίς βιβλία,δωρεάν μεταφορά μαθητών και θέρμανση. Ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. Ολόπλευρη μόρφωση με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.
  • Μόνιμους,μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις .Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Μετατροπή όλων των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε κανονικού και κάλυψη με προσλήψεις αναπληρωτών μόνο των έκτακτων αναγκών (άδειες κύησης, εκπαιδευτικές άδειες κ.ο.κ.). Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών και καταγραφή της στους πίνακες διορισμών και προσλήψεων.
  • Καμία εφαρμογή του ν. 3848. Να ανατραπεί η απόφαση του Υπουργείου για επτάμηνες συμβάσεις. Δωδεκάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για τα λειτουργικά κενά. Άρση του διετή αποκλεισμού των αναπληρωτών από τους πίνακες σε περίπτωση παραίτησης ή άρνησης αποδοχής πρόσληψης. Παιδαγωγική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά τον διορισμό τους και χωρίς αυτή φυσικά να είναι προϋπόθεση για αυτόν, αλλά να αποτελεί υποχρέωση του κράτους και φυσικά να μην επιβαρύνει το κόστος της τον εκπαιδευτικό
  • Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Καμία αξιολόγηση
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

 

Εδώ και τώρα αγώνας διαρκείας για να ανατραπούν τα μέτρα κυβέρνησης -τρόικας σε όλη την παιδεία για υψηλής ποιότητας δημόσιο σχολείο.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...