Home / Featured / Η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη online

Η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη online

Δημοσιεύτηκε: 9:24 μμ Νοέμβριος 29th, 2012  


Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη DDB είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν δωρεάν βιβλία, φωτογραφίες, παρτιτούρες και αρχεία ήχου ή εικόνας.

«Μηχανές αναζήτησης» όπως η Google και η Yahoo βοηθούν στον καλύτερο προσανατολισμό στο διαδίκτυο. Τα γερμανικά πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για τη λειτουργία της δικής τους διαδικτυακής πύλης. Μετά από πέντε χρόνια προετοιμασίας θέτουν στη διάθεση του κοινού την πρώτη (beta) εκδοχή μιας πολλά υποσχόμενης ιστοσελίδας.

Υπό τη διεύθυνση www.deutsche-digitale-bibliothek.de οι ενδιαφερόμενοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φωτογραφίες, βιβλία, ταινίες, παρτιτούρες και μουσική. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη περιλαμβάνει σήμερα 5,6 εκατομμύρια δεδομένα από συνολικά 90 γερμανικά πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα.

Εκδημοκρατισμός της τέχνης και του πολιτισμού

H διάσημη Frauenkirche στη Δρέσδη
(H διάσημη Frauenkirche στη Δρέσδη)

«Πρόκειται για έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό της τέχνης και του πολιτισμού», δηλώνει ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της ψηφιακής βιβλιοθήκης Χέρμαν Πάρτσινγκερ, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όλων των πολιτιστικών ιδρυμάτων και να τα εντάξουμε στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana https://www.europeana.eu.

Την τεχνική υποστήριξη του φιλόδοξου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος των ινστιτούτων Frauenhofer (Φράουενχοφερ) και το ινστιτούτο Leibniz (Λάιμπνιτς). Μετά την εκδοχή beta θα ακολουθήσει του χρόνου η εκδοχή 1.0. Οι εμπνευστές της διαδικτυακής πύλης σχεδιάζουν εκτός αυτού την δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας για παιδιά και εφήβους.

Σε αντίθεση με τις «μηχανές αναζήτησης» Google και Yahoo, η Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη δεν θέτει ως στόχο τα κλικ. «Τα πολιτιστικά και επιστημονικά μας ιδρύματα είναι γνωστά για την ποιότητα, το κύρος και την αξιοπιστία των δεδομένων τους. Οι χρήστες μπορούν να εμπιστεύονται όσα βρίσκουν στην ιστοσελίδα», διαβεβαιώνει ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ.

Η γερμανική πολιτιστική κληρονομιά στο διαδίκτυο

Στη ψηφιακή βιβλιοθήκη οι χειρόγραφες παρτιτούρες γερμανών συνθετών
(Στη ψηφιακή βιβλιοθήκη οι χειρόγραφες παρτιτούρες γερμανών συνθετών)

Στο λήμμα «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ οι χρήστες θα βρουν 18 αποτελέσματα, ανάμεσά τους και μια ψηφιοποιημένη ηχογράφηση ενός δίσκου 78 στροφών του 1951, καθώς και την χειρόγραφη παρτιτούρα του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

«Με την Γερμανική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διεθνή παρουσία, αλλά και ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας στην επιστήμη, την έρευνα και την παιδεία. Παράλληλα, όμως, επιθυμούμε να καταστεί προσβάσιμη σε όλους η μοναδική μας πολιτιστική κληρονομία», υπογραμμίζει η ειδική σε ζητήματα Παιδείας Έλκε Χάργες-Εκερ, η οποία εκπροσωπεί τα 16 ομόσπονδα κρατίδια στο διοικητικό συμβούλιο της ψηφιακής βιβλιοθήκης.

DDB / dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

πηγή DW


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...