Home / Αγγλικά / Άλλα άρθρα / Ο άνθρωπος που άλλαξε το πιο σημαντικό λεξικό της Αγγλικής γλώσσας

Ο άνθρωπος που άλλαξε το πιο σημαντικό λεξικό της Αγγλικής γλώσσας

Δημοσιεύτηκε: 9:19 μμ Νοέμβριος 29th, 2012  


Υπάρχει ένα αξίωμα στην Αγγλική γλώσσα και στο πλέον αξιόπιστο λεξικό γι αυτή, το Oxford English Dictionary: όταν μία λέξη μπαίνει σε αυτό το λεξικό, δεν βγαίνει ποτέ. Κι όμως…

Ένα νέο βιβλίο που μελετά την έκδοση του Oxford English Dictionary αποκαλύπτει πως ένας από τους συντάκτες του, ο Robert Burchfield, μεταξύ 1972 και 1986, «εξαφάνισε» μερικές χιλιάδες λέξεις. Λέξεις που δεν προέρχονται από την Αγγλική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούνταν από τους Αγγλόφωνους. Πιο συγκεκριμένα; Εξαφάνισε περίπου το 17% των λέξεων που υπήρχαν στο λεξικό και δεν είχαν αγγλική προέλευση!

Γιατί όμως; Το σκεπτικό μίας σειράς συντακτών του ιστορικού λεξικού είναι να διατηρηθεί η «σωστή» Αγγλική γλώσσα, αυτή που χρησιμοποιεί η Βασίλισσα και η αυλή. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πάντα εφικτό μέσα στους αιώνες και ειδικά στην περίπτωση μίας διεθνούς γλώσσας, εφόσον η Αγγλία ήταν κάποτε αυτοκρατορία και τα Αγγλικά ήταν η επίσημη γλώσσα για μία σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο που βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή και μετέπειτα συνθέτουν την Κοινοπολιτεία.

Αναπόφευκτα λοιπόν, μέσα στα χρόνια, η Αγγλική έπρεπε να υιοθετήσει λέξεις για αντικείμενα που δεν υπήρχαν στην Αγγλία, αλλά οι αγγλόφωνοι έπρεπε να συνεννοηθούν γι αυτά. Όπως ένα παράνομο ταξί στο Hong Kong. Ή ένα φαγητό στην Ινδία.

Ο κος Robert Burchfield αποφάσισε να αφαιρέσει περίπου το 17% αυτών των λέξεων μέσα στα χρόνια που επιμελήθηκε τη σύνταξη του λεξικού, χωρίς ποτέ να ομολογήσει ότι το έκανε. Το αντίθετο μάλιστα, υποστηρίζεται ότι «υπογείως», χρέωνε την εξαφάνιση των λέξεων από το λεξικό σε συναδέλφους του!

Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε στον κο Burchfield και το γεγονός ότι ήταν ο άνθρωπος που έκανε το Oxford English Dictionary, ένα σύγχρονο λεξικό για τον 21ο αιώνα. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που πρόσθεσε στο λεξικό τις… «κακές λέξεις» που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους οι αγγλόφωνοι, ή τουλάχιστον, αρκετές από αυτές.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί και αποκάλυψε αυτή την σκανδαλιστική λεπτομέρεια για το πιο αξιόπιστο λεξικό αγγλικής στον κόσμο, έχει γραφτεί από την γλωσσολόγο και λεξικογράφο Sarah Ogilvie, με τίτλο “Words of the World” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Cambridge University Press.

www.digitallife.gr

Πηγή: The Guardian

………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αναταραχή ξέσπασε σε ακαδημαϊκούς – και όχι μόνο – κύκλους της Βρετανίας από την αποκάλυψη ότι ένας επιμελητής του περίφημου Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, που δούλεψε σε αυτό από το 1972 έως το 1986, διέγραψε λήμματα!

Αυτό που ήξεραν όλοι μέχρι σήμερα είναι ότι όποια λέξη περιλαμβανόταν στο λεξικό δεν διαγραφόταν ποτέ, έστω και αν ήταν κάποια στιγμή παρωχημένη. Εμπαινε απλώς μία σημείωση, παραπλεύρως, που δήλωνε το γεγονός ότι είχε περιπέσει σε αχρησία.

Ο επιμελητής Ρόμπερτ Μπάρτσφιλντ, όμως, αποκαλύφθηκε τώρα από τη γλωσσολόγο Σάρα Ογκίλβι ότι αφαίρεσε από το λεξικό ένα διόλου αμελητέο 17% από ξένα γλωσσικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων «αμερικανισμών», τα οποία είχαν περιληφθεί το 1933 από τον επιμελητή Τσαρλς Ονιονς.

Το γεγονός προκάλεσε σκάνδαλο και η διαγραφή λημμάτων χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς «σοκαριστική». Κάπως έτσι, στο οξφορδιανό λεξικό δεν υπάρχουν πια λέξεις όπως «boviander» (χρησιμοποιείτο στη Βρετανική Γουιάνα και χαρακτήριζε κάποιον μιγά που ζούσε σε παραποτάμιες όχθες) ή «danchi» (είδος θάμνου).

tanea.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΣΕΠΕ Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ: Ψήφισμα για την προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής

Ψήφισμα για την προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ...