Home / Featured / PALSO – Για τον νέο νόμο για τα Κ.Ξ.Γ.

PALSO – Για τον νέο νόμο για τα Κ.Ξ.Γ.

Δημοσιεύτηκε: 3:31 μμ Νοέμβριος 13th, 2012  


Προς:   Όλους τους Τοπικούς Συλλόγους

Θέμα:  Ενημέρωση – Κάλεσμα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καταρχήν καταγγέλλουμε ότι η ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει νομοσχέδιο για την οργάνωση του ιδρύματος Νεολαίας και  Δια Βίου Εκπαίδευση συμπεριλαμβάνοντας θέματα που αφορούν καίρια στον κλάδο μας και ανατρέπουν πλήρως το θεσμικό πλαίσιο που διείπε τις προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας και διδασκαλίας στα κέντρα ξένων γλωσσών ήταν αιφνιδιαστική, καταστροφική και άκρως αντιδημοκρατική και αντίθετη προς τις διακηρύξεις για διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.  Το Υπουργείο Παιδείας τήρησε άκρα μυστικότητα στις διεργασίες για την ολοκλήρωσή του.

Επισημαίνουμε ότι το τελευταίο εικοσαήμερο ο πρόεδρος μας  είχε συνάντηση τόσο με τον Γεν.Γραμματέα κο Κυριαζή όσο και τον διευθυντή του Υπουργού κο Μιχαλολιάκο, για να του εκθέσει τα προβλήματά μας και ουδείς αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που να μας αφορά αντίθετα ενημέρωσαν ότι το μόνο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μάλλον σύντομα δεν αφορούσε σε εμάς.  Την ίδια ενημέρωση είχαμε και από τον τομέα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ με την επιπλέον διαβεβαίωση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε.

Από πληροφορίες μας επίσης, η αρμόδια για τα θέματά μας, ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είχε εμπλοκή στη διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου.  Με λίγα λόγια, η έκδοση της απόφασης αφανισμού μας ελήφθη ερήμην μας.  Την ύπαρξη τέτοιου νομοσχεδίου του οποίου το άρθρο 3 μεταγενέστερα τροποποιήθηκε προκειμένου να ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο!.  Πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 1/11 όμως ήταν ασαφές ένα επρόκειτο για νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατίθετο ξεχωριστά ή επρόκειτο, προφανώς για λόγους αιφνιδιασμού μας, να ενταχθεί στο περίφημό 1 άρθρο του μεσοπρόθεσμου.

Βουλευτές κομμάτων της συμπολίτευσης και μέλη των επιτροπών παιδείας δεν γνώριζαν τίποτα.  Επισημαίνουμε ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν όταν ρωτήθηκαν σχετικά ήταν ότι το θεωρούσαν αδιανόητο να ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Την Παρασκευή στις 2/11 ενημερωθήκαν τα σωματεία μας προκειμένου να υπάρξει αντίδρασή μας και ταυτόχρονα έγινε πρόσκληση προς τους φορείς που τους αφορούσε.

Τη Δευτέρα 3/11 έγινε παράσταση των φορέων στο Υπουργείο Παιδείας όπου μετά μυρίων βασάνων και αφού  τους είχε λεχθεί ότι δεν υπήρχε υπεύθυνος είδαν τον Διευθυντή του Υπουργού τον κο Λάσκαρη ο οποίος δήλωσε με απόλυτο τρόπο και χτυπώντας το χέρι στο γραφείο ότι το νομοσχέδιο θα κατατίθετο με το μεσοπρόθεσμο και ως έχει.  Εν όψει αυτού και επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή μας τόσο στην ακολουθηθείσα πρακτική του Υπουργείου όσο και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου κινηθήκαμε βράδυ Δευτέρα και πρωί Τρίτης προς την κατεύθυνση της άμεσης τροποποίησης κάποιων κτηριακών προδιαγραφών που ήταν εξόφθαλμα καταστροφικές για το σύνολο των κέντρων ξένων γλωσσών.

Επειδή η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και για την πλήρη ενημέρωσή σας που είναι απαραίτητη για την συσπείρωσή μας παραθέτουμε παρακάτω τα εξής:

 

 

2. Διευκρινήσεις – Επισημάνσεις

 

  • Η αρμοδιότητα αδειοδότησης  και ελέγχου μεταφέρεται στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) (σελ.56, Θ.3., 2α)
  • Τα κέντρα ξένων γλωσσών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες . Σε αυτά που λόγω δυναμικότητας θα πρέπει να έχουν τις εγκαταστάσεις τους σε κτήριο με πολεοδομική άδεια για χρήση εκπαιδευτηρίου (πρακτικά αδύνατον να υπάρξει) και στα κέντρα ξένων γλωσσών της περίπτωσης 10, Θ.3 σελ.57 που λόγω μικρού δυναμικού μπορεί να στεγάζονται σε κτήρια με οικοδομική άδεια για άλλη χρήση.

Σημείωση: Όλοι οι μεγάλοι φορείς αλλά και οι δήμοι, οι κοινότητες και ενώσεις προσώπων (!) τα ιδιωτικά σχολεία, ΚΕΚ κλπ μπορούν να βγάλουν και άδεια κέντρου ξένων γλωσσών, αρκεί η διδασκαλία να γίνεται σε ξεχωριστές ώρες.(σελ.57, παρ.6)

  • Στις προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης για τα κέντρα ξένων γλωσσών της περίπτωσης 10 που ταυτόχρονα τυχόν θεσμική διαφοροποίησή τους αποτελεί και λόγο άρσης της αδείας περιλαμβάνονται: πιστοποιητικό πυροπροστασίας (οι απαιτήσεις μπορούν να αλλάξουν με απόφαση άλλου υπουργείου).  Το ελάχιστον εμβαδόν αίθουσας διδασκαλίας (12τ.μ.) σε συνδυασμό με το 1.5 τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο σημαίνει ότι σε τέτοια αίθουσα αλλά και 13 ακόμη τ.μ. μόνο 8 μαθητές μπορείτε να διδάξετε. Ο αριθμός 75 μαθητών ανά ώρα πέραν του οποίου η οικοδομική άδεια πρέπει να είναι για χρήση εκπαιδευτηρίου και εν όψει του γεγονότος ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός αριθμός των μαθητών ανά ώρα αλλά η δυναμικότητα (θέσεις ανά αίθουσα) σημαίνει ότι αν έχετε δηλώσει στα σχέδιά σας 5 αίθουσες των 16 έως 20 μαθητών τότε σαφώς υπερβαίνετε το 75 άσχετα αν λόγω κρίσης ο πραγματικός αριθμός των φοιτώντων έχει μειωθεί. (σελ57, παρ.10)
  • Η απαιτούμενη βεβαίωση δύο μηχανικών πιθανώς να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα  ιδιαίτερα στις περιπτώσεις στέγασης σε πολυκατοικίες. (σελ.58 παρ.14)
  • Με την προϋπόθεση ότι θα τροποποιήσουμε τις υφιστάμενες άδειές μας προκειμένου να συμμορφωθούμε στις διατάξεις του παρόντος νόμου, αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 30/4/2013, από εκεί και πέρα κάθε χρόνο η άδεια δεν θα ανανεώνεται αυτοδικαίως  με την υποβολή της αίτησης ως ίσχυε στο παρελθόν αλλά θα επικαιροποιείται μέχρι τις 30 /4 που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταβολή είτε σε εμάς είτε στις προϋποθέσεις θα πρέπει να γνωστοποιείται και η μη επικαιροποίηση (συμμόρφωση) θα αποτελεί λόγο για άρση της αδείας.
  • Στην περίπτωση που ήδη έχουμε τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νέος νόμος η αίτησή μας για επικαιροποίηση της άδειας θα γίνει μέχρι τις 31/5 (εννοείται ότι δεν αφορά το 90% από εμάς).  Αν δεν είναι δυνατή η συμμόρφωση με το νέο νόμο μπορείτε να λειτουργήσετε μέχρι τις 31/8/2013.
  • Με απόφαση του Υπουργού θα ορισθεί το παράβολο που θα συνοδεύει τις αιτήσεις για αδειοδότηση και επικαιροποίηση. Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο το ποσό. Θυμίζουμε ότι για τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών είχε αρχικά ορισθεί το ποσό των 10.000 ευρώ που μετά από πιέσεις τους περιορίστηκε στις 3.000 ευρώ.
  • Η απαίτηση για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μας εξαρτά ευθέως όσον αφορά στην άδεια να έχουμε κέντρο ξένων γλωσσών από δύο άλλα υπουργεία.  Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  Σκεφθείτε τι θα γίνει αν εν όψει της απροθυμίας της Τροϊκας να γίνουν άλλες ρυθμίσεις τύπου κλεισίματος και της οικονομικής δυσπραγίας, είτε το ένα είτε το άλλο Υπουργείο αποφασίσει ότι για πάνω από κάποιο ποσό ή κάποιους μήνες καθυστέρησης καταβολής εισφορών ή δόσεων παύει να υπάρχει ενημερότητα.
  • Είναι πέρα για πέρα παράλογη η πρόβλεψη να μην υπάρχει ούτε αίτηση για κήρυξή μας σε πτώχευση διότι τέτοια αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε με τον οποίο σαν επιχείρηση συναλλασόμεθα (προσωπικό, εκμισθωτή, προμηθευτή κλπ) στον οποίο οφείλουμε χρήματα.
  • Η προϋπόθεση να μην έχει απολυθεί ο ιδιοκτήτης από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό φορέα δημοσίου ή ιδιωτικού, τα τελευταία δέκα χρόνια  με την ποινή να μην μπορεί να ιδρύσει δική του επιχείρηση αποτελεί ευθέως παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για ελεύθερη είσοδο στην αγορά.
  • Σε περίπτωση που κάποια από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ίδρυση και την επικαιροποίηση παραβιαστούν, έστω και από αμέλεια ή παράλειψη της διοίκησης, δεν θα μπορείτε να έχετε δικό σας εκπαιδευτήριο για δέκα χρόνια.  Δεν  υπάρχει ουδεμία προθεσμία για συμμόρφωση και η μόνη ποινή  που προβλέπεται είναι η άρση αδείας και η δεκαετής αφαίρεση του δικαιώματος λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού (Θ.4, σελ.58).
  • Τα προσόντα για  άδεια διδασκαλίας σε κέντρο ξένων γλωσσών (ακόμη και του ιδιοκτήτη) (Θ.12., σελ.60 παρ.3) ρυθμίζονται πλέον από τον Υπουργό Παιδείας και μπορούν να είναι όποια θέλει και δεν ισχύει τίποτα από τα ήδη γνωστά. (άρα πλέουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα).

 

Περισσότερα σχόλια και επισημάνσεις, αν αυτά δεν είναι αρκετά για να μας κινητοποιήσουν θα υπάρξουν όταν μελετηθεί και η συνταγματικότητα και γενικά η νομιμότητα αλλά και το ηθικό σκέλος (αύξηση ανεργίας, αφαίρεση ατομικών δικαιωμάτων κλπ) με αρμόδιους νομικούς.

 

  1. Κάλεσμα

Εν όψει αυτών καλούμε όλα τα σωματεία μας να ενημερώσουν άμεσα όλους τους συναδέλφους, να είναι όλοι σε εγρήγορση για περαιτέρω κάλεσμα συλλογικής δράσης.  Να αρχίσουν όμως άμεσα η αποστολή επιστολής e-mail, sms σε Υπουργεία , Βουλευτές, Επιμελητήρια κλπ. και η ενημέρωση  όλων των Βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Ομοσπονδία θα δώσει τον αγώνα της επισημαίνουμε ταυτόχρονα και υπενθυμίζουμε ότι η ισχύς είναι μόνο εν τη ενώσει.

 

Καλό αγώνα!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Μιχαηλίδης                                                                             Β. Κροντήρης

Πηγή

…………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Palso – Ιστορικό των ενεργειών της ομοσπονδίας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...